LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

BE zgjat ndalimet e synuara për importin e grurit deri në mes të shtatorit

6 Qershor 2023, 07:53, Kosova & Bota CNA

BE zgjat ndalimet e synuara për importin e grurit deri në mes të

Ndalimet zbatohen për importin e drithërave të Ukrainës përmes Polonisë, Hungarisë, Sllovakisë, Rumanisë dhe Bullgarisë.

Komisioni Evropian vendosi të hënën në mbrëmje të zgjasë deri më 15 shtator një seri ndalimesh të jashtëzakonshme për importet pa tarifa të drithit ukrainas, fluksi i të cilit është kredituar me çmimet depresive në Evropën Lindore dhe duke ndezur zemërimin e fermerëve vendas.

Ndalimet janë në shënjestër dhe zbatohen vetëm për qarkullimin e grurit, misrit, mishit dhe farave të lulediellit që vijnë në pesë vende në periferinë e Ukrainës: Poloni, Hungari, Sllovaki, Rumani dhe Bullgari.

Zgjatja u miratua pavarësisht kundërshtimeve të shprehura nga autoritetet në Kiev, duke përfshirë vetë presidentin Volodymr Zelenskyy, dhe "shqetësimet serioze" të ngritura nga Gjermania, Franca dhe 10 shtete të tjera anëtare në një letër të përbashkët.

"Këto masa vazhdojnë të jenë të nevojshme për një periudhë të kufizuar kohore duke pasur parasysh rrethanat e jashtëzakonshme të pengesave serioze logjistike dhe kapacitetit të kufizuar të ruajtjes së grurit përpara sezonit të korrjes që përjetohet në pesë shtete anëtare," tha Komisioni Evropian në një deklaratë.

Ndalimet rrjedhin nga një marrëveshje e arritur midis Komisionit Evropian dhe pesë vendeve të Evropës Lindore, të cilët ishin ankuar për humbjet ekonomike në rritje të shkaktuara nga teprica e grurit.

Si pjesë e ndihmës së tij për Ukrainën, Bashkimi Evropian pezulloi të gjitha detyrimet dhe tarifat për importet e produkteve, të tilla si perime, fruta dhe mish, të mbuluara nga Marrëveshja e Asociimit BE-Ukrainë.

Debati mori një vrull në prill, kur katër nga pesë vendet e interesuara vendosën masa të njëanshme për një gamë të gjerë të produkteve ushqimore ukrainase, duke shkuar përtej grurit dhe misrit.

Mosmarrëveshja e kapi Brukselin në befasi dhe ngriti pikëpyetje se sa do të zgjaste solidariteti politik i bllokut me kombin e shkatërruar nga lufta.

Pas negociatave në prapaskenë, Komisioni Evropian arriti një marrëveshje me pesë vendet me kushtin e lëshimit të një pakete mbështetjeje prej 100 milionë eurosh për fermerët në Poloni, Hungari, Sllovaki, Rumani dhe Bullgari.

Marrëveshja prezantoi "masa të jashtëzakonshme dhe të përkohshme parandaluese" për katër produkte ukrainase – grurin, misrin, farat e lulediellit.

Në praktikë, "masat parandaluese" përbëjnë një ndalim të legalizuar, të krijuar për të zëvendësuar kufizimet e njëanshme me një qasje të koordinuar.

Megjithatë, Hungaria nuk i ka hequr plotësisht ndalesat e saj kombëtare.

Sipas marrëveshjes fillestare, ndalimet ishin planifikuar të zgjasin deri më 5 qershor, që përkon me zgjatjen njëvjeçare të sistemit pa tarifa për Ukrainën.

Në ditët përpara afatit, Komisioni Evropian dha përgjigje të paqarta në lidhje me të ardhmen e "masave parandaluese" dhe këmbënguli se vendimi i tij do të bazohej në të dhënat ekonomike nga terreni.

Ukraina i ka denoncuar publikisht ndalesat, duke i quajtur ato "absolutisht të papranueshme" dhe ka lobuar zyrtarët e BE-së për t'i hequr ato.

Më vete, një grup prej 12 vendesh, duke përfshirë Gjermaninë dhe Francën, dërguan muajin e kaluar një letër të përbashkët në të cilën ata ngritën "shqetësime serioze" në lidhje me marrëveshjen e grurit, papajtueshmërinë e mundshme me rregullat tregtare të BE-së dhe mungesën e transparencës.

Kundërshtimet nuk e penguan Brukselin nga zgjatja e ndalimeve, një vendim i shpallur vetëm katër orë përpara afatit.

Në deklaratën e tij, Komisioni Evropian tha se kufizimet do të hiqen gradualisht deri më 15 shtator, por mund të rivlerësohen përpara kësaj, nëse qarkullimi i drithërave ukrainas "pengohet nga kërkesat e tepërta të rënda" në një nga pesë vendet e Evropës Lindore.

Duke pasur parasysh eksplozivitetin politik të çështjes, ekzekutivi ka krijuar një platformë koordinimi që mbledh përfaqësues nga Polonia, Hungaria, Sllovakia, Rumania dhe Bullgaria, si dhe Ukraina, për të monitoruar tendencat e tregut në baza të rregullta.

Lajmet e fundit nga