LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Significant decrease of Albanians with residence permits in Greece, 147 thousand less than a year ago

2023-03-29 15:13:27, Sociale CNA

Significant decrease of Albanians with residence permits in Greece, 147 thousand

The Greek Ministry for Immigration and Asylum says that it registered in February of this year about 277 thousand Albanian citizens with regular residence permits in Greece, from about 424 thousand that were registered in February 2022.

According to official data, Albanians now make up 60% of regular foreigners in Greece from 62.7% a year ago.

According to the Greek Ministry for Immigration and Asylum, the residence permits of third-country nationals valid in February of this year are a total of 463,000, marking a decrease of 32%, compared to February 2022.

Tri vendet kryesore të origjinës së shtetasve të vendeve të treta me leje qëndrimi të vlefshme janë Shqipëria me 60.0%, Kina me 5.0% , pasuar nga Gjeorgjia me 4.3%, thotë ministria greke e Emigracionit.

Në shkurt të vitit 2023 janë dorëzuar gjithsej 15,807 kërkesa për lejeqëndrimi nga të cilat 7,370 për lejeqëndrimi të reja dhe 8,437 për ripërtëritjen e lejeqëndrimeve, me një rënie prej 29% krahasuar me shkurtin e vitit 2022.

Autoritetet greke kanë lëshuar 10, 232 leje qëndrimi, me një rënie prej 10% krahasuar me shkurtin e vitit 2022.

Sipas ministrisë greke për Emigracionin dhe Azilin numri më i madh i lejeve të reja të qëndrimit për kërkesat e depozituara në dy muajt e parë të vitit 2023 në Greqi ka qenë për shtetasit nga Shqipëria, Kina dhe Rusia.

Ndërkohë rreth 13,700 shtetas nga Shqipëria pjesëtarë të pakicës greke që prej vitesh jetojnë e punojnë në Greqi kanë “statusin e homogjenit”. Ky është një status i posaçëm, që u lejon prej vitesh qëndrim të rregullt në Greqi dhe lëvizjen pa pengesa në kufi edhe kur Greqia aplikonte për Shqipërinë “regjimin e vizave”.

Rënia e ndjeshme e numrit të emigrantëve të rregullt shqiptarë në Greqi sidomos në harkun e një viti lidhet sipas analistëve të emigracionit me shumë faktorë.

Sipas analistëve një faktor madhor në uljen e numrit të shqiptarëve në Greqi lidhet me një prirje të re të emigrantëve shqiptarë që punonin e jetonin prej vitesh në Greqi të emigrojnë drejt vendeve të tjera europiane.

The new migration of the second generation has become a phenomenon as many young Albanians are now leaving Greece for countries such as England, Germany, the Netherlands and areas of Northern Europe, following the difficulties in Greece with employment and low wages.

Meanwhile, other factors of the decrease in the number of Albanians with residence permits are related to the procedures for issuing permits which continue to move slowly, while a category of second-generation Albanian immigrants have benefited from Greek citizenship by no longer applying for residence permits. VOA

15:19 SOCIAL ISSUES

Shkolla

Në Sfidën e Kodimit të organizuar nga Këshilli Britanik, p...

Lajmet e fundit nga