LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Germany, job search obstacle for skilled foreign workers

2022-12-05 08:59:53, Aktualitet CNA

Germany, job search obstacle for skilled foreign workers

Skilled workers from different countries would like more support when looking for a job in Germany. In a non-representative survey conducted by the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) of nearly 30,000 people who want to come to Germany for employment reasons, around four out of five participants said that the biggest obstacle and the most difficult thing is finding of job offers and contacting employers.

Në anketën e realizuar nga OECD-ja në emër të Ministrisë Gjermane të Punës, tre nga pesë të anketuarit deklaruan se do të dëshironin ndihmë edhe për mësimin e gjuhës gjermane. 74 për qind e pjesëmarrësve kanë diplomë universitare.

Germany, job search obstacle for skilled foreign workers

Pjesa më e madhe (19 përqind) vjen nga India - kryesisht specialistë të IT-së. Në vendin e dytë ndër vendet e origjinës është Kolumbia (10 për qind), ku interes për të punuar në Gjermani kanë sidomos infermierë dhe personel sanitar. Në vendin e tretë vjen Turqia (nëntë për qind), nga e cila kërkojnë të vijnë kryesisht zanatçinjtë.

70 për qind e atyre, që deklaruan se ishin të interesuar për të ardhur në Gjermani për të punuar janë meshkuj. Pothuajse gjysma e emigrantëve potencialë ishin beqarë. Nga të tjerët rreth 80 përqind u shprehën se do të sillnin familjet me vete.

Germany, job search obstacle for skilled foreign workers

Kontrata e punës është zakonisht parakusht për migrimin në Gjermani. Që nga viti 2020 në Gjermani kanë pasur mundësi të vinin për një gjysëm viti për të kërkuar punë edhe punonjës të kualifikuar me një kualifikim që u njihet në Gjermani.

Ligj i ri për emigrimin e punëtorëve të kualifikuar

Këtë javë qeveria gjermane prezantoi pikat kryesore të një ligji për emigrimin e punëtorëve të kualifikuar, i cili synon të thjeshtojë rregullat e deritanishme dhe të heqë pengesat. Sipas vlerësimeve për të përballuar mungesën e fuqisë punëtore në të ardhmen do të nevojiten qindra-mijëra emigrantë në vit për të përballuar mungesën e fuqisë punëtore.

The innovations, according to the will of the governing coalition, include a points system to control migration for employment reasons. In addition, those interested in the future will be able to be employed even without the qualification being recognized, which they will do later in Germany. The change planned by law will also be accompanied by relevant advertisements for the absorption of labor force abroad./DW

Lajmet e fundit nga