LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Why does it rain so much in spring?

2023-03-18 14:00:00, Blog CNA

Why does it rain so much in spring?

"April showers bring May flowers," or so says an old proverb. This is probably why every year in the Northern Hemisphere, the beginning of spring brings months of heavy rainfall. However, it is important to note that spring does not occur at the same time across the globe.

The changes in the seasons come from the rotation of the Earth around the Sun. Therefore the time of a certain season depends on the hemisphere you are in. In the Northern Hemisphere, each season lasts about 3 months with spring, and extends from March 1 to May 31.

The Southern Hemisphere experiences the opposite seasons, and spring there is from September 1 to November 30. In general, more rain falls in the Northern Hemisphere than in the Southern Hemisphere. But what exactly causes rain during the spring season in areas north of the equator?

Spring Rain: A Transition to Summer

Whether or not a region gets a lot of rain depends on where you live: Factors such as latitude or longitude, prevailing winds, and topography greatly affect rainfall. This mix of factors positions the Northern Hemisphere to experience abundant rainfall during the spring, especially in the United States.

Why does it rain so much in spring?

The explanation for this is relatively simple. The clouds above our heads are formed by water vapor evaporated from the Earth's surface. During the spring transition from colder to warmer temperatures, the air around us heats up. Cold and dry winter air combines with warm and humid summer air.

The mixing of temperatures causes this air to rise and moisture to leave in the form of rain.

This brings a particularly wet spring season in the Northern Hemisphere, due to a combination of ideal temperature conditions, proximity to mountain ranges and prevailing winds. And then when summer comes, spring rains turn to occasional showers as temperatures rise.

April showers bring tornadoes and storms?

Kevin Trenberth, një shkencëtar i klimës që drejton seksionin e analizës së klimës në Qendrën Kombëtare për Kërkime Atmosferike në SHBA (NCAR), shpjegon se pranvera sjell stuhi të shumta dhe tornado. Në SHBA, stuhitë lëvizin nga Paqësori në Përendim në rajonet lindore, ndërsa marrin shumë lagështi nga Gjiri i Meksikës.

Shpeshherë kjo gjë mund të çojë në stuhi të jashtëzakonshme dhe një seri tornadosh. 

Modelet e kundërta klimatike në Oqeanin Paqësor të njohura si El Nino dhe La Nina, mund të ndikojnë gjithashtu në kushtet e motit në mbarë botën. El Nino ndodh kur ujërat sipërfaqësore janë më të ngrohta sesa zakonisht rreth Ekuatorit të Paqësorit.

Why does it rain so much in spring?

Në të kundërt, Trenberth e përshkruan La Nina si dukurinë që ndodh kur temperaturat janë më të ulëta sesa norma në Paqësorin Tropikal, por më të ngrohta pranë Indonezisë. Në fakt, parashikimet këtë vit janë për një sezon tornadosh më të fuqishëm se zakonisht, pikërisht për shkak të modelit La Nina, thotë ai.

Pranvera në Hemisferën Jugore

Ndërsa bie shi në Hemisferën Jugore gjatë pranverës së saj, shirat nuk bien kudo njëlloj. Sipas Trenberth, konfigurimi i kontinenteve kundrejt oqeanit është mjaft i ndryshëm në jug të ekuatorit:kontinentet janë sub-tropikale dhe gjurmët kryesore të stuhisë qëndrojnë në gjerësi më të larta se në hemisferën veriore, që do të thotë se zona si Zelanda e Re, Tazmania dhe Australia jugore, jugore Afrika, Kili jugor dhe Argjentina goditen më shpesh nga stuhitë e pranverës.

A Future of Altered Seasons: More Spring Rain?

Global warming caused by climate change has provoked a change in seasons around the world. With shorter winters and a relatively early spring, rising temperatures are also troubling weather patterns: As our planet warms, more water evaporates, leading to more moisture in the atmosphere over the oceans.

This causes more intense rainfall, can cause more storms and increases the risk of spring flooding. Conversely, milder months may bring less rain in the future. It all depends on where you live./ Translated and adapted by CNA

Lajmet e fundit nga