LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

An internal war in the Kremlin?/ Lavrov's spokeswoman confirms it

2023-03-15 08:58:00, Blog Andrea Muratore
An internal war in the Kremlin?/ Lavrov's spokeswoman confirms it
Illustrative photo

Has Maria Zakharova, a powerful and influential spokeswoman for Russian Foreign Minister Sergey Lavrov, spoken of a strong power struggle within the Kremlin and among members of the circle of officials surrounding Vladimir Putin?

According to the American Institute for the Study of War (ISW), yes. ISW refers to some voices circulating in the Russian media and on Telegram channels, in which dissatisfaction with the authorities' handling of the War in Ukraine has begun to spread.

Ndër të tjera merret në konsideratë përmbajtja e një konference të zhvilluar më 11 mars në  Kremlin me temë “Aspekte praktike dhe teknologjike të informacionit dhe luftës konjitive në realitetet moderne.” Pushteti në Rusi nuk është monolit, dhe kjo është e vërtetë edhe në lidhje me kontrollin e informacionit mbi konfliktin.

Ideja e një elite që është përfshirë në një luftë të brendshme, sugjeron që Kremlini nuk e kontrollon më plotësisht gjithë Rusinë. Zëdhënësja e Lavrov dyshohet të jetë shprehur se “Kremlini nuk mund të përsërisë qasjen staliniste të krijimit të një ekuivalenti modern të Zyrës Sovjetike të Informacionit, për të kontrolluar në mënyrë të centralizuar hapësirën e brendshme të informacionit të Rusisë për shkak të luftës midis elitave të paspecifikuara.”

Një pranim qartazi i sinqertë dhe i drejtpërdrejtë i situatës reale. Por që nuk mund të qëndronte si një deklaratë zyrtare. Pak minuta pas komentit të ISW, vetë Zakharova i cilësoi si “lajme të rreme” këto deklarata në kanalin e saj Telegram.

Por kuptimi i fjalëve mbetet po ai. Pavarësisht nëse zyrtarja 47-vjeçare, ish-gazetare, i ka thënë apo jo kë to fjalë , koncepti është i qartë: Në Rusi ka një klimë të turbullt, dhe kjo është krijuar nga burime në internet dhe në deklaratat e shumëllojshme politike, diplomatike dhe ushtarake që shpërndahen në blogjet dhe kanalet Telegram. Dhe të gjitha ato lidhen me pasigurinë mbi narrativën e luftës.

Ndikimi i Kadirov dhe Prighozin

As me luftën në Ukrainë Putin nuk ka arritur një centralizim “stalinist” të komunikimit rreth luftës. Prania e Kadirov dhe Prighozin, “skifterët” luftënxitës në krye të milicive çeçene dhe Vagner, ka hapur çështjen kryesore të autonomisë në sektorët e njësive ushtarake që luftojnë në Ukrainë nga narrativa zyrtare e Kremlinit mbi luftën.

Çeçenët dhe mercenarët po luftojnë fort ndaj Kievit, por në të njëjtën kohë po debatojnë me Kremlinin, duke kërkuar objektiva të sakta, duke denoncuar çdo lloj zëri disfatist dhe duke nxitur tensione të vazhdueshme. Institucione si Ministria e Jashtme e Lavrov dhe Zakarovës janë lënë në hije për muaj të tërë.

Dhe tani që Kremlini po fillon të humbasë autoritetin e tij, “skifterët” po përpiqen që të rifitojnë hapësirën e tyre. Sipas ISË, nëse zëdhënësja e Lavrov do t’i ketë thënë vërtet këto fraza “ajo mund t’i ketë diskutuar për herë të parë drejtpërdrejt këto çështje, për të zbutur pritshmëritë e militantëve nacionalistë rusë në lidhje me aftësinë aktuale të Kremlinit për të qenë koherent rreth një narrative të unifikuar apo ndoshta edhe një politike të unifikuar.” Arsyetimi i “denazifikimit” të Ukrainës është tashmë i kotë, shpresa për një fitore të plotë ushtarake është zhdukur, ka nisur një luftë e shkatërrimit të ndërsjelltë, ndaj Rusia duhet të gjejë një strategji që nënkupton kërkimin e një rrugëdalje nga ky konflikt.

A është lufta brenda elitave ruse, e vënë në dukje nga Zakarova, ajo ku mund të përfshihen Kadirov dhe Prighozin nëse vazhdojnë me ekstremizmin e tyre luftarak kundër segmenteve më pragmatike të Kremlinit? Apo është një lojë që ndikon gjithsesi drejtpërdrejt në autoritetin e Putinit?

The time of trouble in Russia does not seem to be ending. In a country where for a year power is increasingly tiring those who have it and those who love it. This fatigue is proving to be even more problematic for those who exercise it, as evidenced by the string of suspicious deaths among oligarchs and prominent Russian government figures. Acknowledging a conflict between elites is a peaceful act. More difficult to understand is who are the main figures in a war that seems to be taking place at every level of the decision-making chain in Russia./ Adapted from CNA.al

Lajmet e fundit nga