LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Katër mënyra për t'u siguruar që fjalëkalimet tuaja janë të sigurta dhe mbahen mend lehtë

9 Maj 2021, 12:41, Tech CNA

Për më shumë se 15 vjet, ka pasur parashikime të ndryshme nga udhëheqësit e teknologjisë në lidhje me zhdukjen e fjalëkalimeve. Bill Gates e parashikoi atë përsëri në 2004 dhe Microsoft e ka parashikuar atë për 2021 . Ka pasur deklarata të shumta të ngjashme në mes, së bashku me kritikat e vazhdueshme të fjalëkalimeve si një mjet joadekuat i mbrojtjes.

Megjithatë fjalëkalimet mbeten një aspekt i zakonshëm i sigurisë kibernetike, diçka që njerëzit e përdorin çdo ditë. Për më tepër, fjalëkalimet ende nuk tregojnë ndonjë shenjë të zhdukjes. Por shumë njerëz ende i përdorin ato keq dhe duket se nuk janë në dijeni të praktikave të mira të rekomanduara.

Është shumë e zakonshme që ekspertët dhe kompanitë e sigurisë kibernetike të fajësojnë përdoruesit për përdorimin e dobët të fjalëkalimeve, pa njohur që sistemet lejojnë zgjedhjet e tyre të dobëta.

Shumë uebfaqe nuk ofrojnë udhëzime paraprake se si të zgjedhin fjalëkalimet që ata kërkojnë nga ne të kemi, ndoshta duke supozuar se i dimë këto gjëra tashmë ose mund t’i zbulojmë diku tjetër. Por fakti që njerëzit vazhdojnë të përdorin fjalëkalime të dobëta sugjeron se kjo është një këndvështrim optimist.

Këshilla të vjetruara

Përveç mungesës së udhëzimit, është e zakonshme të gjesh faqe në internet që zbatojnë kërkesat e vjetruara të fjalëkalimit. Ju ndoshta jeni njohur me sistemet që insistojnë në kompleksitetin e fjalëkalimeve, duke kërkuar shkronja të mëdha, numra ose karaktere speciale për t’i bërë fjalëkalimet më të forta (përgjigja jonë ndaj së cilës shpesh pasqyron videon më poshtë)

Sidoqoftë, udhëzimi aktual është të lejojë kompleksitetin, por jo ta kërkojë atë, dhe në thelb të konsiderojë forcën e fjalëkalimit si sinonim me gjatësinë e fjalëkalimit. Qendra Kombëtare e Sigurisë Kibernetike rekomandon krijimin e një fjalëkalimi të gjatë duke kombinuar tre fjalë të rastit, duke mundësuar diçka më të gjatë dhe më të paharrueshme se shumë zgjedhje standarde.

Rregullat që duhet të ndiqni

Sigurisht, duke theksuar mungesën e udhëzimeve efektive, do të ishte e paqartë të mbarosh pa ofruar në fakt disa. Udhëzimet e NCSC në lidhje me zgjedhjen dhe përdorimin e fjalëkalimeve janë renditur dhe shpjeguar shkurtimisht më poshtë:

-Përdorni një fjalëkalim të fortë dhe të veçantë për emailin tuaj – pasi kjo është shpesh rruga juaj për të hyrë në llogaritë e tjera.

-Krijoni fjalëkalime të forta duke përdorur tre fjalë të rastësishme – kjo do t’ju japë fjalëkalime më të forta dhe më të paharrueshme.

-Ruani fjalëkalimet tuaja në shfletuesin tuaj, kjo nuk iu lejon t’i harroni ose t’i humbni ato.

-Aktivizo vërtetimin me dy faktorë, kjo shton një element shtesë të mbrojtjes edhe nëse fjalëkalimi yt rrezikohet./ CNA.al

Lajmet e fundit nga