LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Voice of America: McGonigal accepts the charges against Rama, Neza and Dorian Ducka

2023-09-23 21:31:00, Aktualitet CNA

Voice of America: McGonigal accepts the charges against Rama, Neza and Dorian

Former FBI official Charles McGonigal pleaded guilty Friday to accepting $225,000 from Albanian-American Agron Nezaj, who, according to court documents, became an informant for the FBI's investigation into his contacts and meetings. in Albania.

The guilty plea was made in federal court in Washington, based on a deal between prosecutors and Mr. McGonigal's lawyers. He pleaded guilty to one count of the indictment, that of hiding material evidence, and prosecutors dropped the other eight counts.

Each point of the indictment contains several accusations.

The settlement means the case will not go to trial. This also means that no further data on this matter will be made public.

Mr. McGonigal accepted all the charges related to Albania, including contacts with the Prime Minister of Albania, Edi Rama and the unofficial adviser to the Prime Minister, Dorian Ducka.

Asked by Judge Colleen Kollar-Kotelly if on Nov. 25, he had "informed the Justice Department Attorney ... of a possible criminal investigation into a US citizen who had registered to lobby 'for a party that was not Prime Minister Rama', Mr. McGonigal answered "Yes".

Mr. McGonigal had received information about this lobbyist from Mr. Ducka.

The indictment does not identify the American lobbyist nor the Albanian party. But on November 14, 2017, lobbyist Nick Muzin filed with the Department of Justice, albeit late, the documents on the lobbying activity of several months ago on behalf of the DP, which has subsequently become the subject of an investigation in Albania for the origin of money.

On February 26, 2018, the FBI's New York office officially opens investigations focused on the American lobbyist at the request and under the direction of Mr. McGonigal.

During the hearing, Mr. McGonigal admitted that he had established the connections and contacts in Albania through a friend of his, referring to Neza, with the intention of preparing the ground for him to pursue business and profit opportunities in Albania after leaving the FBI.

“Përpara se të largohesha nga FBI në shtator 2018, po planifikoja të hapja një biznes konsulence për çështje sigurie me një mik. E dija se kontaktet e mia me qeverinë dhe marrëdhëniet ndërkombëtare mund të ishin të dobishme për mua kur më vonë të nisja biznesin”, tha ai në gjykatë duke iu referuar kontakteve me qeverinë e Shqipërisë.

Ai shtoi më tej, ashtu siç thuhej edhe në aktpadi edhe në deklaratën e fajësisë, se nuk i kishte deklaruar 220 mijë dollarët që tha se i kishte marrë hua nga miku i tij dhe partneri i mundshëm biznesit, duke iu referuar Nezës si edhe nuk kishte deklaruar kontaktet me qytetarë të huaj.

Zoti McGonigal pranoi në seancë faktin që ishte takuar disa herë me Kryeministrin Edi Rama duke filluar nga shtatori 2017, duke filluar nga takimi i parë më 9 shtator në prani të zotit Duçka që vazhdon të figurojë si personi B edhe në dokumentin ku ofrohet një akuzë e reduktuar.

I pyetur nga gjykatësja nëse pas udhëtimit në shtator 2017, ai kishte mbajtur “një marrëdhënie të vazhdueshme me kryeministrin e Shqipërisë dhe personin B”, zoti McGonigal u përgjigj “Po”.

Në të njëjtën mënyrë ai u përgjigj kur u pyet nëse me kërkesë të Personit A, ai i kishte bërë thirrje kryeminisrit të kishte kujdes dhe të mos i jepte liçenca për kërkime nafte në Shqipëri një kompanie ruse guackë, ndërkohë që personat A dhe B kishin interesa financiarë nga vendimi i qeverisë shqiptare.

Po ashtu ai pohoi që gjatë vizitës së shtatorit 2017, McGonigal “u prezantua nga personi A me një biznesmen dhe politikan shqiptar, i cili i kërkoi atij ndihmë, që dikush të hetonte për një komplot të dyshuar për të vrarë biznesmenin dhe politikanin”.

Pas seancës avokati i tij Seth Ducharme foli për gazetarët.

“Megjithëse ai mund të ketë pasur ose ka pasur, mendoj unë, disa interesa mjaft legjitime që përputheshin me Shtetet e Bashkuara për të mbajtur ato marrëdhënie, ai gjithashtu kishte qartazi interesa personale që të përgatiste terrenin pasi të largohej nga detyra t’i vazhdonte ato marrëdhënie. Pra, sigurisht që ishte diçka e papjekur”, tha ai.

Ai shtoi se kur mendon të hapësh një firmë private konsulence, kur largohesh nga qeveria, “sa më shumë kontakte të kesh në të gjithë botën, aq më të shumta mundësitë për e biznes”.

“Kështu, për disa prej njerëzve me të cilët ai (McGonigal), konsideroi zhvillimin e mundshëm të biznesit dhe burime për marrëdhënie të mëtejshme, ai aludoi në pranimin e fajësisë sot dhe ata hyjnë në këtë kategori”, tha ai.

Ish-zyrtari i lartë i kundërzbulimit të FBI-së, pranoi në gusht fajësinë në një gjykatë në Nju Jork lidhur me akuzën për shkelje të sanksioneve amerikane ndaj Rusisë, duke punuar pas daljes në pension për oligarkun rus Oleg Deripaska, të cilin më parë ai e kishte hetuar.

Vepra penale për të cilën pranoi fajësinë zoti McGonigal në Uashington, parashikon një dënim deri në 5 vjet burg, por dënimi mund të jetë më i zbutur. Kushtet e marrrëveshjes parashikojnë që zoti McGonigal nuk ka të drejtën ta apelojë vendmin, i cili parashikohet të jepet në shkurt të vitit të ardhshëm./ VOA

Lajmet e fundit nga