Reforma në Drejtësi ka nevojë për reformë/ Pse shqiptarët kanë dalë kundër

13 Maj 2020, 11:14, Vetingu CNA
Reforma në Drejtësi ka nevojë për reformë/ Pse

Shumica absolute e qytetarëve shqiptarë kanë qënë pro një Reforme në Drejtësi. Një drejtësie që në 30 vite ka bërë lëmsh gjithçka. Ka pasur probleme. Gjyqtarë dhe prokurorë të korruptuar kanë mbyllur çështje nga më kriminalet. Janë po kjo trupë drejtësie që kanë masakruar pronat dhe pasuritë publike të shqiptarëve.

Përtej këtyre është kërkuar një Reformë në Drejtësi dhe shqiptarët e kanë mbështetur këmbë e duar të gjithë. Një mazhorancë e pabesueshme, ndoshta si kurrë më parë.

Por, çfarë ndodhi?

U bë një reformë e cila nga ndërkombëtarët, nga përfaqësuesit e SHBA-së dhe BE-së, u quajt e suksesshme për shkak se janë larguar 200 prokurorë apo gjyqtarë dhe do largohen edhe shumë të tjerë.

Ky është suksesi i Reformës.

Por shqiptarët nuk kanë pritur thjeshtë dhe vetëm që të ikin disa prokurorë dhe gjyqtarë të korruptuar.

Ajo që kanë pritur është sesi do të funksionojë sistemi i drejtësisë? Si do të veprojë në marrëdhënie me qytetarët?

A do të jetë ky sistemi i ri i drejtësisë një instrument që kur qytetari denoncon, kur media raporton dhe denoncon, prokurorët të hetojnë, të hapin çështjet, t?i çojnë në gjykata dhe të ketë drejtësi?

A do të ketë një sistem drejtësie ku gjyqtarët të mos varen nga partitë politike dhe telefoni, ku mos të kenë frikë nga një televizion, i cili bën shantazh për një çështje pronësie, siç ndodh rëndom në Shqipëri.

A do të ketë gjyqtarë dhe prokurorë, të cilët do të hetojnë çështjet korruptive, koncesionet, tenderat e qeverisë dhe të bashkive, pasuritë e deputetëve dhe politikanëve. Gjithçka çfarë duhet hapur një herë e mirë si dosje e historisë së korrupsionit 30-vjeçar të Shqipërisë.

Nuk mjaton thjeshtë dhe vetëm fakti se u hoqën disa nga puna. Problemi është sesi do të ecet.

E dielli duket që në mëngjes. SPAK është shembulli kryesor. Një institucion që duket se po fle gjumë. Megjithëse në krye të këtij institucioni është, me kompetenca thuajse të njëjta me Prokurorin e Përgjithshëm të Shqipërisë, Arben Kraja, një ish-hetues i diktaturës. Dhe Reforma në Drejtësi do të na japë një produkt në të ardhmen, duke shpresuar tek një ish-hetues i diktaturës.

Pas SPAK, është prokuroria apo gjykatat. Të gjitha për t?u parë. Në fakt i pari duket se ka dështuar. Sistemi ka pësuar një ngërç. Dje edhe vetë kryeministri Rama tha se ndoshta Reforma në Drejtësi ka nevojë për ndërhyrje, ka nevojë për një reformë. Por, kjo duhet bërë në bashkëpunim me hartuesit. ?Pra, duhet të flasim me SHBA dhe BE-në, që të vëmë në vend gafat e kësaj reforme?, do të ishte fjalia e pa thënë në mënyrë diplomatike nga kryeministri, i cili ka qënë dhe ?flamurtari? i saj.

Në fakt Reforma në Drejtësi ka nevojë vërtetë për një reformë. Për një reformë e cila të heqë nga duart e qeverisë gjithëpushtetshmërinë e sistemit të drejtësisë, që nga KLP-ja që drejtohet prej kunatit të një ministrje dhe ministrit që firmosi reformën, tek KLGJ-ja ku janë përfshirë njerëz të mbështetur fort nga Partia Socialiste apo edhe te KPA dhe KPP, të cilat janë ato që bëjnë Vettingun, ku janë përfshirë gjyqtarë të dyshimtë, të akuzuar dhe mbështetës apo militant partish.

Reforma në Drejtësi ka nevojë për një reformë të vërtetë. Nga fillimi në fund. Ndoshta duke qënë në hapat e saj diçka mund të korrigjohet dhe shqiptarët më në fund të shohin një produkt më pozitiv.

Me rrugët që ka zënë, duke ecur përpara e duke përplasur kokën murë më murë, nuk po bën asgjë tjetër, thjeshtë dhe vetëm në fund do të kemi një reformë drejtësie për sy e për faqe, që nuk do të vërë kurrë drejtësi në Shqipëri./ CNA.al

Lajmet e fundit nga