Connect with Us

Pasuria e “rebelit të Qeverisë”/ Zbulohet gruaja që ia “mbledh” Erion Braçes

Aktualitet

Pasuria e “rebelit të Qeverisë”/ Zbulohet gruaja që ia “mbledh” Erion Braçes

Publikuar

-

brace thirrje analisteve, mos harroni 21 janarin

Në krah të kryeministrit Edi Rama. Ky është pozicioni më ri që ka Erion Braçe, që nga fundi i Dhjetorit 2018.

Braçe zëvendësoi në këtë detyrë Senida Mesin. Më herët Braçe mbante postin e kryetarit të Komisionit Parlamentar. Gjithashtu, ai është deputet të paktën në shtatë legjislatura.

Për një periudhë të gjatë kohore ka ushtruar profesionin e gazetarit dhe redaktorit në gazetën e zyrtare të PS, por edhe në media të tjera.

Erjon Braçe ka hyrë në politikë si drejtues i Forumit Rinor Eurosocialist Shqiptar  dhe zëvendës kryetar i tij në vitet 1996 – 2000.  Ai është  anëtar i Asamblesë Kombëtare të Partisë Socialiste prej vitit 1995 si dhe anëtar i Kryesisë së saj prej vitit 2005.

Braçe, është një nga emrat e pakët të politikës, të cilin nuk e ka tunduar korrupsioni. Të paktën deri më tani ai nuk lakohet për ndonjë aferë, përveçse nga disa të akuza të lëshuara nga ish-kryeministri Sali Berisha në rrjetet sociale.

Berisha e akuzonte Braçen se është i lidhur me banditët më të rrezikshëm në Lushnje dhe bizneset e tyre mafioze.

Por gjatë seancës parlamentare të 2 shkurtit 2017, Braçe i hodhi poshtë akuzat, duke iu kundërpërgjigjur ashpër Berishës.

Braçe, tha se nuk kishtë asnjë lidhje me Julian Sulën ose Juli i Pashakos siç njihet nga banorët, por se kishte një foto të këtij të fundit me Edmond Spahon.

Braçe ndër të tjera njihet edhe për tonin e tij revoltues që nuk e kursen në Kuvend, jo vetëm për Opozitën por edhe ndaj partiakëve të tij.

Në seancën parlamentare të 16 shkurtit 2017, Braçe u përplas ashpër jo vetëm me Berishën por dhe me Flamur Nokën, në atë kohë deputet.

Noka, e ka goditur me letër Erion Braçen. Ngjarja ndodhi gjatë momentit të fjalës së Sali Berishës, ku Erion Braçe ka lëshuar  akuza të forta në drejtim të ish-kryeministrit.

CNA.al nuk do të ndalet vetëm në aspektin profesional, por edhe në atë të pasurisë, ashtu si për të gjithë kabinetin qeveritar.

Gjatë një vëzhgimi të të dhënave të pasurisë, bazuar në Open Spending Albania, rezulton se Braçe, në shtëpi duhet të ketë “kryeministër” gruan.

Të paktën, nëse iu referohemi të ardhurave të saj, ajo i bën tetë më dy apo siç thotë populli “ia mbledh” të ashtuquajturit “rebelit të Qeverisë”.

Në vitin 2003, Braçe deklaronte një shtëpie banimi të tijën, një tjetër në bashkëpronësi me prindërit, pagën si gazetar dhe kryeredaktor, bashkë me një kredi. Edhe në vitin 2004 thuajse situata e tij financiare është e njëjtë.

Në vitin 2005, ndryshimin e bën paga e bashkëshortes që shkon, 9 540 euro në vit. Në vitin 2006 ai ka blerjë një makine tip ‘Golf 5 Volsëagen’ me kursime dhe kredi marrë në një bankë të nivelit të dytë, vlera 15 000 euro. Në vitin 2007 është bashkëshortja, që ka blerë një një makine tip ‘Ford’, vlera 400 000 lekë.

Në vitet 2008 dhe 2009 rezulton i mbytur në kredi, ndërsa në vitin 2010, sërish ka blerë një   makine tip ‘ËË Golf 6’ (sipas kontratës me kusht, paguar 14 000 euro, pjesa e mbetur shlyhet me këst mujor 250 euro në muaj). Vlera e makinës 17 000 euro.

Në vitet 2011, 2012, 2013 dhe 2014 nuk ka shtuar asnjë pasuri, ndërsa në vitin 2015 ka blerë nlerë veturë tip Mercedes Benz, 26 500 euro.

Edhe në vitin 2016 nuk ka pasuri të shtuar, ndërsa gjatë 2017, ka deklaruar  21.700 euro të ardhura nga shitja e një makine tip ‘Mercedez Benz’.

Braçe ka deklaruar gjithashtu 2.461.239 lekë të ardhura nga paga si deputet si dhe 1.860.003 lekë të ardhura nga puna e bashkëshortes.

Deklarata e pasurisë ndër vite

Viti 2003
Pronar me 100 % i një shtëpie banimi me sip. 89 m2, ndërtuar në vitin 1999 me hua të marrë në një bankë të nivelit të dytë më 28.12.1999 në shumën 5 000 000 lekë, me normë interesi 3 % në vit dhe afat 25 vjet, vlera 5 000 000 lekë.
Pronar me 25 % (bashkëpronar me prindërit) i një shtëpie banimi me sip 60 m2, përfituar nga privatizimi i banesave shtetërore, vlera 3 528 000  lekë.
Gjendja cash, 1 100 000 lekë, të ardhura nga puna prej 7 vitesh si deputet, 11 vitesh si gazetar dhe 6 vitesh si kryeredaktor i gazetës “Zëri i Popullit”.
Kthim huaje në një bankë të nivelit të dytë, hua e marrë më dhjetor 1999 në shumën 5 000 000 lekë me interes 3 % për 25 vjet, vlera 5 916 000 lekë.
Viti 2004
Të ardhura nga paga si deputet në Kuvendin e Shqipërisë, 1 329 399 lekë.
Të ardhura nga honorare dhe shpërblime në gazetën “Zëri i Popullit”, 652 995 lekë.
Gjendja cash, 600 000 lekë gjatë vitit 2004-2005.
Kredi bankare në një bankë të nivelit të dytë, 5 000 000 lekë me normë interesi 3 % dhe afat 25 vjet. Detyrimi i shlyer, 1 680 000 lekë.
Viti 2005
Të ardhura nga paga si deputet në Kuvendin e Shqipërisë, 1 495 944 lekë.
Të ardhura si kryeredaktor, menaxher i gazetës “Zëri i Popullit”, 164 925.
Të ardhura nga honorare dhe % shpërblimi nga reklamat, nga gazeta “Zëri i Popullit”, 394 920 lekë.
Bashkëshortja, të ardhura si nëpunëse e OSCE-së, 9 540 euro (795 euro/muaj).
Gjendja cash, 500 000 lekë.
Gjendja e depozitës bankare në një bankë të nivelit të dytë, 1 000 euro.
Kredi bankare në një bankë të nivelit të dytë në shumën 5 000 000 lekë, me interes 3 % dhe afat 25 vjet. Detyrimi i shlyer, 216 000 lekë.
Viti 2006

Të ardhura nga paga si deputet, shpërblime, komisione të përhershme dhe hetimore, 1 536 449 lekë.
Të ardhura nga honorare për publikime të ndryshme dhe shpërblime për % reklamash, 112 896 lekë.
Bashkëshortja, të ardhura nga paga për punën në OSCE, 9 082 euro.
Gjendja cash në dhjetor 2006 është 1 620 000 lekë (pakësuar në shkurt 2006 për blerje makine në shumën 1 023 390 lekë dhe shtuar gjatë vitit 2006 nga të ardhurat me 450 000 lekë).
Bashkëshortja, gjendja e llogarisë bankare në një bankë të nivelit të dytë më 31.12.2006 është 344 800 lekë.
Gjendja e llogarisë bankare në një bankë të nivelit të dytë më 31.12.2006, në emër të vajzës, 3 128.72 euro.
Kredi bankare në një bankë të nivelit të dytë në shumën 5 000 000 lekë, me interes 3 %, me afat 25 vjet. Detyrimi i shlyer, 288 000 lekë.
Kredi bankare e marrë në një bankë të nivelit të dytë në shumën 6 700 euro me afat 36 muaj, këst fiks mujor, 213 euro. Detyrimi i shlyer, 2 334.93 euro.
Shpenzime për blerjen e një makine tip ‘Golf 5 Volsëagen’ me kursime dhe kredi marrë në një bankë të nivelit të dytë, vlera 15 000 euro.
Viti 2007
Të ardhura për vitin 2007 nga paga për punën në Kuvendin e Shqipërisë, 1 551 902 lekë.
Bashkëshortja, të ardhura pë vitin 2007 nga paga për punën në OSCE, 9 342 euro.
Gjendja cash, pakësuar në 1 105 000 lekë.
Gjendja e depozitës bankare hapur në qershor, në një bankë të nivelit të dytë, 800 000 lekë.
Gjendja e depozitës bankare hapur në qershor, në një bankë të nivelit të dytë, 2 500 euro.
Gjendja e depozitës bankare në një bankë të nivelit të dytë, më 28.09.2007, pakësuar për blerje makine nga bashkëshortja e deklaruesit, 300 000 lekë.
Gjendja e depozitës bankare më 31.12.2007, në një bankë të nivelit të dytë, 512 931 lekë.
Gjendja e depozitës bankare më 31.12.2007, në një bankë të nivelit të dytë 2 500 euro plus interesat.
Bashkëshortja, gjendja e depozitës bankare në një bankë të nivelit të dytë, pakësuar dhe më pas mbyllur për blerje makine e nevoja të tjera, – 344 800 lekë.
Gjendja e llogarisë bankare në një bankë të nivelit të dytë, 3 128 euro plus interesa.
Gjendja cash në dhjetor 2007 është 300 000 lekë.
Kredi bankare marrë në një bankë të nivelit të dytë në shumën 5 000 000 lekë me normë interesi 3 %, me afat 25 vjet. Detyrimi i shlyer, 264 000 lekë.
Kredi bankare në një bankë të nivelit të dytë për blerje makine tip ‘Golf’ në shumën 6 700 euro me afat 36 muaj, këst fiks mujor 213 euro. Detyrimi i shlyer, 2 556 euro.
Bashkëshortja, gjendja e llogarisë bankare në një bankë të nivelit të dytë më 31.12.2007, llogari page, – 1 638 euro për shkak të tërheqjes së rrogës si paradhënie për nevoja personale.
Bashkëshortja, shpenzime për blerjen e një makine tip ‘Ford’, (ende në proces kalimi i pronësisë në zyrën e Targave, Tiranë), vlera 400 000 lekë.
Viti 2008
Të ardhura për vitin 2008 nga paga e shpërblime për punën në Kuvend, 1 579 722 lekë.
Bashkëshortja, të ardhura për vitin 2008 nga paga, 9 664 euro.
Gjendja e llogarisë bankare në një bankë të nivelit të dytë më 31.12.2008, pakësuar për meremetim dhe lyerje shtëpie, 0 lekë. (Llogaria bankare më 31.12.2007 ishte 512 931 lekë, më 28.08.2008 ishte 524 771 lekë dhe më pas është zeruar dhe është mbyllur).
Gjendja e depozitës bankare në një bankë të nivelit të dytë, pakësuar dhe më pas mbyllur, 0 lekë. (Depozita bankare më 31.12.2007 ishte 2 500 euro plus interesat, më 19.08.2008 ishte 2 590 euro dhe më pas është zeruar dhe mbyllur).
Gjendja e depozitës bankare në një bankë të nivelit të dytë shtuar, 3 128 euro plus interesat për vitet 2007, 2008.
Gjendja cash më 31.12.2008 është 5 000 euro.
Kredi bankare e marrë në një bankë të nivelit të dytë, në shumën 5 000 000 lekë me normë interesi 3 %, me afat 25 vjet. Detyrimi i shlyer, 264 000 lekë.
Kredi bankare e marrë në një bankë të nivelit të dytë në shumën 6 700 euro me afat 36 muaj dhe këst fiks mujor 213 euro. Detyrimi i shlyer, 2 556 euro.
Viti 2009
Të ardhura nga paga dhe shpërblime për punën në Kuvendin e Shqipërisë, 1 473 319 lekë.
Bashkëshortja, të ardhura nga paga dhe shpërblime, 10 997 euro.
Gjendja e depozitës bankare në një bankë të nivelit të dytë më 07.08.2009, në emër të vajzës, shtuar me interesat vjetore, 3 128 euro plus interesat për vitet 2007-2009.
Gjendja cash më 31.12.2009, shtuar me kursime familjare përgjatë gjithë vitit, 10 000 euro.
Kredi bankare marrë në një bankë të nivelit të dytë në shumën 5 000 000 lekë me normë interesi 3 %, afat 25 vjet. Detyrimi i shlyer, 288 000 lekë.
Kredi bankare e marrë në një bankë të nivelit të dytë në shumën 6 700 euro me afat 36 muaj dhe këst mujor fiks 213 euro. Detyrimi i shlyer, 213 euro, shlyer plotësisht në janar 2009.
Viti 2010
Të ardhura nga shpërblime për punën në Kuvendin e Shqipërisë, 1 867 602 lekë.
Bashkëshortja, të ardhura nga shitja e makinës tip ‘Ford Fiesta’ në pronësi të saj, 300 000 lekë.
Bashkëshortja, të ardhura nga paga e shpërblime, 11 308 euro.
Gjendja e depozitës bankare në një bankë të nivelit të dytë më 07.08.2010, në emër të vajzës, shtuar me interesat vjetore, 3 128 euro plus interesat për vitet 2007-2010.
Gjendja cash më 31.12.2010, kursime familjare gjatë vitit, 4 500 euro.
Gjendja cash, kursime të mbartura nga viti 2009, është 10 000 euro.
Kredi bankare e marrë në një bankë të nivelit të dytë në shumën 5 000 000 lekë. Detyrimi i shlyer, 288 000 lekë.
Hua e krijuar nga kontrata me kusht për blerjen e makinës në shumën 3 000 euro, 250 euro/muaj. Detyrimi i shlyer, 1 000 euro, (4×250 euro).
Shpenzime për blerjen e një makine tip ‘ËË Golf 6’ (sipas kontratës me kusht, paguar 14 000 euro, pjesa e mbetur shlyhet me këst mujor 250 euro në muaj). Vlera e makinës 17 000 euro.
Viti 2011
Të ardhura nga rroga, shpërblime, dieta etj. nga puna në Kuvendin e Shqipërisë, 2 028 697 lekë
Bashkëshortja, të ardhura nga rroga, shpërblime etj., 12 114 euro.
Gjendja e depozitës bankare në një bankë të nivelit të dytë, në emër të vajzës, shtuar me interesat vjetore, 3 128 euro plus interesat për vitin 2007-2011.
Gjendja cash më 31.12.2011, shtuar me kursime familjare përgjatë gjithë vitit, 450 000 lekë.
Gjendja cash, mbartur nga viti 2010, kursime, 4 500 euro.
Kredi bankare marrë në një bankë të nivelit të dytë në shumën 5 000 000 lekë. Detyrimi i shlyer, 288 000 lekë.
Hua e krijuar nga kontrata me kusht për blerjen e makinës në shumën 3 000 euro, (250 euro për muaj). Detyrimi i shlyer plotësisht, 2 000 euro, (8×250 euro).
Viti 2012
Paga dhe shpërblime si deputet në vlerën 2 644 034 lekë.
Bashkëshortja paga dhe shpërblime në vlerën 1 212 852 lekë.
Bashkëshortja paga dhe shpërblime në vlerën 4 817 euro.
Kursime prej te ardhurave familjare, ne vleren 4 200 euro.
Kursime prej te ardhurave familjare, ne vleren 740 000 leke.) Te ardhura te mbartura nga nje vit me pare 450 000 leke.
Te ardhura te mbartura nga nje vit me pare 4 500 euro.
Te ardhura nga interesat e nje depozite ne emer te vajzes ne nje banke te nivelit te dyte, ne vleren 3 128 euro, por nuk specifikohet vlera e interesave.
Detyrime të paguara në vlerën -288 000 lekë për një kredi bankare me principal 5 000 000 lekë.
Viti 2013
Paga dhe shpërblime si deputet në vlerën 2 415 646 lekë.
Bashkëshortja paga dhe shpërblime në vlerën 1 750 749 lekë.
Te ardhura nga interesat e nje depozite ne emer te vajzes ne nje banke te nivelit te dyte, ne vleren 3 128 euro, por nuk specifikohet vlera e interesave.
Kursime prej te ardhurave familjare, 1 100 000 leke.
Te ardhura te mbartura nga nje vit me pare, ne vleren 17 200 euro
Detyrime të paguara në vlerën -288 000 lekë për një kredi bankare me principal 5 000 000 lekë.
Bashkëshortja detyrime të paguara në vlerën -930 euro për overdraft.
Viti 2014
Të ardhura nga paga si deputet, 2 663 265 lekë.
Të ardhura nga interesat bankare, 3 128 euro.
Bashkëshortja, të ardhura nga puna, 1 710 531 lekë.
Gjendja e kursimeve shtuar me, 800 000 lekë.
Gjendja e kursimeve të mbartura, 25 000 euro.
Kredi bankare në një bankë të nivelit të dytë, detyrimi financiar i pashlyer 4 712 000 lekë, principali 5 000 000lekë.
Viti 2015
Të ardhura nga paga si deputet, 2 804 736 lekë.
Bashkëshortja, të ardhura nga puna, 1 758 522 lekë.
Të ardhura nga vendimi gjyqësor i datës 01.11.2013, 279 948 lekë.
Të ardhura nga shitja e veturës, 4 000 euro.
Gjendja e kursimeve, 680 000 lekë.
Kredi bankare në një bankë të nivelit të dytë, detyrimi financiar i pashlyer 3 000 000 lekë, principali 5 000 000lekë.
Blerë veturë tip Mercedes Benz, -26 500 euro.
Viti 2016
Të ardhura nga puna në Kuvendin e Shqipërisë, 2 741 408 lekë.
Bashkëshortja, të ardhura nga puna, 1 808 511 lekë.
Gjendja e depozitës bankare në një bankë të nivelit të dytë, në emër të vajzës, shtuar me interesat vjetore, 3 128 euro plus interesat për vitet 2007-2016.
Gjendja cash më 31.12.2016, shtuar me kursime nga të ardhurat familjare (krijuar nga paga dhe shpërblime), 556 000 lekë.
Gjendja e llogarisë bankare në një bankë të nivelit të dytë më 31.12.2016 (680 000 lekë janë transferuar nga viti 2015 si kursime), 1 236 000 lekë.
Kredi bankare marrë në një bankë të nivelit të dytë në shumën 5 000 000 lekë. Deri më 31.12.2016, detyrimi i shlyer, 288 000 lekë.

LEXO EDHE:  I ktheu Ramës një tjetër ligj/ Braçe i përgjigjet ashpër Presidentit

Viti 2017
Të ardhur nga puna si deputet, 2 461 239 lekë.
Bashkëshortja, të ardhura nga puna, 1 860 003 lekë.
Të ardhura nga shitja e makinës tip ‘Mercedes Benz’, 21 700 euro.
Gjendja e depozitës bankare në Intesa Sanpaolo Bank, në emër të vajzës, Znj. Anja Braçe, 3 128 euro + interesat e viteve 2007-2017.
Gjendja e llogarisë së kursimeve në Credins Bank, krijuar nga paga dhe shpërblime, pakësim 34 000 lekë.
Gjendja e llogarisë në Credins Bank më 31.12.2017 është 1 201 979 lekë. (Shuma prej 1 236 000 lekësh është transferuar si kursime nga viti 2016.).
Kredi bankare marrë në ish-Banka e Kursimeve, transferuar në Raiffeisen Bank, në vlerën 5 000 000 lekë. Detyrimi i shlyer deri më 31.12.2017, shuma 288 000 lekë.
Shpenzime për shlyerjen e kredisë për vitin 2017, shuma 288 000 lekë.

https://www.youtube.com/watch?v=ooC98Bbk2z0

 

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania
KLIKO PER TE KOMENTUAR

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aktualitet

Këshilla-Si të mbroni veten dhe familjen tuaj nga tërmetet

Publikuar

-

Për dallim nga llojet e tjera të fatkeqësive natyrore, tërmetet mund të ndodhin në çdo kohë, pa ndonjë njoftim. Të jesh i përgatitur për një tërmet do të bëjë ndryshimin në aftësinë për të mbrojtur veten, familjen ose shtëpinë tënde në rast të tërmetit. Vazhdoni të lexoni për të mësuar se si të përgatisni shtëpinë dhe familjen tuaj për një tërmet, si dhe çfarë të bëni gjatë dhe pas tërmetit për të qëndruar të sigurt.

Çfarë të bëni gjatë një tërmeti

Tërmetet mund të godasin krejt papritur dhe pa paralajmërim. E rëndësishme është që që në dridhjen e parë të merrni masa mbrojtëse.

Gjeni strehë në vendin më të afërt

Nëse ndodheni jashtë, gjeni strehë ku të mundeni por mos u fusni brenda.

Nëse jeni në zyrë a shtëpi, gjeni strehë në një vend të sigurt ku të jeni të mbrojtur nga gjërat që bien.

Mos lëvizni prej andej deri sa tërmeti të ketë ndalur.

Strehohu, mbulohu dhe mbahu fort

Që në goditjen e parë futuni nën një mobilje siç mund të jetë tavolina dhe qëndroni aty.

LEXO EDHE:  Premtoi se do të vjedhë me lezet/ Zbardhet pasuria e Ministrit që mbolli flokët

LEXO EDHE:  Premtoi se do të vjedhë me lezet/ Zbardhet pasuria e Ministrit që mbolli flokët

Mos u fusni poshtë krevatëve apo dollapëve të lartë që mund të shemben.

Mbuloni kokën dhe sytë mbajini mbuluar për t’u mbrojtur nga objektet fluturuese ose ato që bien.

Me njërën dorë mbuloni kokën dhe me tjetrën mund të mbaheni në një cep të mobiljes nën të cilën jeni strehuar.

Nëse mobilja lëviz, lëvizni bashkë me të.

Qëndroni nën të deri sa të jeni të sigurtë që goditjet kanë mbaruar.

Nëse nuk qëndroni dot nën pragun e derës apo nën një mobile, qëndroni pranë një shtylle të brendshme të shtëpisë dhe mbroni kokën dhe qafën.

Pragu i Derës

Pragu i derës është një nga më të fortat e të gjithë pallatit apo godinës.

Në prag duhet të përpiqeni të mbani këmbët hapur për të ruajtur ekuilibrin, të mbështeteni në njërën anë dhe me krahë të mbani fort derën./

CNA.al

SHPERNDAJE KETE MATERIAL INFORMUES

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Termet i frikshem ne Shqiperi

Publikuar

-

Nga

Nje termet 5.8 balle ka goditur Shqiperine 32 km larg Tiranes, ne detin Adriatik.

Njoftohen deme materiale dhe panik tek njerzit qe kane dale ne rruget e Tiranes.

Lekundjet jane ndjere te forta  ne Tirane, Elbasan, Durres. Korce, Fier etj…

Njoftohen deme materiale…vijon

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Provokimi i Mustafa Nanos: Duhet të jemi më racionalë me Enver Hoxhën

Publikuar

-

Nga

Këtë verë, libri i Isuf Kalos “Blloku” ka bërë jehonë të madhe. Libri është një dëshmi e njeriut, i cili ka qenë pranë ish-diktatorit Enver Hoxha për vite me radhë, duke qenë se ishte doktori i tij personal. Megjithatë, “Blloku” i Kalos ka marrë shumë kritika.

Në monologun e kësaj të premteje në emisionin “Provokacija”, gazetari Mustafa Nano ndalet pikërisht tek ky libër. Ai thotë se mënyra se si Isuf Kalo ka folur për Enver Hoxhën është e pakuptueshme dhe e pafalshme për shumë njerëz.

 

 

Sipas tij, Kalo e ka nxjerrë diktatorin si tepër human, baba të devotshëm, bashkëshort të mirë dhe si një politikan serioz. Edhe pse ka një mendim tjetër për Enver Hoxhën, Nano thotë se “Blloku” është një dokument historik i rëndësishëm, për të cilin në të ardhmen shumë njerëz do jenë të kënaqur që ekziston.

“Më duhet të them se as mua nuk më puqet Enver Hoxha i Kalos me Enver Hoxhën që unë njoh. E megjithatë nuk jam dakord me ata që sulmojnë Isuf Kalon. Blloku i tij mund të ketë provokuar shumë vetë, ndoshta ndokënd edhe mund ta ketë lënduar por, përtej të gjitha shijeve e ndjesive individuale, ky libër është një dëshmi interesante për kohët e komunizmit. Pas 50 vjetësh askush nuk do të kujtohet ta sulmojë Isufin për anëmbajtje apo empati për të ligun. Të gjithë do jenë të kënaqur që kjo dëshmi është dhënë. E që është dhënë në mënyrë të sinqertë. Blloku është një dokument historik i rëndësishëm”, thotë Nano.

Por moderatori i “Provokacijas” thotë se ka bërë edhe një vëzhgim të fundit. Sipas tij, tashmë që jemi 30 vite pas përmbysjes së komunizmit, duhet ta gjykojmë në mënyrë më racionale diktatorin Enxer Hoxha.

Sipas tij, nuk duhen thënë thënë deklarata të panevojshme që e shndërrojnë figurën e Hoxhës si bartës të të gjitha të këqijave dhe veseve të botës.

Nano merr shembull librin e Ylljet Aliçkës në librin e tij më të fundit, ku thuhet se një grua e dënuar me vdekje u fut e gjallë në dhé. Kur fshatarët i bënë gropën u lemerisën teksa dëgjonin rënkime të dala nga thellësia e tokës.

Përshkrime të tilla na ndihmojnë të nxjerrim dufin ndaj diktatorit, por nuk na ndihmojnë për të kuptuar se kush ishte në të vërtetë ai, thotë Nano.

 “Kam vënë re që ca e ca vijojnë të flasin për Enver Hoxhën ashtu si kanë folur një ditë pas përmbysjes së regjimit të tij, domethënë duke shtënë në punë veç mllef, urrejtje, neveri, apo ku di unë. Kur bëhet ky diskutim, njerëz të tillë, që rëndom kanë edhe përvoja personale vuajtjesh e persekucioni, përpiqen ta likujdojnë Enver Hoxhën si personazh të historisë thjesht duke thënë se ai ishte një maskara, qen e bir qeni, një armik i popullit të vet, një tradhtar, etj, etj. Unë mendoj se 30 vjet pas rënies së komunizmit mund të jemi pak më racionalë. Dhe të jesh racional nuk do të thotë të mohosh që ai ka qenë një diktator. Jo, kjo gjë tanimë është e dokumentuar. Edhe komunisti më budalla, thellë-thellë, bie dakord se Enver Hoxha ishte një diktator.

Të jesh racional do të thotë të mos thuash mufka që synojnë panevojshmërisht ta shndërrojnë figurën e Hoxhës nga katran në katran me bojë, që e nxjerrin atë si bartës të gjithë të këqijave apo veseve të botës, që e nxjerrin atë edhe pervers, pedofil, manjak seksual, vrasës manjak. Ah, se harrova, edhe homoseksual. Sepse dihet se çfarë mendojnë shqiptarët për një homoseksual.

Të jesh racional është edhe të mos thuash, siç thotë Ylljet Aliçka në një libër që sapo e ka publikuar, që një grua u dënua me vdekje thjesht se Enver Hoxha donte ta kishte si të dashur dhe se ajo i tha “jo”. Për këtë “krim”, ajo u fut në dhé e gjallë. Madje, fshatarët e zonës, ku kësaj gruaje i bënë gropën, u lemerisën teksa dëgjonin ca rënkime të dala nga thellësia e tokës, që ishin rënkimet e kësaj gruaje duke dhënë shpirt. Tani, gjatë regjimit të Enver Hoxhës ka pasur pa fund drama e tragjedira humane. Kjo nuk diskutohet, siç nuk diskutohet që fajtori kryesor për ato ka qenë Enver Hoxha. Ne mund të stisim edhe tragjedira të tjera në një roman fiction. Por mund t’i vëmë pak fré fantazisë dreqi ta hajë! Një njeri që futet i gjallë nën dhé nuk ka se si të rënkojë. Aq më pak ka gjasa që rënkimet e saj të jenë dëgjuar nga fshatarët e lemerisur. Sepse do të ketë dhënë shpirt shumë kohë para se toga e varrmihësve apo xhelatëve të kenë mbledhur rraqet e të jenë larguar. Le ta themi copë: Përshkrime të tilla na ndihmojnë të nxjerrim dufin ndaj diktatorit, por nuk na ndihmojnë për të kuptuar se kush ishte në të vërtetë ai”, u shpreh moderatori i “Provokacijas”./abcnews.al

LEXO EDHE:  Braçe “shpërthen” ndaj opozitës për djegien e mandateve

LEXO EDHE:  Braçe i përgjigjet Bashës për arrestimin e Dakos

 

LEXO TE PLOTE
Lajme të Rekomanduara: