LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

111 gjyqtarë dhe 63 prokurorë të shkarkuar/ Ne 3 vite Vettingu boshatis drejtësinë

31 Dhjetor 2021, 13:30, Vetingu CNA

Vettingu në drejtësia ka nisur që në vitin 2017 si process në tërësi për të vijuar më tej në vitin 2018 kur është thirrur subjekti i parë rivlerësimit nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit.

Kujtojmë se subjekti i parë i rivlerësimit ka qenë Fatos Lulo nga Gjykata Kushtetuese, i cili në Mars të vitit 2018 edhe u shkarkua.

Dhe që nga Marsi i vitit 2018 dhe deri më sot, Komisioni i Pavarur i Kualifikimit ka rivlerësuar edhe qindra subjekte të tjera.

Në një përgjigje për CNA.al, Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, saktëson se ka dhënë 185 vendime për konfirmimin në detyrë për 95 gjyqtarë, 79 prokurorë, 1 ish-inspektor në KLD/kandidat për Gjykatë Apeli, 1 inspektore e komanduar në ILD dhe 9 ndihmës/këshilltarë ligjorë. 

Ndërsa ka dhënë 177 vendime për shkarkimin nga detyra për 111 gjyqtarë, 63 prokurorë, 1 inspektorë në ILD dhe 2 ndihmës ligjorë.

69 vendime janë dhënë për ndërprerje të procesit për 44 gjyqtarë, 17 prokurorë, 1 ish-inspektor në KLD dhe 7 ndihmës ligjorë (neni G i Aneksit tö Kushtetutës).

8 vendime janë marrë nga KPK  për pushimin e procesit për 3 gjyqtarë, 1 prokuror dhe 4 ndihmës ligjorë në Gjykatën e Lartë (neni 56 i ligjit nr. 84/2016).

Gjithashtu janë dhënë edhe 28 vendime për përfundimin e procesit pa vendim përfundimtar për 16 gjyqtarë, 9 prokurorë dhe 1 (ish-Kryeinspektor i KLD-së dhe 2 ish-inspektorë në ILD (neni 95 i Kodit të Procedurave Administrative dhe neni 64 i ligjit nr. 96/2016).

Ndërsa 2 vendime janë dhënë për pezullimin nga detyra të 2 prokurorëve.

?Komisionit i mbeten për t?u rivlerësuar edhe 332 subjekte të tjera, bazuar nä Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë dhe në ligjin nr. 84/2016?, thuhet në përgjigjen e KPK-së për CNA.al.

E pyetur për rastet kur janë rrëzuar raportet e Inspektoriatit të Deklarimit të Pasurisë apo Drejtorisë së Informacionit të Klasifikuar, KPK argumenton se gjithçka ndodh pasi kryehen hetime më të thelluara.

?KPK-ja nuk “rrëzon” raporte të institucioneve ndihmëse për procesin. Komisioni administron dhe u referohet raporteve dhe të dhënave të deklaruara nga subjektet në formularët e posaçm “Vetting’, të cilat përcillen nga institucionet ndihmëse si lLDKPK1-ja, DSIK-ja, si dhe nga KLGJ-ja dhe KLP-ja.

 Por nga ana tjetër, KPK-ja kryen hetimin e tij në mënyrë të pavarur dhe të thelluar pavarësisht këtyre raporteve?, thuhet më tej në përgjigjen e KPK-së.

Sa i përket pyetjes se kur mund të përfundojë ky process, ndërkohë që janë për t?u rivlerësuar edhe 332 subjekte, KPK, nuk ka një përgjigje konkrete.

?Ju informojmë se mandati kushtetues 5-vjeçar i këtij organi rivlerësimi përfundon në qershor të vitit 2022, por ky, si proces, përfundon kur të rivlerësohet subjekti i fundit i listës ex-officio?,  përgjigjet KPK./E.S-CNA.al

Lajmet e fundit nga