LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Producer prices/ Record rise of 21%

2023-03-08 09:03:00, Ekonomi CNA

Producer prices/ Record rise of 21%

In the fourth quarter of 2022, the Producer Price Index reached 127.6 compared to 2020.

Compared to the fourth quarter of 2021, the Producer Price Index increased by 21.4%, a year ago this change was 5.6%. The Producer Price Index in the fourth quarter of 2022 increased by 2.3%, compared to the third quarter of 2022.

Producer prices/ Record rise of 21%

Annual change

Krahasuar me tremujorin e katërt 2021 rritja me e madhe e çmimeve prej 36,7 % vërehet në seksionin “Energjia elektrike, gaz, avull dhe me ajër të kondicionuar” pasuar nga seksionet “Industri nxjerrëse” me 31,0 %. Indeksi i Çmimeve të Prodhimit në seksionin “Industri përpunuese” ka shënuar rritje me 18,2 %.

Brenda këtij seksioni rritja më e madhe e çmimeve vërehet në aktivitetin “Prodhimi i produkteve minerale jo metalike” me 36,5 %, pasuar nga aktivitetet “Prodhimi i produkteve metalikë të fabrikuar, përveç makinerive dhe pajisjeve” me 27,5 %, “Prodhimi i kimikateve dhe produkteve kimike” me 26,5 %, “Përpunimi i produkteve ushqimore” me 24,3 %, etj.

Nga ana tjetër ulja më e madhe e çmimeve vërehet në aktivitetin “Prodhimi i mjeteve të transportit, rimorkiove dhe gjysëmrimorkiove” me 4,4 %, pasuar nga aktiviteti “Prodhimi i produkteve optikë, elektronikë, kompjuterikë” me 0,1 %.

Indeksi i Çmimeve të Prodhimit të produkteve për tregun vendas

Krahasuar me tremujorin e katërt të vitit 2021, indeksi shënoi rritje me 19,4 %. Rritja më e madhe e çmimeve vërehet në seksionin “Industri nxjerrëse” me 28,7 %, pasuar nga seksioni “Industria Përpunuese” me 25,5 %, seksioni “Energjia elektrike, gaz, avull dhe ajër i kondicionuar” me 14,1 % dhe seksioni “Furnizimi me ujë, aktivitete të trajtimit dhe menaxhimit të mbeturinave, mbetjeve” me 0,8 %.

Indeksi i Çmimeve të Prodhimit të produkteve për eksport

Krahasuar me tremujorin e katërt të vitit 2021, indeksi shënoi rritje prej 24,2 %.

Rritja më e madhe e çmimeve është shënuar në seksionin “Energjia elektrike, gazi, avulli dhe ajri kondicionuar” me 79.6 %, pasuar nga seksioni “Industri Nxjerrëse” me 33,3 %, seksioni “Furnizimi me ujë, aktivitete të trajtimit dhe menaxhimit të mbeturinave, mbetjeve” me 27,1 % dhe seksioni “Industria Përpunuese” me 10,5 %.

Ndryshimi tremujor

Krahasuar me tremujorin e tretë 2022 rritja më e madhe prej 4,4 % vërehet në seksionin “Industri Nxjerrëse” pasuar pasuar nga seksioni “Industri Përpunuese” me 2,9 %.

Brenda këtij seksioni rritja më e madhe e çmimeve vërehet në aktivitetet “Shtypshkrimi dhe rigrupimi i mediave të regjistruara” me 17,2 %, “Prodhimi i paisjeve elektrike” me 6,7 %, etj. Seksioni “Furnizimi me ujë, aktivitete të trajtimit dhe menaxhimit të mbeturinave, mbetjeve” shënoi rritje 0,4 % krahasuar me tremujorin e tretë 2022. Indeksi i

Production prices, in the "Electricity, gas, steam and air conditioning" section, decreased by 0.2%.

Index of Production Prices of products for the domestic market

Compared to the third quarter of 2022, the index increased by 3.2%. The biggest increase is observed in the "Extractive Industry" section with 6.9%. The Index of Production Prices of products for export: Compared to the previous quarter, the index increased by 1.1%. The biggest increase of 3.1% is observed in the "Extractive Industry" section. /CNA.al

Producer prices/ Record rise of 21%
Production Price Index
Producer prices/ Record rise of 21%
Index of Production Prices of products for the domestic market
Producer prices/ Record rise of 21%
Index of Production Prices of products for export

Lajmet e fundit nga