LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Katakombet e Parisit/ Banesa e fundit për miliona parizianë

19 Tetor 2021, 07:20, Blog CNA
Katakombet e Parisit/ Banesa e fundit për miliona parizianë

Për shekuj me radhë, Parisi ka qenë një nga qendrat kryesore të Evropës, dhe dhjetëra miliona turistë e vizitojnë atë çdo vit. Shumë vizitorë bien në dashuri me qytetin, dhe zgjedhin ta bëjnë atë vendbanimin e tyre të përhershëm, një vendim që shkaktoi një problem mjaft shqetësues përgjatë shekujve XVII-XVIII.

Kjo pasi nga mesi i viteve 1700, popullsia po rritej me një ritëm kaq të shpejtë, saqë varrezat e qytetit nuk kishin më vende për varret e reja. Varret ishin aq të tejmbushura, sa nisën të zbuloheshin edhe mbetjet njerëzore. Kjo shkaktoi një problem serioz të shëndetit publik, pasi banorët nisën të ankoheshin për erën e keqe që vinte nga varrezat.

Në këto kushte në vitin 1763, Mbreti Luigji XV dekretoi ndalimin e të gjitha varrimeve brenda Parisit. Ndërkohë një dekadë më vonë u vendos që të gjitha varrezat brenda kufijve të qytetit të zhvendoseshin në guroret gëlqerore në periferinë e tij. Këto tunele ishin gërmuar shekuj më parë për të ndërtuar Parisin.

Kockat nisën të zhvendosen në katakombe

Përgatitja për t?i përshtatur tunelet për destinacionin e tyre të ri filloi që në vitet 1770. Plani ishte përdorimi i ish-gurores Tomb-Izua nën pllajën Montruzh, për shkak të qasjes së lehtë në to. Gurorja ishte funksionale deri gjatë shekullit XV-të, pas së cilit u braktis.

Nevoja për vende të reja varrimi u ngrit me urgjencë, pasi u shemb bodrumi i një ndërtese pranë varrezave ?Les Innocents? (Të Pafajshmit), duke ekspozuar eshtrat e parizianëve të vdekur. Katakombet u përfunduan me shpejtësi, dhe duke nisur që nga viti 1786, gjatë natës nisë të transportohen vagonë ?të mbuluar me mbetjet e mijëra njerëzve të varrosur në ?Les Innocents?.

Ajo fazë zgjati plot 2 vjet. Mbetjet e të vdekurve u transportuan gjithashtu nga Notrë-Dam-des-Blank-Manto, Varrezat e Madelenës, Shën Etieni dhe Varrezat Erranki. Në total, midis 6-7 milion mbetje njerëzore u transportuan në Katakombet, më të vjetrat prej të cilave datojnë që në epokën Merovingiane, ose rreth 1.200 vjet më parë. Duke filluar që gjatë Revolucionit Francez, ata që vdiqën në Paris u varrosën pikërisht në Katakombe. Kjo praktikë vazhdoi deri në vitin 1860.

Rindërtimi i katakombeve

Në vitin 1809, Katakombet e Parisit u hapën për publikun vetëm nëpërmjet prenotimeve paraprake. Një vit më vonë, Luis dë Turi, drejtor i Shërbimit të Inspektimit të Minierave

në Paris, urdhëroi që të bëhen disa rinovime për t?i kthyer Katakombet në një mauzoleum.

Rikonstruksioni përfshinte grumbullimin e kafkave dhe kockave të femurit, si dhe shtimin e dekorimeve që gjenden zakonisht në varreza. Dë Turi shfrytëzoi për këtë rast kuriozitetin e sëmurë të publikut ndaj këtij vendi.

Ai shtoi aty disa tabela dhe harqe, të cilat mbanin mbishkrime paralajmëruese ogurzeza. Po ashtu ai urdhëroi vendosjen e pllakave të ndryshme prej guri, të cilat përmbanin komente në lidhje me eshtrat e të ndjerit.

Për të garantuar sigurinë e vizitorëve, ai urdhëroi që Katakombet të visheshin me mure, duke u ndarë nga pjesa tjetër e rrjetit të tuneleve me një sipërfaqe prej 800 hektarësh. Ndryshimet përfundimtare të bëra ishin në fakt shtesa të Katakombeve. E para ishte një dhomë kushtuar mineraleve të ndryshme të gjetura në nëntokën e Parisit, ndërsa dhoma e dytë tregonte deformime skeletore të zbuluara gjatë ndërtimit dhe rinovimit. Katakombet u hapën zyrtarisht për publikun në vitin 1874, pasi përfunduan të gjitha projektet rinovuese.

Vendi, një sit turistik tërheqës edhe në ditët e sotme

Një nga aspektet më interesante të Katakombeve është përdorimi i tyre nga anëtarët e Rezistencës Franceze gjatë Luftës së Dytë Botërore. Ata i përdorën shpesh tunelet nën qytetin e Parisit, ku dhe vendosën aty selinë qendrore, nga ku koloneli Rol-Tangi udhëhoqi kryengritjen për çlirimin e kryeqytetit nga nazistët në qershor 1944.

Aktualisht, Katakombet janë ndër atraksionet turistike më të njohura në Paris, dhe vizitohen  mesatarisht nga më shumë se 500.000 vizitorë në vit. Shumë turistë shprehen të magjepsur nga ndërtimi i tij, ndërsa të tjerët tërhiqen nga historia e tij unike.

Këtu përfshihet edhe fakti se dikur atje poshtë ka pasur edhe kishte një kinema funksionale.

Ndërkohë ka shumë njerëz që i vizitojnë Katakombet, pasi janë të pasionuar pas dukurive paranormale, të tërhequr nga legjendat e shumta që kanë lindur gjatë shekujve mbi këtë vend shumë të veçantë. Njëra prej tyre flet për zëra të ndryshëm, që i joshin turistët të futen gjithnjë e më thellë në Katakombe derisa të humbasin rrugën.

https://www.thevintagenews.com/2021/10/14/catacombs-of-paris/

Përkthyer dhe përshtatur nga CNA.al

 

Lajmet e fundit nga