LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Aministia fiskale/ Rama "ndjek" Berishën

23 Prill 2022, 09:50, Ekonomi CNA
Aministia fiskale/ Rama "ndjek" Berishën

Pas dhjetë vitesh, kur amnistria fiskale dhe penale u propozua nga Qeveria Berisha, kryeministri Edi Rama e hodhi sërish të njëjtën ide.

Duke ndjekur kështu nismën e propozuar nga ish kryeministri Sali Berisha, dhe që në atë kohë e refuzoi.

Në vitin 2020, gjatë një diskutimi publik, Rama e prezantoi këtë nismë me argumentin se do të ndihmojë emigrantët që kanë fituar para të kursyera cash dhe si të tilla, duhet t?i depozitojnë në ndonjë bankë.

Të njëjtën ide, Rama e prezantoi edhe në platformat të  ?Këshillimit kombëtar? dhe ?Le të dëgjojmë njëri-tjetrin.

Me amnisti fiskale do të thotë se shumë para që deri tani kanë qenë në hije, informale, të fshehura do të deklarohen dhe ndikimi i tyre duke investuar direkt në ekonomi apo duke ndihmuar konsumin, do të sjellë efekte të mëdha pozitive.

Nëse do të ishte miratuar që në kohën kur u propozua nga Berisha, informaliteti do të ishte shumë herë më i ulët dhe ekonomia dhe do të merrte hov në zhvillim.

Në vitin 2011, qeveria demokratike e drejtuar nga ish-Kryeministri Sali Berisha, hartoi një ligj ?Për legalizimin e kapitalit dhe faljen e një pjese të borxhit tatimor dhe doganor?.

Amnistia iu falte pjesërisht tatimpaguesve borxhet tatimore dhe doganore të tilla si:

Detyrimet tatimore të personave fizikë, të regjistruara si subjekt i taksës vendore të biznesit të vogël, të mbetura të papaguara e që i përkasin periudhës tatimore deri më 31 dhjetor 2010.

Detyrimet tatimore të papaguara të individëve për periudhën tatimore deri më 31 dhjetor 2010.

Detyrimet tatimore të papaguara të tatimpaguesve, persona juridikë apo persona fizikë, të regjistruar si subjekt i TVSH-së, që janë të evidentuar në regjistrat e administratave tatimore deri në datën 31 dhjetor 2008.

Të gjitha detyrimet e prapambetura të pronarëve të mjeteve për taksën e regjistrimit të përvitshëm të mjeteve dhe taksën vjetore të qarkullimit rrugor për periudhën deri më 31 dhjetor 2010.

Iu falen detyrimet për këto taksa, për të gjitha mjetet e dala jashtë qarkullimit, por të pa çregjistruara deri në datën 31 dhjetor 2010.

Të gjithë individët që kanë punuar ?në të zezë? në Shqipëri apo edhe jashtë vendit dhe kanë krijuar të ardhura të padeklaruara deri sot, ju jepet mundësia që t?i deklarojnë pa u ndëshkuar. Me këtë nismë qytetarëve ju falen të gjitha detyrimet e prapambetura si pasojë e mosdeklarimit të pasurisë së tyre, e vënë në këtë rast duke punuar në të zezë.

Përjashtim nga amnistia bëjnë vetëm kategoria e personave politikisht të ekspozuar, identifikuar sipas legjislacionit shqiptar, në kushtet kur kryejnë detyra shtetërore në momentin e hyrjes në fuqi të ligjit për amnistinë, si dhe personat e inkriminuar apo të përfshirë në financimin e terrorizmit dhe krimit të organizuar.

Ligjërisht mosdeklarimi i pasurisë është akt i veprës penale, pasi individi konsiderohet se ka fshehur pasurinë dhe nuk ka paguar tatimin mbi të ardhurat në vlerën e 15%. Në momentin që do të bëjë këtë deklarim të pasurisë, individi nuk do të ketë penalitete, ndërkohë që formalizohet paraja./CNA.al

Një frymëmarrje për biznesin dhe qytetarët/ Pse duhet miratuar amnistia fiskale

Amnistia fiskale/ Një frymëmarrje për biznesin

Pse na duhet amnistia fiskale?

Një amnisti për 30 vite tranzicion

Lajmet e fundit nga