LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Claims for the election of the president/ Academy of Sciences refutes Artan Fuga

2023-02-28 17:33:00, Sociale CNA

Claims for the election of the president/ Academy of Sciences refutes Artan Fuga

The Academy of Sciences has refuted the assertions of academician Artan Fuga regarding his statement a few days ago regarding the selection of the head of this institution.

Fuga, while announcing his candidacy for the Academy of Sciences, stated that in this institution there is a law which makes its presidents stay "forever" in their positions.

In its statement, the Academy of Sciences responded to Artan Fuga, stating that if his claims were true, the latter would not be able to announce his candidacy.

Kryesia e Akademisë së Shkencave përgënjeshtron pohimet e pavërteta

të z. Artan Fuga, anëtar i Asamblesë së saj

Në respektim të etikës akademike dhe të opinionit publik, ndihemi të detyruar të distancohemi e të përgënjeshtrojmë gjithçka thuhet nga një anëtar i Asamblesë në adresë të saj e veçanërisht të deputetëve të nderuar, vetëm për faktin se ata kanë mbështetur e mbështesin reformimin e Akademisë nëpërmjet ligjit të ri dhe jo përmes deklarimeve me sharje, fyerje, denigrime e të pavërteta.

Ligji i ri është produkt i vetë Asamblesë së Akademisë së Shkencave (vetëm me një votë kundër), i hartuar nëpërmjet një procesi publik mbi njëvjeçar, në bashkëpunim me institucione prestigjioze si ALLEA (All European Academies) e Akademia “Leopoldina” e Gjermanisë dhe e miratuar nga Kuvendi në sajë të kontributit të deputetëve, shumicës së tyre, të cilët e votuan me bindjen e plotë se ky ligj do të ishte baza e ndryshimit të shumëpritur, dhe arritjet e gjithanshme, në këto 3 vjet, të vlerësuara nga tërë institucionet bashkëpunuese me Akademinë e Shkencave, e dëshmojnë këtë pritshmëri.

Me këtë qëndrim Kuvendi ndali platformën e propozuar në rrugë private, nëpërmjet lobimeve jashtë-institucionale nga anëtari në fjalë, e cila, të vetmen “risi” kishte privimin nga e drejta e votës e akademikëve mbi 68 vjeç. Gjithkush e kupton se një propozim i tillë është dhunë e vërtetë dhe cenim i drejtpërdrejtë i autonomisë së ASHSH. Efektet e një mase të tillë për interesa të qarta politike u provuan më 2007, e këtë model të z. Fuga Perëndimi e ka dënuar si të paprecedent, me akte të veçanta të ALLEA-s, dhe Gjykata Kushtetuese e ka cilësuar si antikushtetues.

Në rast se deputetët do t’i bindeshin lobimit për platformën, sot z. Fuga jo vetëm s’do të kandidonte dot, por as do të kishte të drejtën e votës, pasi tashmë ka plotësuar kriterin e moshës (mbi 68 vjeç), të vënë nga ai për të tjerët 4 vjet më parë.

The new law and the Statute issued pursuant to it guarantee the free candidacy of every member of the Assembly and the election of new academics and governing bodies by the Assembly itself and not by government commissions, as the "model" of the platform would impose. For the elections in the Academy of Sciences, there has never been a complaint about procedural violations, vote distortion or disallowance of candidacy, except virtually from the only member who did not participate in the vote.

As for the mandates of the members of the Presidency, both the new law and the previous one and the amendments that are being considered, they had and have the right and the limitation for two mandates and no more for the same function." - says in the reaction of Academy of Sciences ", she declared./ CNA.al

 

Lajmet e fundit nga