LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Kundërshtoi udhëzimet e Olsian Çelës/ Merret vendimi për prokurorin e Vlorës

11 Tetor 2021, 11:23, Vetingu CNA
Kundërshtoi udhëzimet e Olsian Çelës/ Merret vendimi

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit ka konfirmuar në detyrë prokurorin e Vlorës Albert Kuliçi.

Gjatë seancës dëgjimore të enjten prokurori Kuliçi dha shpjegime për pasurinë, më së shumti për dy shtëpi të babait, një në Tropojë dhe tjetra në një fshat të Durrësit.

Sipas Birn, Komisioni evidentoi në seancë se Kuliçi kishte provuar që shtëpia në Tropojë ishte e pabanuar prej vitesh dhe se në të nuk ishin kryer investime nga prokurori.

I njëjti konstatim u mbajt edhe për shtëpinë në Durrës, për të cilën vetë Kuliçi kishte deklaruar investime të kryera dhe që sipas KPK-së, mbuloheshin me të ardhura të ligjshme. Kuliçi mori vlerësim pozitiv për pastërtinë e figurës dhe profesionalizmin.

Trupi gjykues që hetoi Kuliçin kryesohej nga Valbona Sanxhaktari, me relatore Firdes Shulin dhe anëtar Olsi Komicin.

Prokurori Albert Kuliçi ka filluar punë në vitin 2010 dhe punon prej vitesh në prokurorinë e Vlorës. Në dhjetor 2019, makina që ai përdorte u hodh në erë me eksploziv. Atentati u konsiderua nga Këshilli i Lartë i Prokurorisë si sulm për shkak të funksionit.

Pak muaj më parë Kuliçi kundërshtonte Çelën

Kujtojmë se prokurori Albert Kuliçi është bërë objekti diskutimi në Këshillin e Lartë të Prokurorisë në muajin Mars të këtij viiti, pasi doli kundër një Udhëzimi të Prokurorit të Përgjithshëm Olsian Çela.

Kuliçi ka kërkuar nga KLP, konstatimin e pavlefshmërisë absolute të Udhëzimit të Përgjithshëm Nr.I6, datë 14.12.2020 ?Për disa ndryshime në Udhëzimin e Përgjithshëm Nr.I2, datë 20.07.2020 ?Mbi rregullimin e marrëdhënieve mes prokurorëve dhe drejtuesve të prokurorisë, informimin, transparencën dhe garantimin e pavarësisë, në prokuroritë me juridiksion të përgjithshëm?, të Prokurorit të Përgjithshëm.

Gjithashtu ai ka kërkuar konstatimin e pavlefshmërisë absolute të Udhëzimit të Përgjithshëm Nr.I 2, datë 20.07.2020 ?Mbi rregullimin e marrëdhënieve mes prokurorëve dhe drejtuesve të prokurorisë, informimin, transparencën dhe garantimin e pavarësisë, në prokuroritë me juridiksion të përglithshëm?, të ndryshuar, të Prokurorit të Përgjithshëm.
Sipas Kuliçit, përmes këtij udhëzimi, i cili është i detyrueshëm për zbatim, Prokurori i Përgjithshëm, Olsian Çela e ka bërë të detyrueshme për zbatim, edhe udhëzimet që nuk janë të tilla (të detyrueshme), duke marrë kompetencën e drejtuesit të prokurorisë në ushtrimin e ndjekjes penale, si dhe duke parashikuar rregulla të reja proceduralë.

Kuliçi këmbëngul, se Prokurori i Përgjithshëm, ka marrë kompetencat e drejtuesit të prokurorisë, duke normuar me një udhëzim të përgjithshëm, detyrueshmërinë e ushtrimit të kompetencave të drejtuesit të prokurorisë në drejtimin administrativ të prokurorisë, e për rrjedhojë në detyrimin e të gjithë prokurorëve që të zbatojnë këtë udhëzim, për vetë faktin se ligji ka sanksionuar, se udhëzimet e përgjithshme janë të detyrueshme.

Sipas të njëjtit, Prokurori i Përgjithshëm edhe pse gëzon kompetencën për të nxjerrë udhëzime të përgjithshme, kjo kompetencë nuk mund të shtrihet në çdo fushë që lidhet me organizimin dhe funksionimin e prokurorisë.

Një ankesë e tillë është bërë dy herë radhazi në KLP. Kjo e fundit ka vendosur të rrëzojë ankimimin e prokurorit Albert Kuliçi me 10 vota pro, si të pabazuar në ligj, duke dalë në krah të Prokurorit të Përgjithshëm, Olsian Çela.

I vetmi anëtar i KLP që ka dalë kundër Prokurorit të Përgjithshëm, është Tartar Bazaj./CNA.al

Lajmet e fundit nga