LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Mbi 76,000 azilkërkues aplikuan për mbrojtje ndërkombëtare në BE në shkurt të 2023-shit

26 Maj 2023, 10:15, Kosova & Bota CNA

Mbi 76,000 azilkërkues aplikuan për mbrojtje ndërkombëtare

Eurostat ka zbuluar se rreth 76,505 azilkërkues kanë aplikuar për mbrojtje ndërkombëtare në vendet e BE-së në muajin shkurt të vitit 2023.

Krahasuar me të njëjtin muaj të vitit 2022, kur u pranuan 54,370 kërkesa për azil për herë të parë, këtë vit ka patur një rritje me 41 përqind, raporton "SchengenVisaInfo.com".

Sipas Eurostat, ngjashëm me muajt e tjerë të mëparshëm, qytetarët e Sirisë ishin grupi më i madh i njerëzve që kërkonin azil në BE në shkurt të vitit 2023. Të dhënat tregojnë se sirianët kanë paraqitur gjithsej 9,885 aplikime për herë të parë në muajin përkatës.

Ata u pasuan nga shtetas të Afganistanit, Kolumbisë dhe Venezuelës, të cilët paraqitën gjithsej 9,310, 5,160 dhe 5,115 aplikime për herë të parë në shkurt të vitit 2023.

Për më tepër, pas agresionit ushtarak të Rusisë kundër Ukrainës, ka pasur gjithashtu një rritje të mprehtë të numrit të kërkesave për azil për herë të parë vitin e kaluar, por numri ka ardhur në rënie në vitin 2023, duke rënë në 1,110 në shkurt të vitit 2023.

“Në shkurt të vitit 2023, numri i aplikantëve për herë të parë për azil me nënshtetësi ruse u rendit i 8-ti në mesin e të gjitha shtetësive, me 2,385 aplikime”, shtoi Eurostat.

Gjermania, Spanja, Franca dhe Italia regjistruan numrin më të lartë të aplikantëve për herë të parë në shkurt 2023

Të dhënat e siguruara nga Eurostat tregojnë se Gjermania, Spanja, Franca dhe Italia morën numrin më të madh të aplikimeve në shkurt të vitit 2023, duke përbërë 77 për qind të të gjithë aplikantëve për herë të parë në BE.

Në shkurt të vitit 2023, Gjermania regjistroi 25,335 aplikantë për azil për herë të parë, Spanja regjistroi 12,840 aplikantë, Franca regjistroi 10,520 aplikantë dhe Italia regjistroi 9,840 aplikantë.

Për sa i përket BE-së në tërësi, është theksuar se ka pasur gjithsej 171 kërkesa për azil për herë të parë për një milion njerëz në shkurt të vitit 2023.

Nga ana tjetër, kur krahasohen numrat me popullsinë e çdo shteti anëtar të BE-së, të dhënat tregojnë se Qiproja dhe Kroacia kanë regjistruar numrin më të madh të aplikimeve  855 dhe 649 aplikantë për milion njerëz.

Në të kundërt, Hungaria regjistroi shkallën më të ulët - 0.2 aplikantë për milion njerëz.

Mbi 2700 të mitur të pashoqëruar aplikuan për azil në BE në shkurt 2023.

Numri i të miturve të pashoqëruar që aplikuan për azil për herë të parë në BE mbeti i lartë edhe në shkurt.

Sipas Eurostat, 2745 të mitur aplikuan për azil në BE në shkurt, shumica e të cilëve ishin nga Afganistani dhe Siria.

Të dhënat tregojnë se në shkurt 2023, gjithsej 1025 të mitur të pashoqëruar nga Afganistani dhe 675 të mitur të pashoqëruar nga Siria aplikuan për herë të parë për azil.

Gjermania, Holanda, Italia, Spanja dhe Austria shënuan numrin më të madh të kërkesave për azil nga të miturit e pashoqëruar në shkurt të këtij viti.

Gjermania mori 1415 aplikime, Holanda mori 240 aplikime, Italia mori 205 aplikime, Spanja mori 196 aplikime dhe Austria mori 180 aplikime nga të mitur të pashoqëruar./ CNA.al

Lajmet e fundit nga