LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Codex Gigas: Libri më i madh në histori është gjithashtu Bibla e Djallit

26 Shtator 2022, 16:31, Kulturë CNA

Dushqet kanë luajtur një rol të madh në historinë njerëzore, duke qenë mënyra kryesore dhe në disa raste e vetmja mënyrë e regjistrimit të ngjarjeve për brezat e ardhshëm. Shumica e librave historikë janë shkruar për të mbyllur dhe transmetuar njohuri te të tjerët, njohuri e cila ishte shumë e vlefshme në kohët mesjetare pasi arsimi nuk ishte ende një prioritet. Megjithatë, ekziston një libër që ishte shkruar për një arsye shumë specifike dhe që ende po i bën ekspertët të gërvishtin kokën.

Codex Gigas është emri që i është dhënë një dorëshkrimi që ishte shkruar nga një murg nga Mbretëria e Bohemisë (tani pjesa perëndimore e Çekosllovakisë) midis viteve 1204 dhe 1230. Titulli Codex Gigas mund të përkthehet nga latinishtja në "Libër gjigant", që përfaqëson këtë përbindësh. Disa prej jush mund të mendojnë se u deshën midis 1204 dhe 1230 (26 vjet) për të shkruar librin, por libri në fakt u shkrua vetëm brenda disa orësh.

Para se të futemi në detaje rreth librit, ja rrëfimi i autorit që kishte bërë të pamundurën për të shpëtuar jetën e tij.

Historia e Codex Gigas
Herman Recluse ishte një murg në manastirin benediktin të Podla?ice pranë Chrudim në Republikën Çeke gjatë fillimit të shekullit të 13-të. Një ditë ai kishte thyer betimet e tij monastike dhe për këtë,  sipas politikës kristiane të asaj kohe , do ta murosnin deri në vdekje . Ai bëri një marrëveshje me manastirin, nëse do të ishte në gjendje të shkruante një libër duke përfshirë të gjitha njohuritë njerëzore deri në mëngjes, ata do ta linin të jetonte. Krerët e manastirit e dinin se një detyrë e tillë ishte thjesht e pamundur, ndaj e pranuan.

Codex Gigas: Libri më i madh në histori është gjithashtu

Ndërsa ishte në qeli, Herman filloi të shkruante dorëshkrimin dhe sapo ora shënoi mesditë ai kuptoi se do të ishte e pamundur ta shkruante atë. Si murg ai pa se alternativa më e mirë ishte të lutej, por jo Zotit, ai bëri një lutje të veçantë që mund të dëgjohej vetëm nga engjëlli i rënë Lucifer (Satani). Herman ofroi shpirtin e tij në këmbim të Luciferit që ta ndihmonte të shkruante librin deri në mëngjes. Luciferi pranoi dhe Herman, nga mirënjohja, pikturoi pamjen e Luciferit në një faqe të librit. Të nesërmen në mëngjes të gjithë ishin të habitur me arritjen masive që Herman kishte arritur. Libri fillimisht përmbante rreth 620 faqe, por brenda kopjes origjinale, vetëm 310 janë ende të paprekura. Pjesa tjetër ka humbur gjatë historisë. Herman u lirua siç ishte premtuar dhe libri u la në manastirin e Podla?ic. Kjo njihet si një shënim në faqen e parë që ishte shkarravitur nga një murg tjetër ku thuhej se është duke u lënë peng në manastirin në Sedlec.

Codex Gigas: Libri më i madh në histori është gjithashtu

Po atë vit, dorëshkrimi riblehet për Urdhrin Benediktin të Manastirit B?evno. Libri ishte ruajtur për gati 200 vjet në arkivin e manastirit deri në vitin 1594 kur Perandori Rudolf II e hoqi dorëshkrimin nga arkivi dhe e mori në kështjellën e tij si hua për shkak të një grindjeje financiare me kreun e manastirit. Perandori Rudolf II ishte i interesuar për okultizmin, duke mbledhur gjithçka nga kafshët e ngordhura, pikturat, skulpturat dhe xhinglat e lidhura me djallin. Synimet e tij nuk ishin kurrë të kthente dorëshkrimin dhe ta mbante në koleksionin e tij personal.

Gjatë  luftës tridhjetëvjeçare  (1318–1648) dorëshkrimi u dërgua në Stokholm kur ushtria suedeze pushtoi Pragën. Libri përfundoi në koleksionin e Mbretëreshës Christina dhe u vendos në bibliotekën në Pallatin e Stokholmit. Dikur më vonë libri u zhvendos në Kalanë Tre Kronor, e cila fatkeqësisht përfundoi duke u djegur më 7 maj 1697. Mbi 18,000 libra dhe 1,100 dorëshkrime ishin djegur. Ky ishte një nga koleksionet më të rralla, që përmbante shumë dorëshkrime origjinale nga historia e lashtë.

Dikush arriti të merrte Codex Gigas dhe ta hidhte jashtë kështjellës që digjej. Një legjendë thotë se kur libri u hodh nga dritarja e kështjellës, ai shtypi një njeri për vdekje pasi libri peshonte fillimisht 100 kilogramë, por për shkak të faqeve të shumta që kishte humbur me kalimin e kohës humbi edhe peshë. Sot libri peshon rreth 75 kilogramë, mesatarja e një njeriu.

Codex Gigas: Libri më i madh në histori është gjithashtu

Në 1768 u ndërtua një Pallat i ri i Stokholmit dhe u bë shtëpia e Codex Gigas. Këtu libri u analizua fillimisht nga ekspertë të cilët u përpoqën të përcaktonin të vërtetën pas përrallës së tij. Në 1878 libri u zhvendos edhe një herë në një bibliotekë të re në Humlegården, ende në Suedi. Në vitin 2007 libri iu dha Pragës për një ekspozitë historike dhe gjithashtu për t'u studiuar. Sot libri mund të gjendet në Bibliotekën Kombëtare të Suedisë.

A u shkrua Codex Gigas në një natë?

Codex Gigas: Libri më i madh në histori është gjithashtu

Vetë libri ka një lartësi prej 36 inç (91 cm), një gjerësi prej 20 inç (51 cm) dhe një trashësi prej 8,7 inç (22 cm). Libri është kaq i rëndë jo vetëm për shkak të madhësisë së tij të madhe, por edhe për shkak të materialit nga i cili janë bërë faqet. Vellumi është një lloj lëkure kafshësh që mund të blihet nga gomarët. Është përdorur shumë para shekullit të 13-të për të bërë faqe për libra. Sasia e fshehjes që u përdor për të prodhuar Codex Gigas kërkonte lëkurën e 160 gomarëve.

Që nga shekulli i 18-të, libri ishte analizuar nga qindra ekspertë për të testuar vlefshmërinë e historisë së tij. Ka pasur një grusht shënimesh që përfaqësojnë të njëjtën histori se si ishte shkruar në fillim të shekullit të 13-të. Nuk është vetëm koha kur u shkrua libri duke pasur parasysh madhësinë e tij, por edhe përmbajtjen brenda. Vetëm një person që mban të gjitha njohuritë njerëzore në atë kohë me detaje të sakta është diçka për të cilën as që dëgjohet sot.

Përveç gjithë kësaj, libri përmban edhe shumë formula dhe magji magjike, si dhe pjesë të testamentit të vjetër, por tregohet nga një këndvështrim pak më ndryshe. Siç u përmend, gjysma e faqeve nga libri ishin zhdukur brenda 800 viteve. Shumica e tyre ishin ndoshta kur libri u hodh nga Kështjella Tre Kronor në 1697.

Libri në gjendjen e tij origjinale me faqet që mungojnë nuk përmban shumë gjëra djallëzore që ai të quhet "Bibla e Djallit", përveç një magjie çuditëse që supozohet të thërrasë djallin. Disa historianë thonë se disa nga faqet mund të jenë grisur qëllimisht pasi ato përmbanin informacione që njerëzit e vdekshëm nuk duhet t'i shohin ose dinë.

Kam lexuar disa nga shënimet kryesore që janë bërë nga ekspertët e dorëshkrimeve që e kishin analizuar librin gjatë shumë viteve dhe historia mund të ishte shumë e besueshme. Këtu janë disa detaje interesante:

Libri është shkruar nga një autor
Nga stili i të shkruarit e deri te zëri aktual që autori portretizon gjatë gjithë librit, është e lehtë të thuhet se libri kishte vetëm një autor. Zakonisht dorëshkrimet, për shkak të madhësisë së tyre, do të shkruheshin nga autorë të shumtë në të njëjtën kohë për të përshpejtuar procesin. Shkrimi i një libri me dorë kërkonte mjaft kohë dhe mjeshtëria e shkrimit pritej të ishte e jashtëzakonshme.

Shkronja e përsosur
Libri nuk përmban një gabim të vetëm drejtshkrimor apo gramatikor. Do të prisnit që duke shkruar një tekst kaq të madh me nxitim, autori të paktën të bënte disa gabime, por ekspertët kanë deklaruar se libri është pa gabime. Një mjeshtëri e tillë e përsosur ngre dyshime për të pasur një lloj ndihme të mbinatyrshme.

Shkruar në një seancë
Ekspertët në dorëshkrime janë në gjendje të shohin detaje që përcaktojnë se sa takime është shkruar një libër. Murgjit në atë kohë ishin shkrimtarë shumë të mirë dhe më efikasët, por edhe kështu, do të shihje disa ndryshime kur libri shkruhet nga muaji në muaj. Në rastin e Codex Gigas, mund të shihet se stili ishte mbajtur saktësisht i njëjtë gjatë gjithë librit, duke përfshirë stilin e të shkruarit, madhësinë dhe fontin që ishin shumë të qëndrueshme. Kjo do të thotë se libri ishte shkruar ndoshta brenda një nate.


Një libër i kësaj përmasash do të duheshin vite për t'u shkruar nga një autor i vetëm dhe të përmbajë një stil të ngjashëm për vite me radhë është i vështirë. Ekspertët nga Biblioteka Kombëtare e Suedisë e vënë këtë në një këndvështrim më të mirë:

“Nëse shkruesi punonte gjashtë orë në ditë dhe shkruante gjashtë ditë në javë, kjo do të thotë se dorëshkrimi mund të kishte dashur rreth pesë vjet për t'u përfunduar. Nëse shkruesi do të ishte murg, ai mund të kishte qenë në gjendje të punonte vetëm për rreth tre orë në ditë, dhe kjo do të thotë se dorëshkrimi mund të kishte dashur dhjetë vjet për t'u shkruar. Meqenëse shkruesi mund të ketë vendosur gjithashtu rreshtat për të drejtuar shkrimin përpara se të fillonte të shkruante (ndoshta u deshën disa orë për të rregulluar një fletë), kjo zgjat periudhën që iu desh për të përfunduar dorëshkrimin. Shkrimtari e dekoroi gjithashtu dorëshkrimin, kështu që e gjithë kjo do të thotë se dorëshkrimit ndoshta iu deshën të paktën 20 vjet për t'u përfunduar, dhe madje mund të kishte marrë 30."- Citim nga drejtuesi i Bibliotekës Kombëtare të  Suedisë.

Nëse libri do të ishte në proces për t'u shkruar në kohën që ekspertët supozojnë se do të duhej, shumë njerëz të tjerë do të kishin marrë vesh për shkrimin e këtij libri. Kjo do të thoshte se do të kishim rrëfime historike të librit që do të shkruhej brenda pak vitesh.

E gjithë kjo tregon se historia e librit të shkruar brenda një nate me ndihmën e Satanait është mjaft e vërtetë. Disa ekspertë nuk e pranojnë këtë teori, por për momentin nuk ishte zbuluar asgjë tjetër për librin për të thënë ndryshe./CNA.al Burimi: History of Yeasterday

Lajmet e fundit nga