LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

BiH is endangered by the secessionist ideas of RS

2023-06-09 08:56:00, Kosova & Bota CNA

BiH is endangered by the secessionist ideas of RS

The PIC Board of Directors concluded that BiH continues to face challenges, including threats of secession.

After a two-day meeting of the political directors of the Steering Committee of the Peace Implementation Council (PIC), it has been concluded that the political situation in the country is unstable, among other things, due to the threat from Republika Srpska to secede. Because of this, as the High Representative Christian Schmidt announced after the session, many may face the consequences, in the first place the president of RS, Milorad Dodik. "Those who go in that direction and play with these ideas play with the future of the citizens of this country. He will suffer great consequences from the international community and from me," said Schmidt, recalling Dodik's position that he does not accept the high representative, but that he listens to everything he says.

Specific reaction or threat

"I will not tell him what steps I will take against him, but some steps may be taken," Schmidt said after the meeting.

"The board of directors of the PIC is a group of people who present themselves falsely," Dodik responds to reports about the reaction of the international community to the separatist policy that has been pursued in recent months. "They call themselves the international community, although it is clear that it is a group of Western countries. And identical messages have been sent that we have heard for almost three decades," said Dodik.

The group of OHR experts tasked with drafting the law on state property is nearing the end of its work and there will be no imposition of the law. The PIC unconditionally supported the working group to draft the law, which will be sent to the state parliament.

"It's a technical issue. I'm talking about assets that can be found anywhere. It could be a sports hall. It should be clear to whom this object belongs. This issue is easily resolved in any state created by the dissolution of the former Yugoslavia", said Schmidt, who initiated the drafting of the law, after the authorities in the RS in several cases rejected the decisions of the Constitutional Court of Bosnia and Herzegovina, in which the land was designated as the property of Bosnia and Herzegovina, as the legal successor of the former Yugoslavia . The Bosnian political corps seems dissatisfied with this development of the situation. "Nothing new in OHR. Mr. Schmidt constantly demands that we reach agreements on difficult issues, excluding himself as the responsible person at the head of the Dayton institution, called OHR", says the SDA representative in the BiH Parliament, Shemsudin Mehmedovi?.

They do not give properties of RS

In Republika Srpska they do not accept this decision or the law that will be in the parliament. They do not give up the position that the distribution of property ended in 1995, with the signing of the Dayton Peace Agreement. "The Assembly adopts laws and takes decisions in accordance with its competences, and property is certainly not it. Because property is regulated by the Dayton Agreement, the Constitution of Bosnia and Herzegovina and it also belongs to the RS", said the delegate of the Serbian People's Club in The People's Chamber of the BiH Parliamentary Assembly, Radovan Kova?evi?, emphasizing that the high representative does not exist, because it has not been confirmed by the Security Council.

Në komunikatën e PIC thuhet se B-H vazhdon të përballet me sfida të mëdha, duke përfshirë kërcënimet secesioniste nga koalicioni qeverisës në Republika Srpska dhe përpjekjet për të minuar shtetin dhe institucionet e tij dhe se entitetet nuk kanë të drejtë të shkëputen. "Entitetet ekzistojnë ligjërisht vetëm në bazë të Kushtetutës së Bosnjë-Hercegovinës", thuhet në PIC.

Një pjesë e komunikatës i referohet edhe përparimit të B-H në rrugën drejt BE-së, ku kërkohet miratimi urgjent i ligjeve të harmonizuara me legjislacionin e BE-së, si Ligji për Këshillin e Lartë Gjyqësor dhe Prokurorial, gjykatat dhe parandalimi i konfliktit të interesit. Është interesante se PIC u bëri thirrje të gjithë aktorëve politikë në Bosnjë-Hercegovinë që të vazhdojnë me trendin aktual pozitiv dhe të shfrytëzojnë mundësinë për të inkurajuar pajtimin dhe përparimin e mëtejshëm të B-H në rrugën euroatlantike.

"Së pari duhet të përcaktojmë se cilat janë tendencat pozitive, nëse tashmë theksohet se subjektet nuk kanë të drejtë të shkëputen, atëherë shohim që po fryjnë erërat e vjetra. Problemet dhe shqetësimet mbeten”, thotë analistja politike Tanja Topiq, duke shtuar se diçka është një mesazh më i ashpër këtë herë për politikanë individualë.

Gjendje normale?

“Kështu që së shpejti mund të presim reagimet e disa autoriteteve të përmendura. Momenti në dukje pozitiv për miratimin e ligjit që do ta sjellë B-H më pranë BE-së mund të jetë një iluzion ose një dukje optike e krijuar pas bisedimeve me zyrtarët e B-H. Në kushtet e kërcënimeve ndaj ligjeve kufizuese, më shumë mund të flitet për një rrugë që shkon në drejtim të kundërt nga ai europian”, përfundon Topiq.

The PIC also appreciated the rapid establishment of the government after the October elections and, it is said, the positive trend in the work of the Council of Ministers. Although this can be seen as a success compared to previous years of stagnation, many see this as absurd. "The basic processes that should happen in normal political life, such as the formation of the government after the elections, have been stuck here for years. It's like when one of the governments sends an announcement that tomorrow the payment of pensions will start. Something that should not be put in doubt", says journalist Zhelko Svitlica./ DW

Lajmet e fundit nga