LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Skandali-Pesticide kineze për shqiptarët/ CNA.al sjell të tjera dokumente

13 Qershor 2021, 09:42, Denoncim CNA
Skandali-Pesticide kineze për shqiptarët/ CNA.al sjell të tjera

Në dy ditë, CNA.al ka raportuar në lidhje me një skandal të përmasave të paimagjinueshme, ku dyshohet se janë të përfshirë zyrtarë të lartë të politikës, dhe qeverisë Rama.

Bëhet fjalë për një sasi pesticidesh kineze të ndaluara nga ligji, ku me mijëra kuti, kanë hyrë në Shqipëri në vitin 2018.

CNA.al një ditë më parë, tregoi me dokumente zyrtare sesi sasi pecticidesh të ndaluara janë ngarkuar në Kinë, më pas nga Shanghai kanë mbërritur në Durrës. Bëhet fjalë për rreth dy mijë kilogram në një zë, më pas 2500 litra në një zë tjetër, dy mijë litra në një zë, dhe një mijë kg në një zë tjetër. (Lexo këtu)

Të gjitha porositë e nisura nga AGRO-ZANI shpk, me adresë në Berat.

Gjithashtu një dokument i dytë që shihni më poshtë, flet për gati tre mijë pako sasi, të cilat janë nisur nga Kina, për në Portin e Durrësit.

Të dhënat zyrtare tregojnë qartësisht se pesticide kineze, për të cilat pretendohet se vinin nga një filial i një shoqërie spanjolle, kjo e paprovuar, kanë hyrë në Shqipëri dhe tashmë ato besohet se janë konsumuar.

Ndërkohë, CNA.al i ka shkuar më tej investigimit, ndërsa sot sjellim të tjera dokumente dhe të dhëna zyrtare, në lidhje me skandalin në fjalë.

Sipas të dhënave zyrtare të siguruara nga CNA.al, gjithçka ka shkuar drejt Prokurorisë së Durrësit, për t?u hetuar si një skandal dhe gjithashtu ka pasur edhe një informacion të plotë, dhënë nga Drejtoria e Analizës, Riskut dhe Monitorimit, në dogana.

Sikurse shikohet në dokumentin më poshtë, thuhet se ?Prokuroria e Durrësit në shkresën e prot të datës 26.04.2019, ka kërkuar ti sigurojmë informacion për eksportin në drejtim të Republikës së Shqipërisë, në lidhje me produktet e zhdoganuara nga shoqëria AGRO-ZANI shpk, me përfaqësues ligjor Leonora dhe Ramazan Kapplani si dhe shoqëria me përfaqësues ligjor Adriatik Haderi, ku kanë deklaruar për zhdoganimin pranë doganës Shqiptare, artikuj dhe preparate të ndryshme për përdorim në bujqësi, të importuara nga Kina, të cilat nuk lejohen të importohen në Shqipëri, pasi ligji përcakton qartë që këta artikuj duhet të importohen nga një vend i Bashkimit Europian.?

Pra, në dokumentin e dhënë nga Drejtoria e Analizës, Riskut dhe Monitorimit, në dogana thuhet qartë se ka pasur një hetim nga organi i akuzës dhe se pesticide të tilla, janë të ndaluara me ligj të hyjnë në Shqipëri.

Po sipas këtij dokumenti, raportohet për një sasi të hyrë në datën 6 shkurt të vitit 2018, më pas një sasi tjetër në 29 mars të vitit 2018, një sasi e tretë në 30 prill të vitit 2018.

Në të gjitha rastet shoqëria AGRO-ZANI shpk, ka deklaruar si kompani eksporti një shoqëri kineze, dhe duke pretenduar se kjo e fundit është filial i një shoqërie spanjolle, ?Industrial Quimica Key?., por që asnjëherë nuk është provuar lidhja e tyre.

Ndërsa, kompania ?Shegaj-Agr shpk?, e cila administrohet nga Adriatik Hadëri në 14.03, 2018 ka deklaruar zhdoganim për pesticide, të cilat përdoren në bujqësi, ku thuhet qartë se kompania eksportuese është një kompani kineze.

Ky shtetas ka deklaruar se shoqëria eksportuese kineze, është filial i kompanisë ?MAC-GmbH, me adresë në Gjermani.

CNA.al do të vijojë të sjellë të tjera të dhëna dhe detaje në lidhje me këtë skandal, ku duket se janë përfshirë shumë ?peshq të mëdhenj?./CNA.al

Dokumentet ekskluzive-Thellohet skandali me plehrat kimike kineze në Shqipëri/ Zbulohen të tjera detaje

Ekskluzive-Skandali, plehra kimike kineze për shqiptarët

Lajmet e fundit nga