LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Huawei nuk arrin të përmirësojë standardet e sigurisë në Mbretërinë e Bashkuar

2 Tetor 2020, 09:14, Tech CNA

Sipas një raporti zyrtar, Huawei nuk ka arritur të trajtojë në mënyrë adekuate defektet e sigurisë në pajisjet e përdorura në rrjetet e telekomit të Mbretërisë së Bashkuar pavarësisht ankesave të mëparshme. Ai gjithashtu shënoi se një ndjeshmëri “me rëndësi kombëtare” kishte ndodhur në 2019 por ishte rregulluar para se të mund të shfrytëzohej. Vlerësimi u dha nga një bord mbikëqyrës, i kryesuar nga një anëtar i agjencisë së spiunit kibernetik GCHQ.

Mund të ndikojë në kombet e tjera që peshojnë përdorimin e kompletit të Huawei. Raporti tha se Qendra Kombëtare e Sigurisë Kibernetike e GCHQ (NCSC) nuk kishte parë asnjë provë që Huawei kishte bërë një ndryshim të rëndësishëm në qasjen e saj ndaj çështjes. Dhe shtoi se ndërsa ishin bërë disa përmirësime, nuk kishte besim se ato ishin të qëndrueshme.

Si rezultat, arriti në përfundimin,se bordi mund të siguronte vetëm “siguri të kufizuar që të gjitha rreziqet për sigurinë kombëtare të MB” mund të zbuten në planin afatgjatë. Në korrik, qeveria njoftoi se për shkak të sanksioneve amerikane Huaëei përfundimisht do të përjashtohej nga rrjeti i ri i telekomunikacionit 5G deri në vitin 2027, por kompania kineze mund të vazhdojë të luajë një rol në rrjetet e vjetra të telefonisë celulare dhe brezit fiks të gjërë.

SH.B.A. ka argumentuar se përdorimi i pajisjeve të Huawei krijon një rrezik që shteti kinez të kryejë spiunazh ose sabotim, diçka që kompania gjithmonë e ka mohuar. Pavarësisht kritikave, zyrtarët britanikë të sigurisë thonë se ata mund të menaxhojnë rreziqet aktuale të paraqitura duke përdorur pajisjen ekzistuese të Huawei dhe ata nuk besojnë se defektet që ata kanë gjetur janë rezultat i ndërhyrjes së shtetit kinez./ CNA.al

Lajmet e fundit nga