LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Shprehjet që duhen shmangur me fëmijët

29 Tetor 2023, 08:40, Sociale Lira Gjika

Shprehjet që duhen shmangur me fëmijët

Specialistët kanë konstatuar që fjalët apo shprehjet e duhura, nuk janë të parat që vijnë në mend, kur duhet qetësuar një fëmijë tekanjoz apo që grindet.

Ata kanë grupuar një seri shprehjesh që duhet pasur kujdes t'i evitojmë dhe të mos i përdorim, edhe pse janë të parat që vijnë në mend. Shprehjet e mëposhtme janë disa, të cilat duhen shmangur.

1. Mjaft i hodhe gjërat përtokë.

2. Fëmijët e rritur nuk sillen kështu.

3. Mos guxo të gjuash.

4. Po sillesh shumë keq.

5. Tani do të dënoj.

6. Shko laj shpejt dhëmbët.

7. Ha ose do të shkosh të flesh pa ngrënë.

8. Mjaft, fëmijë qaraman.

9. Pusho, nuk të dëgjoj.

10. Sa herë duhet ta përsëris.

11. Po më turpëron në sy të të tjerëve.

12. Ik që këtu.

13. Do të të çoj në banjë.

14. Mjaft bërtite.

15. Të kisha thënë, por nuk dëgjon.

16. Po humbas durimin.

Këto shprehje janë organizuar në fjali urdhërore. Fjalia urdhërore krijon te njeriu gjendje alarmi dhe jo qetësie si në rastin e fjalisë dëftore. Gjithashtu tregon që i rrituri ka humbur durimin, përton të qetësojë veten dhe të ndihmojë fëmijën të superojë këtë situatë. I rrituri “i bie shkurt”, urdhëron dhe kërcënon.

Lajmet e fundit nga