LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Vlera e punës në gjeneratat e reja

24 Shtator 2022, 22:19, Opinione Blerta BRATI
Vlera e punës në gjeneratat e reja
Foto ilustruese

Pyetni një punonjës afër daljes në pension se çfarë mendon ai për punën e rekrutëve të rinj.

Ju do të degjoni këtë lloj fjalie: “Të rinjtë e rekrutuar, duan gjalpin dhe paratë për gjalpin. Ata duan të marrin rrogën e tyre, por punojnë pak. Janë 35 orë dhe jo më shumë! “Nuk e dimë se sa do të qëndrojnë me kompaninë…” “Ata mendojnë së pari për pushimet dhe kohën e lirë para punës! »

Vlera e punës nuk ka më të njëjtin kuptim për brezat e rinj.

Baby boomer e di se është në rregull të punosh shumë për të pasur sukses në jetë. Ai di t'i përkushtohet punës së tij. Ne mund të vërejmë ndikimin e shoqërisë sonë konsumatore. Na rrëmben me reklamën se ne mund t'i qasemi lumturisë shpejt dhe thjesht. Pa u lodhur. Pa punuar. Reality TV është shembulli më i mrekullueshëm. Pjesëmarrësit e tij lavdërohen kur nuk kanë arritur asgjë (ose pothuajse asgjë) për këtë botë. Shoqëria jonë vlerëson gjithashtu kohën e lirë. Arratisja. Qasje e lehtë në kënaqësi. Përmbushja personale bëhet një kërkim i përditshëm.

Në këto kushte, brezi i ri (Y dhe Z) nuk dëshiron më të punojë vetëm për kënaqësinë e punës. Duhet të ketë një kuptim, një qëllim. Për më tepër, duke parë prindërit e tij të pushojnë nga puna pas kaq shumë vitesh besnikëri ndaj kompanisë së tyre, të rinjtë nuk duan më t'i japin vetes trup dhe shpirt për punën e tyre. Puna më pas bëhet një levë për arritje personale. Ajo shërben mbi të gjitha si një mjet për të eksperimentuar me jetën dhe për të vënë në jetë lumturinë.

 

Lajmet e fundit nga