LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Mark Zuckerberg pushon 11 mijë punonjës nga puna/ Letra që u dërgoi për t'i lajmëruar

9 Nëntor 2022, 16:01, Tech CNA

Mark Zuckerberg pushon 11 mijë punonjës nga puna/ Letra që u

Pak orë më parë drejtuesi i kompanisë "Meta", Mark Zuckerberg, pushoi nga puna 13% të stafit, thënë ndryshe 11 mijë punonjës. Pas këtij vendimi CEO i kompanisë u dërgoi një letër ku shpjegon arsyet se përse u mor ky vendim. 

Mark Zuckerberg ndau sa vijon me punonjësit e Meta-s:

Sot po ndaj disa nga ndryshimet më të vështira që kemi bërë në historinë e Metës. Kam vendosur të zvogëloj madhësinë e ekipit tonë me rreth 13% dhe të lë të largohen më shumë se 11,000 punonjësit tanë të talentuar. Ne po ndërmarrim gjithashtu një sërë hapash shtesë për t'u bërë një kompani më e dobët dhe më efikase duke ulur shpenzimet diskrecionale dhe duke zgjatur ngrirjen e punësimit deri në tremujorin e parë.

Dua të marr përgjegjësi për këto vendime dhe për mënyrën se si arritëm këtu. E di që kjo është e vështirë për të gjithë dhe më vjen keq veçanërisht për ata që janë prekur.

Si arritëm këtu?

Në fillim të COVID-it, bota u zhvendos me shpejtësi në internet dhe rritja e tregtisë elektronike çoi në rritje të madhe të të ardhurave. Shumë njerëz parashikuan se ky do të ishte një përshpejtim i përhershëm që do të vazhdonte edhe pas përfundimit të pandemisë. E bëra edhe unë, ndaj mora vendimin për të rritur ndjeshëm investimet tona. Fatkeqësisht, kjo nuk shkoi ashtu siç prisja. Jo vetëm që tregtia në internet është kthyer në tendencat e mëparshme, por rënia makroekonomike, rritja e konkurrencës dhe humbja e sinjalit të reklamave kanë bërë që të ardhurat tona të jenë shumë më të ulëta nga sa prisja. E kam gabuar këtë dhe marr përgjegjësinë për këtë.

Në këtë mjedis të ri, ne duhet të bëhemi më efikas të kapitalit. Ne kemi zhvendosur më shumë nga burimet tona në një numër më të vogël fushash të rritjes me përparësi të lartë - si motori ynë i zbulimit të AI, reklamat dhe platformat tona të biznesit dhe vizioni ynë afatgjatë për metaverse. Ne kemi ulur kostot në të gjithë biznesin tonë, duke përfshirë zvogëlimin e buxheteve, uljen e përfitimeve dhe zvogëlimin e gjurmës sonë të pasurive të paluajtshme. Ne po ristrukturojmë ekipet për të rritur efikasitetin tonë. Por vetëm këto masa nuk do t'i sjellin shpenzimet tona në përputhje me rritjen tonë të të ardhurave, kështu që unë gjithashtu kam marrë vendimin e vështirë për t'i lënë njerëzit të shkojnë.

Si do të funksionojë kjo?

Nuk ka asnjë mënyrë të mirë për të bërë një pushim nga puna, por ne shpresojmë që t'ju marrim të gjithë informacionin përkatës sa më shpejt të jetë e mundur dhe më pas të bëjmë gjithçka që mundemi për t'ju mbështetur në këtë.

Të gjithë do të marrin një email së shpejti duke ju bërë të ditur se çfarë do të thotë për ju ky pushim nga puna. Pas kësaj, çdo punonjës i prekur do të ketë mundësinë të flasë me dikë për të marrë përgjigjet e pyetjeve të tij dhe për t'u bashkuar me sesionet e informacionit.

Disa nga detajet në SHBA përfshijnë:

Largimi nga puna. Ne do të paguajmë 16 javë pagë bazë plus dy javë shtesë për çdo vit shërbimi, pa kufi.
PTO. Ne do të paguajmë për të gjithë kohën e mbetur të PTO.
Veshja RSU. Të gjithë të prekurit do të marrin kushtin e tyre më 15 nëntor 2022.
Sigurimi shëndetësor. Ne do të mbulojmë koston e kujdesit shëndetësor për njerëzit dhe familjet e tyre për gjashtë muaj.
Shërbimet e karrierës. Ne do të ofrojmë tre muaj mbështetje në karrierë me një shitës të jashtëm, duke përfshirë aksesin e hershëm në drejtimet e papublikuara të punës.
Mbështetja e emigracionit. E di që kjo është veçanërisht e vështirë nëse je këtu me vizë. Ka një periudhë njoftimi përpara përfundimit dhe disa periudha mospagimi për viza, që do të thotë se të gjithë do të kenë kohë të bëjnë plane dhe të punojnë për statusin e tyre të imigracionit. Ne kemi specialistë të përkushtuar për imigracionin për t'ju ndihmuar t'ju udhëheqin bazuar në atë që ju dhe familja juaj keni nevojë. 
Jashtë SHBA-së, mbështetja do të jetë e ngjashme dhe ne do të ndjekim së shpejti me procese të veçanta që marrin parasysh ligjet lokale të punësimit.

Ne morëm vendimin për të hequr aksesin në shumicën e sistemeve Meta për njerëzit që largohen sot duke pasur parasysh sasinë e aksesit në informacione të ndjeshme. Por ne po i mbajmë adresat e emailit aktive gjatë gjithë ditës, në mënyrë që të gjithë të mund të thonë lamtumirë.

Ndërkohë që po bëjmë reduktime në çdo organizatë si në Familjen e Aplikacioneve ashtu edhe në Laboratorët e Realitetit, disa ekipe do të preken më shumë se të tjerët. Rekrutimi do të ndikohet në mënyrë disproporcionale pasi ne po planifikojmë të punësojmë më pak njerëz vitin e ardhshëm. Ne po ristrukturojmë gjithashtu ekipet tona të biznesit në mënyrë më thelbësore. Ky nuk është një reflektim i punës së madhe që kanë bërë këto grupe, por ajo që ne kemi nevojë për të ecur përpara. Udhëheqësit e secilit grup do të planifikojnë kohë për të diskutuar se çfarë do të thotë kjo për ekipin tuaj gjatë dy ditëve të ardhshme.

Shokët e skuadrës që do të largohen nga ne janë të talentuar dhe të pasionuar dhe kanë pasur një ndikim të rëndësishëm në kompaninë dhe komunitetin tonë. Secili prej jush ka ndihmuar që Meta të ketë sukses dhe unë jam mirënjohës për këtë. Jam i sigurt se do të vazhdoni të bëni punë të shkëlqyera në vende të tjera.

Çfarë ndryshimesh të tjera po bëjmë?

Unë i shoh pushimet nga puna si mjetin e fundit, kështu që ne vendosëm të frenojmë burimet e tjera të kostos përpara se të linim shokët e skuadrës. Në përgjithësi, kjo do të shtojë një ndryshim domethënës kulturor në mënyrën se si ne veprojmë. Për shembull, ndërsa zvogëlojmë gjurmën tonë të pasurive të paluajtshme, ne po kalojmë në ndarjen e tavolinave për njerëzit që tashmë e kalojnë pjesën më të madhe të kohës jashtë zyrës. Ne do të sjellim më shumë ndryshime në uljen e kostove si kjo në muajt e ardhshëm. 

Ne po zgjasim gjithashtu ngrirjen tonë të punësimit deri në tremujorin e parë me një numër të vogël përjashtimesh. Unë do të shikoj performancën e biznesit tonë, efikasitetin operacional dhe faktorë të tjerë makroekonomikë për të përcaktuar nëse dhe sa duhet të rifillojmë punësimin në atë pikë. Kjo do të na japë mundësinë për të kontrolluar strukturën tonë të kostos në rast të një rënieje të vazhdueshme ekonomike. Gjithashtu do të na vendosë në një rrugë për të arritur një strukturë kostoje më efikase nga ajo që u përshkruam investitorëve kohët e fundit.

Aktualisht jam në mes të një rishikimi të plotë të shpenzimeve tona për infrastrukturën. Ndërsa ndërtojmë infrastrukturën tonë të AI, ne jemi të fokusuar të bëhemi edhe më efikas me kapacitetin tonë. Infrastruktura jonë do të vazhdojë të jetë një avantazh i rëndësishëm për Metën dhe besoj se mund ta arrijmë këtë duke shpenzuar më pak.

Në thelb, ne po i bëjmë të gjitha këto ndryshime për dy arsye: perspektiva jonë e të ardhurave është më e ulët se sa prisnim në fillim të këtij viti dhe ne duam të sigurohemi se po operojmë me efikasitet si në Familjen e Aplikacioneve ashtu edhe në Laboratorët e Realitetit. 

Si të ecim përpara?

Ky është një moment i trishtuar dhe nuk ka rrugëdalje. Për ata që po largohen, dua t'ju falënderoj përsëri për gjithçka që keni vënë në këtë vend. Nuk do të ishim këtu ku jemi sot pa punën tuaj të palodhur dhe ju jam mirënjohës për kontributet tuaja.

Për ata që janë duke qëndruar, e di që është një kohë e vështirë edhe për ju. Jo vetëm që po u themi lamtumirë njerëzve me të cilët kemi bashkëpunuar ngushtë, por shumë prej jush ndjejnë gjithashtu pasiguri për të ardhmen. Unë dua që ju të dini se ne po marrim këto vendime për t'u siguruar që e ardhmja jonë të jetë e fortë.

Besoj se sot jemi thellësisht të nënvlerësuar si kompani. Miliarda njerëz përdorin shërbimet tona për t'u lidhur dhe komunitetet tona vazhdojnë të rriten. Biznesi ynë kryesor është ndër më fitimprurësit e ndërtuar ndonjëherë me potencial të madh përpara. Dhe ne jemi duke udhëhequr në zhvillimin e teknologjisë për të përcaktuar të ardhmen e lidhjes sociale dhe platformën e ardhshme informatike. Ne bëjmë punë të rëndësishme historike. Jam i bindur se nëse punojmë me efikasitet, do të dalim nga kjo rënie më të fortë dhe më elastik se kurrë.

Ne do të ndajmë më shumë se si do të operojmë si një organizatë e efektshme për të arritur prioritetet tona në javët në vijim. Tani për tani, do të them edhe një herë se sa mirënjohës u jam atyre prej jush që po largoheni për gjithçka që keni bërë për të çuar përpara misionin tonë.

Ky postim përmban deklarata largpamëse në lidhje me planet dhe pritjet tona të ardhshme të biznesit. Këto deklarata largpamëse janë vetëm parashikime dhe mund të ndryshojnë materialisht nga rezultatet aktuale për shkak të një sërë faktorësh. Për shkak se disa nga këto rreziqe dhe pasiguri nuk mund të parashikohen ose llogariten në sasi dhe disa janë jashtë kontrollit tonë, ju nuk duhet të mbështeteni në deklaratat tona largpamëse si parashikime të ngjarjeve të ardhshme. Më shumë informacion në lidhje me rreziqet dhe pasiguritë e mundshme që mund të ndikojnë në rezultatet tona të biznesit dhe financiar janë më të detajuara nën titullin "Faktorët e rrezikut" në Raportin tonë Tremujor mbi Formularin 10-Q të paraqitur në Komisionin e Letrave me Vlerë (SEC) më 27 tetor 2022. , i cili është i disponueshëm në faqen tonë të internetit të Marrëdhënieve me Investitorët në investor.fb.com dhe në faqen e internetit të SEC në www.sec.gov . Për më tepër, ju lutemi vini re se data e këtij postimi është 9 nëntor 2022 dhe çdo deklaratë largpamëse e përfshirë këtu bazohet në supozime që ne besojmë se janë të arsyeshme që nga kjo datë. Ne nuk marrim përsipër asnjë detyrim t'i përditësojmë këto deklarata si rezultat i informacioneve të reja ose ngjarjeve të ardhshme./CNA.al

Lajmet e fundit nga