LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

PATRIOT OR NATIONALIST?

2023-11-29 10:32:00, Blog Miron Çako
PATRIOT OR NATIONALIST?
Illustrative photo

These festive days of November, with all the history and numerous propaganda activities, encourage patriotic and nationalist feelings and attitudes in us Albanians. We have heard a lot about patriotism and nationalism, but a question arises: What is better to be a patriot or a nationalist?

First the term patriot comes from the ancient Greek word "patrios" which means, "one's fathers" and which comes from patris "fatherland".

The word patriot was applied by the ancient Greeks to barbarians who were perceived as uncivilized or primitive, who had only one common Patris or fatherland.

But this term took on a different connotation in Europe in the 15th century, a more inclusive meaning for all compatriots originating from that country, regardless of socio-economic status.

In the Albanian dictionary, patriot means: "He who loves his homeland and his people and who serves them faithfully, he who fights selflessly to protect the interests of his country and his people; patriot.

Patriotism is a feeling and a necessary attitude for the people for the good of the country, even the Bible and the Apostolic Catholic Orthodox Church inspire it, certainly not in the sense of chauvinism, which is manifested by the hatred of peoples for each other, but with patriotism, that is with patriotism, which is a feeling of love and sacrifice for the fatherland, the place where we were born and live as a nation and people, not only in the racial, blood sense, but also in the spiritual sense, in the religious sense, with the country that God has forgiven us and where we give worship and thanksgiving to the Triadic God.

PATRIOT OR NATIONALIST?

Patriotism is the fulfillment of all the commands of the Divine Law as the Lord Jesus Christ taught us: "Love the Lord your God with all your heart, with all your soul and with all your mind". This is the first and greatest commandment. And the second, similar to this, is: "Love your neighbor as yourself." The whole law and the prophets depend on these two commandments" (Matthew 22; 37-40)

PATRIOT OR NATIONALIST?

Therefore, he who is a true believer is also a sincere patriot.

Authentic patriotism is based on the sincere philanthropy of Christ, the God-man, the martyrs who fell in the sublime love for God and for the neighbor as the fulfillment of love, and these as chosen daughters of the church and the nation distinguished themselves in the great sacrificial wars: "for religion and country".

Për këtë arsye Kisha Apostolike ka me mijëra dëshmor për dashurinë e Krishtit dhe për mbrojtjen e atdheut që i përfaqëson edhe flamuri kombëtar dhe ai kishtar që kanë shumë ngjashmëri mes tyre. Kjo është arsyeja në këto ditë edhe në çdo Liturgji Hyjnore Kisha Orthodhokse lutet me nderim : “Për ata që ranë për fe edhe për atdhe”(Lityrgjia Hyjnore e Kishës Orthodhokse)

Prandaj në qoftë se duhet të jemi patriotë të vërtetë duhet t'i nderojmë dhe imitojmë ata që Zoti, kisha dhe shteti i nderon me mirënjohje për sakrificat e tyre sublime.

Nacionalist në fjalorin shqip do të thotë:  atdhetar që kërkon çlirimin e vendit nga pushtuesit e huaj, kurse  nacionalizëm do të thotë  ideologji dhe politikë reaksionare e borgjezisë së një vendi, e cila i vë interesat e veta të ngushta klasore mbi gjithçka, duke i paraqitur si interesa të të gjithë kombit, dhe e quan këtë më epror ndaj kombeve të tjera dhe ndez përçmimin e armiqësinë ndaj tyre.

Edhe pse termi nacionalitet shumë herë përzihet me termin "komb" përsëri ky term është shfaqur në shekullin 19 ku kemi formimin e  shoqërisë  industrialiste , në grupe të ndruyshme që u quajtën nacionalitete.

Nacionalizmi shtetëror e ka bazën nga Marrëveshja Paqësore e Vestfalenit të vitit 1648 ku mbas një lufte 30 vjeçare mes protestantëve dhe katolikëve gjermanë kemi një zgjidhje paqësore dhe aty kemi edhe fillimin krijimin e nacionalitetit, shtetit të ndarë  nga ajo perandorit katolik të Perandorisë së Shenjtë Romake të Kombit Gjerman. Sipas këtij modeli kërkohet edhe sot formimi i shteteve të reja ose nacionaliteteve në një botë multi-etnike dhe kulturore.

Por nacionalizmi ndryshe nga patriotizmi që është më solid në themel dhe përmajtje kur harrohet barazia dhe drejtësia mes njerëzve shpesh  degjeneron dhe bëhët formë ekstreme e degjeneruar  e patriotizmit, e mbushur me një ndjenjë superioriteti ndaj vendeve dhe shteteve  të tjera, që përjashton edhe nxit armiqësi ndaj kombeve dhe shteteve të ndryshëm.

Nacionalizmi i keqkuptuar dhe i keqpërdorur degjeneron aq shumë sa siç e cilëson Samuel Xhonson bëhet :“streha e fundit e horrave”.

Bëhet streha  e atyre “horave” si të  filozofëve të dëshpëruar, e cinikëve, e biznesmenëve apo e politikanëve lakmitarë e mizantropë, e  të korruptuarve dhe të diskredituarve në popull, e fetarëve ekstremistë hipokritë dhe pa moral , e dështakëve, e të marrëve, e përtacëve, e sharlatanëve , e mashtruesve dhe të gjithë atyre që janë me vese dhe nuk duan të ndryshojnë, të cilëve nuk i`u ka mbetur asgjë për të mbuluar përpara turmës, lakuriqësinë e turpeve të padrejtësive dhe mashtrimeve të tyre publike, por vetëm duke përdorur dëshpërimisht gjethet e nacionalizmit dmth duke hedhur mbi supe një flamur kombëtar të nderuar si një leckë që me mënyrën si e eksopozojnë plot vulgaritet e turpërojnë si flamurin ashtu edhe vetë vendin e tyre, duke u treguar si pjesa më e shëmtuar shoqërisë njerëzore dhe më e rezikshme e një kombi dhe vendin.

PATRIOT OR NATIONALIST?

For the sake of the truth, nationalism is a virus that has greatly affected our society and country with many paradoxes and injustices, just as Bishop Fan Noli has said about Albania used by "horat" false patriots disguised with populist flags and slogans: Here, in one day, as if by magic, the traitor becomes a great patriot and the patriot becomes a traitor.

Therefore, if we must serve and exalt our beloved country that God has given us to live among the nations on earth, we must be and cultivate responsible patriotic patriotism and healthy nationalism as honest citizens who meditate well, every day of our lives and according to our talents, to really contribute to the homeland and the state, respecting and cooperating with the neighboring countries and states, becoming a factor of peace between the peoples and the region, but if it is necessary, the duty also requires us to give our lives to protect the country from aggressive enemies and to fall as martyrs.

Otherwise, we turn into a crowd that are directed and manipulated by the "villains" for their selfish, anti-national, anti-human interests, and they also lead us and lead us into delirium with the quixotic nationalisms where today Albanians are propagandized as "gods" and "aliens" " of the world.

If we celebrate thus manipulated and frustrated, the Independence and Liberation Day turns into a fun without pedagogical purpose for patriotism and righteous nationalism and likewise the Flag turns into a red meringue for propagandistic decor and has no influence among us , just as Gjergj Fishta said "The national flag has nothing to do with us, we have no love for our country"./ CNA

Lajmet e fundit nga