LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Damage of millions of euros from Call-Center fraud/ SPAK sends the criminal group to trial

2024-02-10 09:50:00, Kronika CNA
Damage of millions of euros from Call-Center fraud/ SPAK sends the criminal
SPAK

The Special Prosecutor's Office has brought to trial 5 people, part of a criminal group accused of computer fraud. 

 SPAK has sent for trial Adrian Korriku, Irisa Puca, Merxhan Çeliku, Endri Bulku, Erlind Cekaj, accused of committing the criminal offense of "Computer Fraud", to the detriment of several persons, in the special form of cooperation of a structured group criminal, "Structured criminal group", and "Commitment of criminal offenses by structured criminal group and criminal organization".

Community fraud was carried out through Call-Center activities, which were directed or coordinated by the "Milton Group".

From the investigations it has been found that the "Milton Group" has organized the criminal activity of computer fraud online, in several countries of Western Europe, including the countries that are part of the Joint Investigation Team.

It is learned that the arrestees were part of Amant Josif's group, already arrested in Dubai. 

The damage caused by this criminal group amounts to 6.1 million euros. 

SPAK notice: 

The Special Prosecutor's Office against Corruption and Organized Crime in Tirana has sent the request for trial for criminal proceedings no. 301 of 2021, with the defendants Adrian Korriku, Irisa Puca, Merxhan Çeliku, Endri Bulku, Erlind Cekaj, accused of committing of the criminal offense of "Computer Fraud", to the detriment of several persons, in the special form of collaboration of the structured criminal group, "Structured criminal group", and "Commitment of criminal offenses by the structured criminal group and criminal organization" , provided as a criminal offense by articles 143/b/2, 28/4, 333/a/1, and 334/1, of the Criminal Code.

This proceeding has been initiated on the basis of the request for legal aid of the Spanish justice authorities, namely the Court of First Instance No. 2, La Seu d'Urgell (UPSD 2), within the criminal case No. 19/2018, for the criminal offenses "Fraud" and "Criminal Organization", provided by the criminal legislation of the Kingdom of Spain.

On the basis of this request for legal assistance, the Special Prosecutor's Office registered criminal proceedings no. 301/2021. After the registration of this criminal proceeding, in coordination with Eurojust, Albania has become part of the Joint Investigation Team, created on April 27, 2021, which is composed of the judicial authorities of Spain, Germany, Sweden, Finland, Latvia, Ukraine , Georgia, North Macedonia, etc.

The object of the joint investigation have been a number of companies that have carried out the "call center" activity, also committing online frauds on fraudulent platforms of European citizens. These companies were located in several countries, such as Albania, North Macedonia, Ukraine, Georgia, etc., which were managed or coordinated by the "Milton Group".

Within the framework of the joint investigative group, with the participating countries, in implementation of a well-organized investigative plan, the division of the jurisdiction of the criminal prosecution has been determined for the persons involved, as organizers of this criminal activity, in order to optimize and effectively carry out the prosecution criminal.

Specifically, from the Spanish judicial authorities, under the conditions of the existence of the extradition agreement with Albania, the exercise of criminal prosecution in Spain resulted more effectively, for the Albanian citizens involved in this criminal activity, the consequences of which had come to Spain.

By the German judicial authorities, in the absence of an extradition agreement with Albania, it has been assessed as more effective the exercise of criminal prosecution in Albania, by the Special Prosecutor's Office, for the Albanian citizens involved in this criminal activity, the consequences of which had come to Germany . In the same way, the division was made for the other states participating in this Joint Investigation Team.

In this context, from the investigative data sent by the German Judicial Authorities, within the framework of the Joint Investigation Team, administered in the fascicle of criminal proceedings, there have been connections of Albanian citizens with the Milton Group. Milton Group has organized the criminal activity of computer fraud online, in several countries of Western Europe, including the countries which are part of the Joint Investigation Team.

The German authorities have ordered the control of fraudulent trading platforms "Absolut Global Markets", "AurumPro" and "Finaxis". However, according to these authorities, it is considered certain that the same criminal group is also responsible for many other trading platforms, mostly identical, including the platforms "SNP Broker", "CapitalMarketsBanc", "FXNobel", "Cryptokartal", "Centrobanc", "GoldmanBank" and "TopTradePro". This is evident from the financial investigations carried out against the companies, as well as from the assessments of various technical traces, including IPs with identical addresses.

Based on technical evidence, it has emerged that the criminal group has been operating dozens of fraudulent platforms over the past few years.

Dëmet e shkaktuara në platformat “AurumPro”, “Fianxis” dhe “AGMarkets”, (me 67 kallzime penale në zyrën qëndrore kibernetike në Bavari), llogariten me një dëm të përgjithshëm prej 1.8 milionë Euro. Në platformën CentroBanc, ka 35 kallzime penale, me një dëm total prej 1.7 milionë Euro. Për platformën CapitalMarketsBanc, ka 40 ankesa, me një dëm të konstatuar prej 1.6 milionë Euro. Për platformën Cryptokartal ka 31 kallzime penale, me një dëm të përgjithshëm, prej 1 milionë Euro. Përveç Rajonit të Bavarisë ku janë këta të dëmtuar, edhe shumë prokurori të tjera publike në Gjermani kanë ankesa për të dëmtuar të tjerë në këto platforma, të cilat janë në pritje, kështu që dëmi i përgjithshëm supozohet të jetë shumë më i lartë. Disa nga të dëmtuarit nga Rajonet e tjera federale tashmë janë regjistruar në platformat e tjera “Centrobanc”, “CapitalMarketsBanc” dhe “Cryptokartal”.

Në datat 08-09.11.2022, është finalizuar operacioni ndërkombëtar “FRIDA-REFOX”, në kuadër të Skuadrës së Përbashkët Hetimore, me të gjitha vendet pjesëmarrëse, të koordinuar nga “EUROJUST” me seli në Hagë, Hollandë

Si rezultat i këtij operacioni ndërkombëtar, në Shqipëri janë kontrolluar qendrat e thirrjeve apo ambjente në Tiranë, Elbasan dhe Vlorë, të cilat gjatë periudhës hetimore kanë patur dhe ndryshime vendodhjesh, emërtimesh, por dhe bashkime me njëra tjetrën, për efekt të fshehjes nga organet ligjzbatuese.

Janë kryer 11 kontrolle qendrash thirrjeje dhe banesa, janë arrestuar/ndaluar 4 shtetas të dyshuar (2 nga SPAK dhe 2 në bazë të kërkimit ndërkombëtar), si dhe janë shpallur në kërkim 6 shtetas të tjerë (3 nga SPAK dhe 3 në bazë të kërkimit ndërkombëtar).

Janë sekuestruar rreth 300 pajisje kompjuterike, laptop, usb, hard disqe, prova të tjera dixhitale dhe dokumente të shumta, portofole kriptovalutash në vlerën afërisht 15.000 USD dhe cash 90.000 Euro, dokumente identifikimi të shtetasve lituanezë dhe gjeorgjianë, karta banke lituaneze etj.

Nga hetimet e përbashkëta me autoritetet gjyqësore gjermane, janë identifikuar personat që janë prapa platformave mashtruese ose punojnë për kompanitë që ofrojnë shërbime për platformat. Gjatë vlerësimit të një serveri të siguruar në proces dhe provat e tjera të administruara, identifikohen plotësisht personat të cilët pa dyshim lidheshin me kompanine e IT “PumaTS/SMCompany”, të pandehurit Irisa PUCA, Endri BULKU, Erlind Cekaj dhe Adrian Korriku. Gjithashtu ka rezultuar se personi i pandehur Merxhan Çeliku, kishte komunikime të drejtpërdejta me viktimat e mashtrimit në Austri dhe Gjermani, nëpërmjet këtyre platformave. Kjo është provuar plotësisht nëpërmjet adresave IP nga ku janë bërë komunikimet, si dhe lëvizjet e llogarive bankare dhe ato të valutave në modhedha virtuale, në të cilat kanë kaluar paratë e viktimave. 

At the end of the investigation, the existence of a structured criminal group, with the involvement of Albanian and foreign citizens, with the aim of financial fraud through the construction of various platforms and their use, to the detriment of persons residing in Austria, was clearly evidenced. Germany and other European countries.

The fraud was committed to the detriment of several persons and for this reason the criminal offense of computer fraud was consummated for all the investigated, according to the qualifying circumstance provided by the second paragraph of Article 143/b of the Criminal Code.

From the analysis of the elements of the criminal offenses above, it results that, in the specific case, the defendants Adrian Korriku, Irisa Puca, Merxhan Çeliku, Endri Bulku, Erlind Cekaj, have completely consumed all the elements of the criminal offense "Computer Fraud", in cooperation, to the detriment of some persons, in the form of a structured criminal group, "Participation in a structured criminal group", provided by articles 143/b/2, 28/4, 333/a/2 and 334 of the Criminal Code.

Following the investigative actions, in cooperation with the Spanish judicial authorities, commercial entities managed by him, as well as his family members, were found and seized in the possession of the citizen Amant Josifi (for whom we have agreed that the criminal prosecution should be carried out by the Spanish authorities). bank account with monetary amounts totaling 2,225,868.66 Euros and 2,844,936.37 ALL.

The investigation shows that other Albanian and foreign persons are also involved in this illegal activity, for whom investigations continue within the framework of separate criminal proceedings No. 301/1 of 2021, for the same criminal offenses. CNA 

Lajmet e fundit nga