LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

E zbulon psikologu i FBI/ 7 shenjat për të kur dikush po gënjen

18 Nëntor 2022, 12:05, Kuriozitete CNA

E zbulon psikologu i FBI/ 7 shenjat për të kur dikush po gënjen

David J. Lieberman, Ph.D., është një psikoterapist që mëson agjentët e zbatimit të ligjit të jenë detektorë të gënjeshtrës njerëzore. Këto janë disa nga teknikat e tij të mbështetura nga shkenca.

Ju përballeni me një bashkëpunëtor për të cilin dyshoni se mund të jetë duke pirë në punë, ose uleni për të folur me një punonjës që mohon me vendosmëri akuzat për ngacmim seksual.

Si të deshifroni nëse keni të bëni me një gënjeshtar ose dikë që thotë të vërtetën?

“Duke i kushtuar vëmendje jo vetëm asaj që thonë njerëzit, por edhe mënyrës se si e thonë, ju mund të kuptoni se çfarë po ndodh në të vërtetë brenda kokës së tyre”, shkruan David J.

1. Gënjeshtarët flasin shumë
Dëgjoni përgjigjen e menjëhershme të dikujt pasi ta pyesni nëse ka bërë diçka.

"Si një udhëzim i përgjithshëm, një përgjigje e vërtetë është e shkurtër dhe e drejtpërdrejtë," tha Dr. Lieberman. Gënjeshtarët, nga ana tjetër, shpesh përfshihen në një soliloku të gjatë me shumë "pontifikime" dhe "moralizime".

Gënjeshtarët i cilësojnë përgjigjet e tyre me të gjitha llojet e justifikimeve si "Unë nuk jam ai lloj personi" ose "Siç ju thashë më parë". Në thelb, ata flasin për njëqind gjëra, përveç një përgjigjeje të drejtpërdrejtë për pyetjen tuaj.

2. Gënjeshtarët përpiqen t'ju shesin të vërtetën
Kur dikush ju thotë të vërtetën, ai nuk është i interesuar t'ju bindë për asgjë. Ata duan t'ju thonë vetëm të vërtetën.

"Një gënjeshtar është i interesuar t'ju shesë diçka," thotë Dr. Lieberman. "Ata kanë nevojë që ju t'i besoni, që do të thotë se ata zakonisht ia kalojnë pikën kur një person i vërtetë do të kishte ndaluar. Ka një tendencë për të shpjeguar shumë."

3. Gënjeshtarët lehtësohen kur biseda përfundon
Gënjeshtra kërkon shumë më tepër energji sesa të thuash të vërtetën - mund të jetë rraskapitëse. Për këtë arsye, gënjeshtarët shpesh lehtësohen pasi të kenë mbaruar duke rrotulluar rrjetën e tyre të mashtrimit.

Por Dr. Lieberman thotë se kjo ndjenjë lehtësimi mund të jetë gjithashtu një flamur i kuq. 

"Vendosni veten në grupin e një personi të ndershëm që është akuzuar gabimisht për diçka. Kur ajo bisedë përfundon, ju thoni: "Prisni një sekondë. Sapo më keni akuzuar për diçka. Jeni i mërzitur dhe i shqetësuar, ndoshta i zemëruar. – por nuk je i lehtësuar”.

4. Gënjeshtarët buzëqeshin me gojën e tyre, jo me fytyrën
Shikoni buzëqeshjen në fytyrën e një gënjeshtari. 

"Kur dikush shtiret një emocion, ai nuk e përfshin të gjithë fytyrën," thotë Dr. Lieberman. “Buzëqeshja nuk përfshin pjesën e sipërme të fytyrës, por vetëm pjesën e poshtme të fytyrës.

Gënjeshtarët buzëqeshin me gojën mbyllur, buzët e shtrënguara, pa lëvizje në ballë. Një buzëqeshje e vërtetë ndriçon të gjithë fytyrën.

5. Gënjeshtarët pretendojnë të jenë të qetë

"Kur dikush pretendon të jetë i pafajshëm për diçka, si një akuzë, ata përpiqen të portretizojnë imazhin e dikujt që është i qetë dhe i sigurt," tha Dr. Lieberman.

Ata priren të bëjnë gjëra shumë të vetëdijshme, të tilla si të heqin garzë imagjinare nga pantallonat e tyre ose të zgjasin dhe gogëseshin.

Pse? Sepse arsyeja e shëndoshë u thotë atyre se një person i pafajshëm vepron në këtë mënyrë dhe se njerëzit fajtorë sillen nervozë.

Kjo nuk mund të jetë më larg nga e vërteta. "Një person që akuzohet gabimisht për diçka nuk do të jetë i qetë dhe i sigurt - ata do të mërziten." Dr. Lieberman shpjegon. "Një person që dëshiron t'ju bindë se nuk është nervoz do të duket shumë më pak nervoz se. Personi që nuk është vërtet nervoz, sepse, përsëri, gënjeshtarët shpesh e shpërblejnë një emocion që nuk e kanë në të vërtetë."

6. Historitë e gënjeshtarëve janë shumë perfekte
Kur një person po thotë të vërtetën, veçanërisht për diçka që është dramatike, historia ndoshta nuk do të ketë një rrjedhë logjike në të. Dr. Lieberman thotë se ata shpesh fillojnë me pjesën më dramatike dhe më pas plotësojnë boshllëqet ndërsa shkojnë.

"Një person që po shpik një histori, pasi të arrijë në ngjarjen kryesore, ata do të mbarojnë. Ata nuk do të vazhdojnë sepse, në mendjen e tyre, kjo është ajo që duhet t'ju shesin," Dr. Lieberman tha. "Por një rrëfim i sinqertë i asaj që ndodhi do të përfshijë një pasojë emocionale, se si u ndje personi."

Një gënjeshtar do të plotësojë gjithashtu një histori me shumë detaje të tepërta. Pse? Për shkak se ata nuk kanë detaje të vërteta, ata mbikompensojnë dhe "fusin shumë detaje që janë të parëndësishme".

7. Gënjeshtarët përdorin përemra jopersonalë
Dr. Lieberman trajnon forcat e rendit që t'i kushtojnë vëmendje përemrave vetorë që përdorin të dyshuarit.

"Përemrat mund të zbulojnë nëse dikush po përpiqet të distancohet ose të ndahet krejtësisht nga fjalët e tij," shkruan ai në Mindreader .

Ashtu si një gënjeshtar mund të shikojë larg nga ju ose të ketë vështirësi në kontaktin me sy, ai do të distancohet nga fjalët e veta, duke shmangur përemrat vetjakë si unë, unë, imja ose imja .

Në vend të kësaj, gënjeshtari shpesh do të flasë më shumë në vetën e dytë me shumë deklarata "ju", ose ata do të vazhdojnë t'i referohen "ata" ose "atij" personi. Nënndërgjegjja thotë këtu se ata janë shumë fajtorë për të gënjyer për t'iu referuar drejtpërdrejt vetes./CNA.al Burimi: Entrepeneur

Lajmet e fundit nga