LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Skandali/ Gardisti bllokon lejen e ndërtimit dhe falsifikon hartën e pronës

17 Qershor 2021, 20:18, Denoncim CNA
Skandali/ Gardisti bllokon lejen e ndërtimit dhe falsifikon hartën e

Firma e ndërtimit Al Constrution GBI operon në tregun shqiptar prej 20 vjetësh. Në vitin 2019 kjo firmë merr lejen e ndërtimit nga Bashkia e Tiranës për të ndërtuar apartamente në zonën e Liqenit të Thatë.

Por disa muaj më pas, firmës i shfaqet një një problem në pjesën veriore të lejes. Gazmend Brahja, punonjës i Gardës së Republikës, pretendon se kësaj firme i është dhënë leja me mbivendosje me pronën e tij.

Por ky justifikim nuk qëndron, pasi për pjesën e pretenduar, Gazmendi ka marrë kompensim nga Autoriteti Rrugor Shqiptare, duke qenë se pjesën e pronës e kap projekti i Unazës së Madhe. Përfaqësuesi i kompanisë së ndërtimit, Florenc Ismaili, na tregon detajet e projektit, lejes së marrë dhe pretendimeve të familjes Brahja.

?Ne jemi firma Al Constrution GBI, një firmë ndërtimi që operojmë prej rreth 20 vitesh në tregun shqiptar. Merremi kryesisht me investime dhe ndërtime private, por në rastin konkret që bëhet fjalë për një leje ndërtimi dhënë në zonën e Liqenit të Thatë, ne në momentin e marrjes së lejes të gjitha dokumentet, të gjitha filtrat ishin në mënyrë të rregullt dhe ligjore. Nga momenti i marrjes së lejes, Gushti 2019 dhe më vonë, marrim vesh në Janar 2021 dalin në pah letra të reja, pretendime të cilat për mendimin tonë dhe nga faktet e dokumentet që kemi, këto pretendime nuk janë të vërteta. Bëhet fjalë për një pjesë të kufirit tonë, në anën veriore të kufirit të lejes tonë ku kufitari pretendon që ky nuk është kufiri i rregullt sipas tij. Ai pretendon që kufiri është një tjetër. Ky kufi krijon mbivendosje me pronën tonë dhe në të gjithë lejen tonë. Kjo mbivendosje rreth 900 metra na ka penalizuar deri tani në realizimin dhe përfundimin e objekteve?, thotë përfaqësuesi i firmës.

Ky i fundit shpjegon në hartë edhe kufirin e pronës së familjes Brahja me pronë ku po ndërton firma Al Constrution GBI.

?Kufitari në anën veriore, familja Brahja, pretendon që ky nuk është kufiri i vetë i pronave. Prona që ata kanë dhe që verifikohet dhe nga letrat tona dhe nga Hipoteka është një pronë që kap në pjesën e sipërme dhe nuk ka mbivendosje me pronën që është marrë leja. Prona është pjesë e një shpronësimi nga ana e Autoritetit Rrugor. Shpronësimi ka të bëjë me unazën e madhe të Tiranës. Është një pronë që ka qenë e shpronësuar që në vitin 2012 dhe leja kur është marrë, është marrë dhe dokumentacioni që është bërë verifikimi është apo jo e shpronësuar kjo pronë. Dhe nga të gjithë përgjigjet dhe shkesat zyrtare ka rezultuar që kjo pronë është e shpronësuar dhe pas të gjithë këtyre verifikimeve në jemi pajisur me lejen e ndërtimit ku për këtë leje është paguar dhe një taksë, për ne është deri diku e konsiderueshme se ka vlerën mbi 1 milion Euro vetëm taksa mbi infrastrukturën që është paguar në Bashkinë e Tiranës dhe investimi aktual që është bërë kap vlerën mbi 10 milionë Euro. Ne praktikisht kemi bërë rreth 80% të investimit dhe realizimit të punimeve dhe jemi të bllokuar në fazën finale. Nuk e kemi realizuar këtë objektin këtu se pretendimi i pronës së tij nuk vjen në konfigurimin sipas Hipotekës dhe lejes por pretendimi i tij është në formë të tërthortë. Këto lëvizje kanë filluar pas miratimit të lejes. Leja është e Gushtit 2019 dhe Janar 2020 janë bërë shkresa të vazhdueshme dhe tentativa të vazhdueshme për ndryshimin e konfigurimit të kësaj prone. Ka dhe diçka. Hipoteka i pasqyron atij një pronë ku pasqyrohet vetëm prona e tij dhe pronat tona nuk duken fare. Kurse unë sot po të bëj rifreskim të pronave që unë kam marrë lejen e ndërtimit, prona e personit në fjalë, e familjes Braja, vazhdon të jetë po e copëtuar, pra është e ndarë në dy pasuri sipas VKM. Të gjitha pronat janë prona të fituara me ligjin 7501. Që do të thotë, të gjithë pronarët e pronave kanë dorëzuar dokumentacionin përkatës ku përfshihen këtu dhe kufiri përkatës. Këto kufij nuk ndryshojnë me pretendimin apo dëshirën e njërës palë. Këto kufi ndryshohen ose me dakordësim ose me vendim gjykate, që të gjitha këto dokumente nuk gjenden në asnjë vend?, shpjegon Ismaili./ tvklan.al

Lajmet e fundit nga