LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

"Historical and extraordinary!"

2023-03-06 09:32:40, Sociale CNA
"Historical and extraordinary!"
New corals discovered in the Pacific Ocean, December 2021

When the head of the UN commission, Rena Lee took the floor, there was relief among all the delegates at the UN. The ship reached the shore, the Singaporean diplomat said to applause from member countries. Almost 40 hours non-stop, the member countries negotiated in a marathon session. The international community has been debating the protection of the open seas for 15 years. Two-thirds of the world's seas that are not the exclusive economic zone of a country, because they are 370 km away from the coasts of a country, are defined as open seas. So far, only 1% of the open seas are protected by agreement.

Protection of biological diversity

Qëllimi i bisedimeve ishte krijimi i premisave që deri në fund të kësaj dekade të paktën 30% e deteve të hapura në botë të shpallen të mbrojtur. Marrëveshja synon mbrojtjen e divesitetit biologjik jashtë ujërave territoriale në dete. Përveç kësaj do të përcaktohen rregullore për verifikimin e mjedisit para shfrytëzimit ekonomik, ekspeditave dhe aktiviteteve të tjera.

 

"Historical and extraordinary!"
Kandilë deti në oqean

 

Një nga pikat kryesore të debatit ishte shpërndarja e fitimeve të mundshme të aktiviteteve të ardhshme ekonomike, u shpreh Ralph Sonntag nga World Future Council. "Pritet që në të ardhmen të zbulohen shumë sekuenca gjenetike që për shembull mund të ndihmojnë në zbulimin e ilaçeve të reja kundër kancerit." Përveç kësaj mund të bëhen zbulime për lëndë të reja plastike në të ardhmen. Me këtë do të fitohej shumë, tha Sonntag. Këtë e tregojnë sekuencat gjenetike të marra nga pyjet në Amazonë, që janë përdorur me fitim nga industria e farmaceutikës. Vendet e jugut global nuk kanë përfituar shumë. Fitimin e rrëmbyen koncernet e mëdha të farmaceutikës në SHBA dhe Europë, theksoi Sonntag. Në të ardhmen kjo do të ndryshojë. Vendet anëtare krijuan një mekanizëm kompensimi financiar për vendet më të varfra.

Problematike ishte në konferencë edhe një çështje tjetër, se si duhet të vendoset për zonat e mbrojtura detare jashtë ujërave territoriale, me shumicë apo me unanimitet. Sidomos Rusia kishte këmbëngulur për vendime unanime, gjë që i afrohej një vendosjeje të vetos. Teksti i marrëveshjes përfundimtare për momentin nuk publikohet. Sipas të dhënave të diplomatëve aty është shënuar, se vendimet duhet të merren me një shumicë tre të katërtat. Sipas drejtueses së konferencës së OKB, Lee nuk do të ketë më rifillim të diskutimeve apo diskutime të reja përmbajtësore. Marrëveshja do të kontrollohet nga juristët dhe do të përkthehet në 6 gjuhët e OKB-së. "Më pas do ta miratojmë marrëveshjen në të gjitha 6 gjuhët zyrtare", tha Lee.

"Historical and extraordinary!"
Antonio Guterres, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së

Politicians and environmental organizations spoke of a great success after the agreement at the UN. The Secretary General of the UN, Antonio Guterres spoke of "victory of multilateralism" and praised the work of the delegations. European Commission President Ursula von der Leyen wrote about the deal: "We did it!" This agreement will protect the seas beyond national competences. Even the environmental organizations reacted positively, but warned about its rapid implementation. German Environment Minister Steffi Lemke called this result "a historic and extraordinary success", which touches her deeply. It expects many countries to ratify this agreement. Germany is at the vanguard of sea defense and will continue to do so, said Lemke./DW

Lajmet e fundit nga