LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Silicon Valley Bank bankruptcy shakes financial markets

2023-03-14 07:57:00, Ekonomi CNA
Silicon Valley Bank bankruptcy shakes financial markets
Illustrative photo

The bankruptcy of Silicon Valley Bank in the US sent shockwaves through financial markets. And although the US government intervened decisively, concern about a potential domino effect on financial markets remains.

Despite the measures of the American authorities in the financial markets, concern continues after the bankruptcy of two American banks. The Silicon Valley bank, which specializes in financing startups, closed on Friday after a failed attempt to raise capital and was placed under state control. Regulators in the US subsequently shut down another bank, Signature Bank of New York, after customers withdrew their funds en masse from the bank. According to President Joe Biden and US Treasury Secretary Janett Yellen, the money deposited by customers is insured and that the costs will not be borne by taxpayers, but by a security fund, which is fed by the banks.

Për të parandaluar efektet e mundshme domino, autoritetet amerikane ndërhynë në mënyrë tejet të vendosur dhe mbi të gjitha theksuan se depozitat e klientëve janë të sigurta. Sepse makthi i bankave dhe i mbikëqyrësve financiarë është i ashtuquajturi "vërshim ndaj bankave", pra kur klientët e frikësuar vërshojnë për të tërhequr nga bankat kursimet e tyre. Nëse këtë e bëjnë një numër i madh klientësh, bankat nuk kanë më kapital të mjaftueshëm për t'ju përgjigjur të gjitha kërkesave. Pasojat e "vërshimit ndaj bankave" u panë gjatë krizës financiare globale të vitit 2008.

Moritz Schularick, profesor për ekonominë në Universitetin e Bonit dhe president i Institutit të Kielit për Ekonominë Botërore, thekson se "veprimet e vendosura" të SHBA-së e kanë reduktuar rrezikun e falimentimit të mëtejshme të bankave.

"Ministria e Financave e SHBA-së dhe Banka Qendrore e SHBA-së ndërmorën së bashku gjatë fundjavës hapa që duhet t'i qetësojnë ata që kanë depozitua para në këto dy banka”, tha Schularick për DW.

Ndikime ndaj sistemit financiar gjerman nuk priteten

Megjithatë, pasiguria vazhdon, madje edhe tek klientët e bankave në Gjermani. Pas humbjeve të konsiderueshme të premten (10.03) Bursa e Frankfurtit vijoi rënien edhe në fillim të javës. "Investitorët janë të shqetësuar se banka të tjera mund të falimentojnë për shkak të rritjes së normave të interesit," tha Christian Henke i IG Markets.

Por Qendra për Kërkime Ekonomike Evropiane nuk pret ndonjë krizë të re financiare globale pas mbylljes së dy bankave amerikane, të cilat kishin një model biznesi shumë të veçantë dhe për këtë arsye nuk kanë ndikimin në sistemin e përgjithshëm bankar.

Even the Association of German Banks said that German banks are "strong, stable and resilient". Since the banking and financial crisis of 2008, German banks have massively increased their capital. "Bankruptcy in the US has no impact on the German banking system. It has no impact on German deposit insurance either," said a spokesperson for the association./ DW

Lajmet e fundit nga