LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Shqiptarët nuk "gjejnë paqe"/ 50 konservatorë, letër Rishi Sunak: Kthejini mbrapsht!

28 Nëntor 2022, 16:29, Aktualitet CNA
Shqiptarët nuk "gjejnë paqe"/ 50 konservatorë,
Foto Ilustruese

50 deputetë konservatorë të parlamentit britanik i kanë drejtuar kryeministrit Sunak një kërkesë për ndryshim të ligjit të emigracionit.

Deputetët, të udhëhequr nga ish-ministri i kabinetit, David Davis, thonë se kjo do të reduktonte numrin e azilit dhe do të siguronte një pengesë për migrantët. Por grupet e refugjatëve thanë kjo ide do të shkelte konventën e OKB-së për refugjatët, do të vinte në rrezik njerëzit e cenueshëm dhe pothuajse me siguri do të kundërshtohej në gjykatë.

Letra i kërkon Sunak të miratojë legjislacionin e urgjencës që do të thotë se njerëzit nga Shqipëria ose vende të tjera që konsiderohen si të sigurt nga dëmtimi do të kthehen menjëherë.

Ai thotë se kjo duhet të jetë edhe për njerëzit që pretendojnë se janë trafikuar ose janë viktimë e skllavërisë moderne, duke argumentuar se kjo përdoret nga shumë të ardhur shqiptarë për të forcuar rastin e tyre të azilit.

“Nëse ata vërtet janë marrë kundër vullnetit të tyre, atëherë ata nuk mund të kundërshtojnë në mënyrë të arsyeshme kthimin në shtëpitë e tyre”, thuhet në letër. “Vetitë në ligjet tona moderne të skllavërisë që e parandalojnë këtë janë qartësisht në kundërshtim me qëllimet e atij ligji dhe duhet të hiqen.”

Davis i tha "Sky News" se Shqipëria ishte "një vend i sigurt" dhe se njerëzit nuk duhet të lejohen të kërkojnë azil nga frika e persekutimit nga aktorë joqeveritar si bandat kriminale.

“Vetë Zyra e Brendshme nuk i ka interpretuar saktë ligjet e azilit,” tha Davis. “Çështja është që koha e kthesës për një zbarkim shqiptar në brigjet tona të kthehet nga vite në ditë ose javë.

“Ky është qëllimi dhe ne mendojmë se është e mundur. Nëse nuk e bëjmë këtë, Home Office nuk do të jetë kurrë në gjendje të përballojë numrin e aplikimeve. Kanë kaluar 420 ditë për të marrë një vendim. Do të ishte më e gjatë dhe më e gjatë.”

Ai shtoi: “Unë nuk jam kurbani i shqiptarëve individualë. Ajo që dua të bëj është t'i mbyll ato zbrazëtira.”

Steve Valdez-Symonds, drejtori i programit për të drejtat e refugjatëve dhe migrantëve të Amnesty UK, tha se Davis e kishte gabim në disa pika.

"Duket se ka shumë marrëzi këtu," tha ai. “Pika e fillimit është nëse qeveria juaj nuk është e gatshme ose e paaftë të sigurojë mbrojtje nga persekutimi. Nuk përcakton se cilët duhet të jenë përndjekësit tuaj.

“Mund të jetë krim i organizuar, ose gjakmarrje. Mund të jenë edhe gra që persekutohen nga vetë familjet e tyre. Pyetja është nëse shteti është i aftë dhe i gatshëm të ofrojë mbrojtjen që pritet nga ligji ndërkombëtar”.

Pak më shumë se 50% e shqiptarëve që aplikuan iu dha azil në MB, tha Valdez-Symonds, duke shtuar se ishte e gabuar të thuhej se njerëzit e trafikuar mund të ktheheshin në shtëpi të sigurt./CNA.al Burimi: The Guardians

Lajmet e fundit nga