A do të jetë Omicron varianti i fundit "shqetësues"?

10 Janar 2022, 07:52, Lifestyle CNA
A do të jetë Omicron varianti i fundit "shqetësues"?

Nga Blerta Brati, mjeke mikrobiolge në ISHP

Të gjithë viruset ndryshojnë me kalimin e kohës. SARS-CoV-2, përgjegjës për Covid-19, tashmë ka ndryshuar disa herë, duke krijuar shumë variante duke përfshirë ato të quajtura Alfa, Beta ose Delta. Me një kapacitet të paprecedentë për t’u përhapur, a do të jetë varianti Omicron në qarkullim aktualisht varianti i fundit i ashtuquajtur “shqetësues”?

Shpresojme, por mbetet te shohim! Jo cdo parashikim del! Por gjithmone llogjika dhe eksperiencat i lene shteg mendimit optimist…!

Kjo aftësi e përmirësuar për t’u përhapur i është atribuar mutacioneve në proteinën Spike – projeksionet në formë kërpudhash në sipërfaqen e virusit – të cilat e lejojnë atë të lidhet më fort me receptorët ACE2. ACE2 janë receptorë të vendosur në sipërfaqen e qelizave tona, të tilla si ata që rreshtojnë rrugët tona të frymëmarrjes, tek të cilët virusi ngjitet për të hyrë dhe për të filluar të replikohet.

Këto mutacione lejuan që variantet Alpha pastaj Delta të bëhen dominuese në nivel global. Dhe shkencëtarët presin që e njëjta të ndodhë me Omicron.

Megjithatë, një virus nuk mund të përmirësohet përgjithmonë.

Ligjet e biokimisë bëjnë që SARS-CoV-2 të zhvillojë përfundimisht një proteinë Spike që lidhet me ACE2 sa më fort që të jetë e mundur. Nga atje, shpejtësia me të cilën përhapet virusi nuk do të kufizohet më nga aftësia e tij për t’u lidhur me qelizat tona;

Faktorë të tjerë do të kufizojnë përhapjen e tij, si shkalla e riprodhimit të gjenomit të tij, shpejtësia me të cilën mund të hyjë në qelizë dhe sasia e viruseve të reja që një njeri i infektuar mund të prodhojë dhe përhapë.

Në parim, të gjithë këta faktorë duhet të evoluojnë përfundimisht drejt performancës maksimale.

Aktualisht, ne jemi në një situatë “kompromisi”, ku virusi mund të riprodhohet dhe të riinfektojë pacientët e mëparshëm, por ku nuk jemi aq të sëmurë rëndë sa herën e parë.

Mutacionet kane përmirësuar aftësinë e tij për t’u përhapur por, nuk rriten ndjeshëm numrin e vdekjeve.

Ne mund të kemi një sezon Covid çdo dimër, në të njëjtën mënyrë që kemi tashmë një sezon gripi në të njëjtën kohë. Viruset e gripit gjithashtu mund të shfaqin një model të ngjashëm mutacioni me kalimin e kohës, i njohur si “zhvendosje e antigjenit”, duke rezultuar në ri-infeksione. Viruset e reja vjetore të gripit nuk janë domosdoshmërisht më të mira (performojnë më mirë) se vitin e kaluar, por thjesht janë mjaft të ndryshëm.

Prandaj, Omicron nuk do të jetë varianti përfundimtar … por mund të jetë varianti i fundit i njohur si “shqetësues” sipas terminologjisë së OBSH-së. Nëse jemi me fat, duhet të kujtojmë se evolucioni i kësaj pandemie është i vështirë të parashikohet, SARS-CoV-2 mund të bëhet një virus endemik që ndryshon ngadalë me kalimin e viteve.

Ndoshta argumenti më i mirë në favor të kësaj mundësie për SARS-CoV-2 është se tashmë ekziston një koronavirus fqinj, HCoV-229E, i cili ka evoluar në këtë drejtim dhe është një nga pergjegjesit e ftohjeve tona.

 

Lajmet e fundit nga