LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Afera korruptive e inceneratorëve/ “Tre dosje flenë në SPAK”

14 Tetor 2021, 11:06, Ekonomi CNA
Afera korruptive e inceneratorëve/ “Tre dosje flenë në

Afera korrupsive e inceneratorëve, duhet të hetohen edhe nga njw Komision Hetimor politik.

Kjo është kërkesa e grupit parlamentar të PD-së që ka dorëzuar në Kuvend, por që nga mazhoranca duket se nuk ekziston vullneti për ta bërë një lëvizje të tillë.

Deputetja e PD-së, Jorida Tabaku,  ka thënë se në çdo parlament normal, do të kishte një reagim maksimal.

?Në rastin e inceneratorëve, çdo parlament normal do të ngrinte të dyja duart lart, dhe Kuvendi do ngrihej në këmbë.

Ne jemi në Parlament por nuk e kemi mundësinë të hetojmë këto gjëra?

Ne  dhamë miliona inceneratorve dhe as kjo nuk mjafton ta hetojmë?

Si është e mundur që një grup parlamentar e mbron këtë, dhe si kuvendi nuk miraton që inceneratorët  të hetohen?

Ne kemi bvrë 3 padi në SPAK, por të 3-ja flenë. Parlamenti do mbyllë sytë dhe nuk do lejojë të ngrihet komisioni hetimor? Si është e mundur??, është shprehur Tabaku nga foltorja e Kuvendit.

Mes viteve 2014 dhe 2017, Ministria e Mjedisit, ne cilesine e Autoritetit Kontraktor, ne dy raste ka publikuar njoftimet e Kontratave per nisjen e procedures per dhenien e koncesioneve/partneriteteve publike private, ndersa ne nje rast tjeter nuk ka patur asnje publikim te procedures konkurruese te koncesionit/partneritetit publik privat ne lidhje me ndertimin dhe administrimin e impianteve te trajtimit te mbetjeve urbane te Qarqeve Tirane, Elbasan, Fier.

Ajo qe bie ne sy eshte fakti se te tre operatoret ekonomike me te cilet Autoriteti Kontraktor ka lidhur kontratat jane operatore ekonomike te krijuar rishtazi, me afate themelimi qe fillojne nga pak muaj deri ne disa dite me pare sesa te behej dhe lidhja

e kontrates. Ndersa ne dy raste, ate te qarkut Tirane dhe te qarkut Fier, sikunderse edhe Partia Demokratike ka denoncuar, pavaresisht se impiantet nuk kane filluar ende te prodhojne energji, koncesionaret kane perfituar dhe vijojne te perfitojne pagesa nga Thesari i Shtetit. Keshtu, per periudhen nga viti 2016 deri ne vitin 2020, shoqeria “Integrated Technology Waste Treatment Fier” sh.p.k. ka perfituar 41 transaksione

nga Thesari i Shtetit ne vleren prej 22.5 milione euro, ndersa per nje periudhe me te shkurter kohore qe filion nga viti 2018 e deri ne vitin 2020, koncesionari i inceneratorit te Tiranes ka perfituar nga Thesari i Shtetit 70 transaksione me vlere 23,017,534 euro.

Partia Demokratike permes zyrtareve te saj ka denoncuar dhe e ka ngritur shqetesimin lidhur edhe permes interpelances per mosrespektimin e parimeve dhe procedurave qe parashikohen nga ligji nr. 125/2013 “Per koncesionet dhe partneritetin publik privat”, te ndryshuar. Ne kete kuptim, ngritja e ketij Komisioni Hetimor ka per qellim qe te zbardhe plotesisht te gjitha veprimet dhe mosveprimet e paligjshme te organeve te pushtetit ekzekutiv, nxjerrjen e pergjegjesive ligjore per cdo person public apo privat te perfshire, nxjerrjen e rekomandimeve per organet kompetente qe  personat pergjegjes te procedohen sipas ligjit, si dhe te merren masa te pershtatshme qe raste te tilla te mos perseriten ne te ardhmen.

Kontrollin e ligjshmerise se veprimeve administrative dhe procedures se  ndjekur nga ana e organeve te pushtetit ekzekutiv ne procedurat konkurruese per ndertimin dhe administrimin e impianteve te trajtimit te mbetjeve urbane.”

Objekt dhe ceshtjet ge do te hetohen – (1) verifikimi i ligjshmerise se veprimeve administrative dhe procedures se ndjekur nga ana e Autoritetit Kontraktor, Ministria e Mjedisit, ne procedurat konkurruese per ndertimin dhe administrimin e impianteve te trajtimit te mbetjeve urbane;

(2) verifikimi i ligjshmerise se veprimeve administrative te kryer nga ana e organeve te tjera publike, te ndryshme nga Autoriteti Kontraktor, te perfshira ne procedurat konkurruese per ndertimin dhe administrimin e impianteve te trajtimit te mbetjeve urbane;

(3) demi ekonomik qe i shkaktohet buxhetit te shtetit shqiptar nga lidhja e ketyre kontratave;

(4) efektet negative mjedisore;

(5) pasojat mbi konkurrencen dhe tregun e lire, vecanerisht ne kuader te integrimit evropian te Shqiperise;

(6) rekomandimi i marrjes se masave te pershtatshme per te shmangur qe praktika te tilla abuzive te perseriten ne te ardhmen;

(7) vleresimi i nevojes per  implementimin e rregullave shtese qe ofrojne nje mbrojtje me te mire per parimet e  konkurrences se lire dhe mosdiskriminimit./CNA.al

Lajmet e fundit nga