LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

The result of the meeting in Ohrid/ Ditmir Bushati: The golden opportunity for the EU to complete the process for the citizenship of Kosovo

2023-03-19 10:42:00, Aktualitet CNA
The result of the meeting in Ohrid/ Ditmir Bushati: The golden opportunity for
Illustrative photo

Former minister Ditmir Bushati commented on the meeting in Ohrid and the unsigned agreement between Kosovo and Serbia.

In his reaction, Bushati underlines that Kosovo showed commitment to the EU by proving its willingness to sign an agreement and the opposite happened from the Serbian side.

According to Bushati, the EU now has the golden opportunity to enable the completion of Kosovo's citizenship process, the Europeanization of Serbia and the membership of all Western Balkan states in the EU, as soon as possible.

Ish ministri nënvizon se mënyra më e mirë për t’iu përgjigjur agresionit rus në lindje të kontinentit është përmbyllja e pasojave të luftrave në ish Jugosllavi dhe konsolidimi i projektit europian në një hapësirë gjeografike, që rrethohet nga shtete anëtare të BE-së, siç është Ballkani Perëndimor.

Takimi i Ohrit mes Kosovës e Serbisë i ndërmjetësuar nga Bashkimi Europian përfundoi me miratimin e planit të zbatimit të marrëveshjes të rënë dakord më 27 Shkurt. E përbashkëta e të dy dokumenteve është mungesa e nënshkrimit të tyre. Refuzimi i Serbisë për të nënshkruar nuk dëshmon përkushtim të njimendtë në këtë proces. Krejt ndryshe u soll Kosova duke dëshmuar vullnetin e saj për të nënshkruar të dy dokumentet. Në këtë mënyrë, Kosova ndihmoi edhe partnerët ndërkombëtar që gabimisht mendojnë se përkëdheljet ndaj Serbisë dhe jo rrethimi i saj nga histori suksesi, është rruga e shkëputjes së saj nga Rusia.

Përkundër pritshmërive, plani i zbatimit është edhe më i shkurtër se vetë marrëveshja dhe pa shumë detaje, siç ndodh zakonisht në të tillë dokumente. Mirëpo, në Ohër u ra dakord që angazhimet e palëve në këtë proces të trupëzohen në rrugën e tyre drejt BE-së, çka pritet të krijojë një sinergji më të mirë mes procesit të dialogut dhe procesit të anëtarësimit në BE të Kosovës dhe Serbisë.  Pas mbështetjes unanime të shteteve anëtare të Marrëveshjes së 27 Shkurtit, Plani franko-gjerman zyrtarisht u transformua në një Plan Europian, me mbështetjen edhe të SHBA-ve. Kësisoj, BE-ja nuk është më vetëm në pozicionin e ndërmjetësuesit të dialogut mes Kosovës dhe Serbisë, por edhe e përfshirë drejtpërdrejt në zbatimin e angazhimeve. Proces ky i ndërlidhur me anëtarësimin e Kosovës dhe Serbisë në BE.

If in the past the EU has shown a lack of credibility in quite a few cases, not adhering to its commitments towards the states of the region, with this new positioning the EU has the golden opportunity to complete the process of Kosovo's citizenship, Europeanization of Serbia and the membership of all Western Balkan states in the EU, as soon as possible. The best way to respond to Russian aggression in the east of the continent is to end the consequences of the wars in the former Yugoslavia and to consolidate the European project in a geographical space surrounded by EU member states, such as the Western Balkans. writes Ditmir Bushati./ CNA.al

Lajmet e fundit nga