Connect with Us

KLP e la jashtë SPAK-ut/ Prokurorja e mbytur në borxhe, për apartamente

Vetingu

KLP e la jashtë SPAK-ut/ Prokurorja e mbytur në borxhe, për apartamente

Publikuar

-

Struktura e Posaçme Antikorrupsion, është institucioni më i përfolur i momentit edhe pse nuk ka nisur ende nga puna.

Në fakt dyshimet janë se edhe SPAK, pavarësisht asaj që thuhet, nuk do të nxjerrë gjë në dritë, nëse i referohemi atyre që janë përzgjedhur nga KLP. Disa prej tyre kanë dështuar në punën e prokurorit, por Qeveria duke përdorur KLP –në, ua gjeti vendin në SPAK, ndërkohë që u lanë jashtë disa kandidatë që normalisht pritej të ishin pjesë e kësaj strukture.

Një ndër ta është prokurorja e Durrësit, Enkeleda Xhengo, e cila për shkak të një të kaluare profesionale të pastër, mund të ishte pjesë e SPAK-ut.

Xhengo nuk është lakuar asnjëherë negativisht në punën e saj si prokurore.

Sa i përket pasurisë, sipas të dhënave që CNA.al ka marrë pranë ILDKPKI-së, me burimet që deklaron justifikon patundshmëritë që ka në pronësi.

Jannë 7 vite ku ajo ka bërë ndryshime pasurore, kryesisht bashkëshortit, i cili punon të paktën në tre vende pune si inxhinier ndërtimi.

Në vitin 2004, ajo ka deklaruar një shtëpi me sipërfaqe 210 m2, me vlerë 8 000 000 lekë, një makinë Benz Mercedez me vlerë 240 000 lekë dhe një tjetër,  Furgon Volsvagen me vlerë 500 000 lekë.

Ndërsa në vitin 2006 ajo deklaron blerjen e një apartamenti banimi me sipërfaqe 112 m2, në Kashar, Tiranë me vlerë 50 000 euro. Paratë janë shlyer me këste ndër vite, ndërkohë dhe pas 12 vitesh kanë mbetur 5 000 euro pa u paguar. Për këtë apartament edhe vjehrri dhe vjehrra e subjektit deklarues kanë marrë hua 10 000 euro.

Në vitin 2009, prokurorja deklaron blerjen e një makine Benz Mercedez nga bashkëshorti në shumën 300 000 lekë.

Ndërsa në vitin 2011 i ka shtuar patundshmëritë me blerjen e një apartamenti me sipërfaqe 45.6 m2, në vlerën 1 837 305 lekë. Gjithashtu në të njëjtin vit ka blerë edhe një makinë Audi A2, me vlerë 3 000 euro.

Pas pesë vitesh, në vitin 2016, është blerë një tjetër apartament banimi në Tiranë me sipërfaqe 105 18 m2 me vlerë 46 000 euro. Për blerjen e këtij apartamenti është marrë hua shuma 30 000 euro.

Në vitin 2017 ka deklaruar blerjen e një automjeti Benz Mercedez, prodhimi i vitit 2008 me vlerë 50 000 euro.

Më poshtë po sjellim të detajuar pasurinë e deklaruar nga prokurorja Enkeleda Xhengo.

Viti 2004

Shtëpi me sip 210 m2, ndërsa sip e banimit 06 m2, me vlerë 8 000 000 lekë.

Makinë benz Mercedez me vlerë 240 000 lekë.

Makinë Furgon Volsvagen me vlerë 500 000 lekë.

Pensioni i babait me vlerë 163 200 lekë.

Paga e vëllait, Shkolla e magjistraturës në shumën 464 400 lekë.

Paga e subjektit deklarues në shumën 771 600 lekë.

Viti 2005

Paga e subjektit deklarues si prokurore në Durrës, në shumën 276 400 lekë.

Shpërblim për martesë në shumën 64 700 lekë.

Viti 2006

Ap banimi me sip 112 m2, Tiranë me vlerë 50 000 euro. 25 000 euro janë paguar si kësti i parë.

Pakësim në llogarinë bankare në shumën 400 000 lekë.

Paga e subjektit deklarues si prokurore në Durrës, në shumën 544 791 lekë.

Paga e bashkëshortit Kliton Osmani si inxhinier ndërtimi në shumën 960 000 lekë.

Hua, në shumën 10 000 euro.

Bashkëshortit Kliton Osmani, pronar i automjetit Ford Fiesta, prodhimi i vitit 1997 me vlerë 330 000 lekë.

Viti 2007

Paguar për ap. shuma 10 000 euro.

Paga e subjektit deklarues si prokurore në Durrës, në shumën 852 140 lekë.

Paga e bashkëshortit Kliton Osmani si inxhinier ndërtimi në shumën 960 000 lekë.

Të ardhura të bashkëshortit si drejtues teknik në një firmë, në shumën 360 000 lekë.

Viti 2008

Likuidim i ap. me pagesën e 8 000 eurove.

Paga e subjektit deklarues si prokurore në Durrës, në shumën 838 253 lekë.

Të ardhura e subjektit deklarues si pedagoge në universitetin e Durrësit, në shumën 18 000 lekë.

Të ardhura të bashkëshortit, Kliton Osmani si drejtues teknik në një firmë, në shumën 480 000 lekë.

Të ardhura të bashkëshortit, Kliton Osmani si inxhinier zbatimi tek një firmë në shumën 640 000 lekë.

Të ardhura të bashkëshortit, Kliton Osmani si inxhinier projektues tek një firmë në shumën 200 000 lekë.

Viti 2009

Pagesë pë rap në shumën 7 000 euro.

Blerë makinë Benz Mercedez nga bashkëshorti në shumën 300 000 lekë.

Shitur automjeti Ford Fiesta në shumën 130 000 lekë.

Paga e subjektit deklarues si prokurore në Durrës, në shumën, 813 652 lekë.

Të ardhura të bashkëshortit, Kliton Osmani si drejtues teknik në një firmë, në shumën 250 000 lekë.

Të ardhura të bashkëshortit, Kliton Osmani si drejtues teknik tek një firmë në shumën 150 000 lekë.

Të ardhura të bashkëshortit, Kliton Osmani si inxhinier konstruktor tek një firmë në shumën 1 200 000 lekë.

Hua e marrë nga vjehrri dhe vjehrra në shumën 10 000 euro.

Viti 2010

Kursime në shumën 1 000 000 lekë.

Paga e subjektit deklarues si prokurore në Durrës, në shumën, 792 455 lekë.

Të ardhura të bashkëshortit, Kliton Osmani si drejtues teknik në një firmë, në shumën 200 000 lekë.

LEXO EDHE:  Exclusive/ Ben Blushi’s property file ends up in SPAK

Të ardhura të bashkëshortit, Kliton Osmani si drejtues teknik tek një firmë në shumën 48 000 lekë.

Të ardhura të bashkëshortit, Kliton Osmani si inxhinier konstruktor tek një firmë në shumën 1 200 000 lekë.

Hua e marrë nga vjehrri dhe vjehrra në shumën 10 000 euro.

Viti 2011

Blerë ap me sip 45.6 m2, me kursimet, ne vlerën 1 837 305 lekë.

Blerë makinë Audi A2, me vlerë 3 000 euro.

Paga e subjektit deklarues si prokurore në Durrës, në shumën, 856 919 lekë.

Të ardhura të bashkëshortit, Kliton Osmani si drejtues teknik në një firmë, në shumën 528 000 lekë.

Të ardhura të bashkëshortit, Kliton Osmani si inxhinier konstruktor tek një firmë në shumën 1 200 000 lekë.

Hua e marrë nga vjehrri dhe vjehrra në shumën 10 000 euro.

Viti 2012

Shlyer një pjesë e huasë marrë nga prindërit e bashkëshortit në shumën 5 000 euro.

Kursime në shumën 700 000 lekë.

Paga e subjektit deklarues si prokurore në Durrës, në shumën,1 054 294 lekë.

Të ardhura e subjektit deklarues si pedagoge në universitetin e Durrësit, në shumën 31 590 lekë.

Të ardhura të bashkëshortit, Kliton Osmani si drejtues teknik në një firmë, në shumën 576 000 lekë.

Të ardhura të bashkëshortit, Kliton Osmani si inxhinier konstruktor tek një firmë në shumën 1 200 000 lekë.

Hua e marrë nga vjehrri dhe vjehrra në shumën 5 000 euro.

Viti 2013

Shtuar në llogarinë e kursimit shuma 500 000 lekë.

Pakësuar shuma me 150 047 lekë.

Paga e subjektit deklarues si prokurore në Durrës, në shumën, 1 022 742 lekë.

Bashkëshorti, të ardhura nga punësimi në cilësinë e administratorit në një kompani në shumën 58 608 00 lekë.

Bashkëshorti, të ardhura nga dividenti në cilësinë e ortakut në të njëjtën kompani në shumën 600 244 20 lekë.

Viti 2014

Llogari kursimi me vlerë 2 000 000 lekë.

Paga e subjektit deklarues si prokurore në Durrës, në shumën, 1 233 260 lekë.

Bashkëshorti, të ardhura nga punësimi në cilësinë e administratorit në një kompani në shumën 172 989 lekë.

Të ardhura nga vendimi gjyqësor në shumën 1 812 683 lekë.

Viti 2015

Llogari kursimi me vlerë 2 000 000 lekë.

Shtuar depozita e kursimit me vlerë 38 983 lekë.

Paga e subjektit deklarues si prokurore në Durrës, në shumën, 1 147 501 lekë.

Bashkëshorti, të ardhura nga punësimi në cilësinë e administratorit në një kompani në shumën 214 271 lekë.

Bashkëshorti, të ardhura nga dividenti në cilësinë e ortakut në të njëjtën kompani në shumën 1 296 532 lekë.

Bashkëshorti, të ardhura nga punësimi si drejtues teknik në një firmë, në shumën 79 920 lekë.

Hua e marrë nga vjehrri dhe vjehrra në shumën 5 000 euro.

Viti 2016

Llogari bankare rrjedhëse në shumën 6480.11 lekë.

Porositur ap banimi në Tiranë me sip 105 18 m2 me vlerë 46 000 euro.

Paga e subjektit deklarues si prokurore në Durrës, në shumën, 1 164 438  lekë.

Bashkëshorti, të ardhura nga punësimi në cilësinë e administratorit në një kompani në shumën 234 432  lekë.

Bashkëshorti, të ardhura nga dividenti në cilësinë e ortakut në të njëjtën kompani në shumën 3 093 053 lekë.

Të ardhura nga interesi i depozitës bankare në shumën 153 297 20 lekë.

Hua e marrë për blerje ap në shumën 30 000 euro.

Llogari bankare e bashkëshortit në shumën 105 304 76 lekë.

Viti 2017

Ap banimi, ¼ e vlerës e përfituar nga bashkëshorti Klinton Osmani nëpërmjet trashëgimisë.

Shitur automjeti Audi A2, me vlerë 3500 euro.

Blerë automjetit Benz Mercedez, prodhimi i vitit 2008 me vlerë 5 000 euro.

Paga e subjektit deklarues si prokurore në Durrës, në shumën, 1 227 099 lekë.

Të ardhura nga interesi i depozitës bankare në shumën 76 202 8 lekë.

Hua e marrë për blerje ap në shumën 30 000 euro.

Mbetur pa shlyer shuma 16 000 euro për blerjen e ap.

Mbetur pa shlyer shuma 5 000 euro marrë nga prindërit e bashkëshortit për blerjen e ap në Kashar.

Bashkëshorti, të ardhura nga punësimi në cilësinë e administratorit në një kompani në shumën 248 640  lekë.

Bashkëshorti, të ardhura nga dividenti në cilësinë e ortakut në të njëjtën kompani në shumën 2 253 604 lekë.

Bashkëshorti, të ardhura si drejtues teknik i një shoqërie me vlerë 220 000 lekë.

Viti 2018

Paga e subjektit deklarues si prokurore në Durrës, në shumën, 1 192 886 lekë.

Të ardhurat e subjektit deklarues nga trajimet e Këshillit të Europës në shumën 447 euro.

Të ardhura nga interesi i depozitës bankare në shumën 76 500 lekë.

Të ardhura e subjektit deklarues si pedagoge në universitetin e Durrësit, në shumën 45 924 lekë.

Hua e marrë për blerje ap në shumën 30 000 euro.

Mbetur pa shlyer shuma 16 000 euro për blerjen e ap.

Mbetur pa shlyer shuma 5 000 euro marrë nga prindërit e bashkëshortit për blerjen e ap në Kashar.

Bashkëshorti, të ardhura nga punësimi në cilësinë e administratorit në një kompani në shumën 255 744 lekë.

Bashkëshorti, të ardhura nga dividenti në cilësinë e ortakut në të njëjtën kompani në shumën 2 662 278 lekë.

Bashkëshorti, të ardhura si drejtues teknik i një shoqërie me vlerë 372 960 lekë./CNA.al

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania

Komentoni

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *

Aktualitet

Gjobiti si shpifëse deputeten e Ramës/ A do të “hakmerret” Vettingu për gjyqtarin e “listës së zezë”

Publikuar

-

Nga

cna news, cna lajme, lajme cna, lajme flash cna, cna.al, cna lajme politike, cna kronike, cna lajme bote, cna show

Engert Pëllumbi, gjyqtar në Gjykata e Rrethit Gjyqësor Fier, do të dalë para Vettingut me datë 5 Tetor 2021.

Javën që vjen Pëllumbi do të njihet me gjetjet e Komisionit të Pavarut të Kualifikimit nga trupi gjykues Pamela Qirko, Brunilda Bekteshi dhe Roland Ilia.

Pas më shumë se një viti e gjysëm hetimet në të tria kriterët, KPK, pritet të thotë fjalën e fundit për gjyqtarin e Fierit.

Kush është gjyqtari Engert Pëllumbi?

Gjyqtari Engert Pëllumbi nuk është emër i panjohur për opinionin publik,  pasi në vitin 2011, gjobiti për shpifje, deputeten e Partisë Socialiste Ermonela Felaj.
10 milionë lekë ishte vendimi që mori gjyqtari Pëllumbi, si dënim ndaj deputetes socialiste Felaj, më qëllim që të dëmshpërblejë kompaninë “Ferar” për dëmin që i ka shkaktuar për deklaratat e saj në një konferencën për shtyp para selisë së PS-së.

Deputetja Ermonela Felaj në  Janar 2011  lëshoi akuza ndaj ish-ministrit Genc Ruli dhe kësaj kompanie, por që gjykata i cilësoi si shpifje, duke dhënë edhe një leksion politikanëve shqiptarë për deklaratat e tyre, shpeshherë të pafre.

Gjykata çmoi se deklaratat e deputetes së PS-së përbëjnë shkelje të ligjit dhe për këtë ka vendosur ta dënojë atë duke e detyruar të dëmshpërblejë kompaninë “Ferar” për dëmin që i ka shkaktuar.

Gjykata vlerëson se mjeti i përdorur nga pala e paditur paraqet një rrezikshmëri të lartë për dëmin që mund t’i bëhet palës paditëse, duke qenë se mjetet audiovizive e paraqesin mesazhin në mënyrë më të drejtpërdrejtë, më lehtësisht të perceptueshëm dhe ndiqen nga një publik i madh. Në këto kushte, gjykata arrin në përfundimin se deklarata është bërë me dashje dhe ka për qëllim diskreditimin e palës paditëse në sy të opinionit publik. Kjo tregon një rrezikshmëri të lartë dhe njëkohësisht një dëm të madh që mund t’i jetë shkaktuar potencialisht palës paditëse”, thuhet në vendimin e Gjykatës së Tiranës, me gjyqtar Engert Pëllumbi, dhënë në datën 24 maj 2011.

LEXO EDHE:  Exclusive/ Ben Blushi’s property file ends up in SPAK

LEXO EDHE:  Exclusive/ Ben Blushi’s property file ends up in SPAK

“Pala e paditur është deputete dhe paga e saj është në majën e piramidës shtetërore të pagave”, thotë gjykata në vlerësimin e gjendjes ekonomike të deputetes për të paguar dëmin e shkaktuar. Gjyqtari ka çmuar se e drejta për të mbrojtur dinjitetin qëndron mbi këto aspekte. Gjithashtu, edhe Kushtetuta jonë i jep imunitet deputetëve për fjalën e thënë në sallën e Kuvendit, por edhe këtu, jo në rastin e shpifjes.

Gjyqtari i “ listës së zezë” të Tahirit

Por, i njëjti gjyqtar është kontestuar nga ish- Ministri i Brendshëm Saimir Tahiri, për shkelje të ligjit, pasi për një person të dyshuar për vrasje e ka lënë me masën « detyrim paraqitje ».Ngjarja ka lidhje me ndalimin e shtetasit H. Meçanaj, nga Policia e Shtetit me datë 04.03.2013, i akuzuar për veprën penale “vrasje nga pakujdesia” parashikuar nga neni 85 i Kodit Penal, pasi dyshohej se kishte vrarë nga pakujdesia shtetasin M. Lulaj me banim në Hambaraj, Fier. Prokuroria e Rrethit Gjyqësor Fier ka kërkuar masën e sigurimit “Arrest në Burg”. Ndërsa, Gjykata e shkallës së parë Fier me vendim Nr. 256 datë 08.03.2014 të gjyqtarit Engert Pëllumbi ka vendosur masën e sigurisë, “Detyrim i paraqitjes tek oficeri i policisë gjyqësore”.

Sa i përket pasurisë, ai përfiton të ardhura si gjyqtar apo më vonë edhe ndihmës-magjistrat në Gjykatën e Lartë, si, mësimdhënës pranë Fakultetit Ekonomik të Universitetit “Aleksandër Xhuvani”, si lehtësues në programin e trajnimeve nga Shkolla e Magjistraturës apo dhe si ekspert.

Pra, gjithë këto detyra i ushtronte në një kohë që gjykatat po zbrazeshin nga Vettingu.

Gjithashtu të ardhura ka përfituar edhe nga trajnime të ndryshme jashtë vendit.

Në vitin 2017, gjyqtari Pëllumbi ka arritur të depërtojë në Gjykatën e Lartë si ndihmës-mgjistrat./CNA.al

Gjobiti deputeten e Ramës për shpifje/ Gjyqtari që liroi të dyshuarin për vrasje, në Gjykatën e Lartë

 

LEXO TE PLOTE

Vetingu

Gjyqtari që futi në “sherr” Komisionerët Publikë/ Përplasja mes Dariel Sinës dhe Florjan Ballhysës në KPA

Publikuar

-

Nga

Ditën e enjte, më datë 30.09.2021, do të gjykohet në seancë gjyqësore publike çështja (JR) nr.53/2020 datë 24.11.2020 që i përket ankimit të Komisionerit Publik kundër vendimit të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit nr. 286, datë 04.08.2020, që lidhet me subjektin e rivlerësimit Genti Shala.

Trupi gjykues për gjykimin e kësaj çështjeje përbëhet nga kryesues Sokol Çomo, relatore Ina Rama dhe anëtarë  Albana Shtylla, Ardian Hajdari, Rezarta Schuetz.

Gjyqtari i Apelit përfundoj në shkallën e dytë të Vettingut, pas rekomandimit të ONM.

Kujtojmë se rekomandimi i ONM ndau edhe Komisionerët publikë.

Komisioneri Publik,   Darjel Sina kundërshtoi si të pambështetur në prova rekomandimin e ONM për apelimin për  gjyqtarin e Apelit të Tiranës, Genti Shala.

                                    Genti Shala

Në këto rrethana, çështja u ankimua më pas në Kolegj nga kolegu i tij , Florian Ballhysa.

.Në qëndrimin e tij, Ballhysa bazohej tërësisht në rekomandimin e ONM-së dhe i kërkon Kolegjit të Posaçëm të Apelimit që të rihetojë gjyqtarin Shala, përfshi denoncimin anonim dhe një kontratë huaje të vitit 2015, që rezulton e pahetuar nga KPK.

Në këtë pikë Dariel Sina , shprehej se kishte bindje të brendshme se kontrata e huasë nuk e ndryshonte gjendjen financiare të Shalës dhe se diferencat negative në vite ishin jo serioze, ndërsa Ballhysa ka kërkuar që Kolegji t’i rishqyrtojë ato.Komisioneri Publik vlerëson se ky denoncim duhet shqyrtuar gjatë procedurës gjyqësore në Kolegj, pasi pretendohet për pasuri të padeklaruar, të fshehur të subjektit të rivlerësimit, që për shkak të momentit të paraqitjes së denoncimit, nuk ka qenë i mundur të hetohej”, shprehej Ballhysa në lidhje me një denoncim që kishte mbërritur në ONM për gjyqtarin Genti Shala.

LEXO EDHE:  Vettingu/Zbardhet drafti i propozuar nga Euralius

LEXO EDHE:  Hetimi nga SPAK/ Disa pyetje për Ben Blushin

Sipas Ballhysës kishte disa elemente që ishin të pahetuara në çështjen në fjalë.

Komisioneri Publik vlerëson se nevoja për një hetim të mëtejshëm në drejtim të këtyre elementeve, përkatësisht: (i) një denoncimi të ardhur në adresë të Operacionit Ndërkombëtar të Monitorimit, në datën 10.11.2020, në lidhje me pronësinë e subjektit të rivlerësimit në një shoqëri ndërtuese dhe (ii) një kontratë huaje të vitit 2015, pasqyruar në regjistrin noterial, administruar nga Ministria e Drejtësisë, mbetet për t’u paraqitur për shqyrtim, juridiksionit kontrollues/rivlerësues të Kolegjit,” shprehej Ballhysa në ankimin dorëzuar pranë KPA.

Shala liroi “mikun” e Shullazit

Risjellim në vëmendje se gjyqtari i Apelit, Genti Shala ka qenë pjesë e trupës gjykuese, e cila në vitin 2019, liroi nga burgu, anëtarin e bandës së Shullazit, Gjergji Cukali.

Pas katër muajsh hetimesh u desh vendimi i Gjykatës së Apelit Tiranës për të lënë të lirë Cukalin, i cili ishte arrestuar si personi i dyshuar për vrasjen e ish-policit Arben Bilali.

Gjykata e Shkallës së parë, pati dhënë masën “arrest me burg”, por Apeli e zëvendësoi me masën “detyrim paraqitje”.

Lirimi i Cukalit nga Apeli ngriti në atë kohë një sërë dyshimesh, pasi Gjyka e Lartë nuk funksiononte.

Kujtojmë, gjithashtu se Shala, në vitin 2007 është zgjedhur edhe anëtar i Komisionit të Zgjedhjeve./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Vetingu

Kushtetuta ndalon riemërimin e anëtarëve të KPK/ Zgjatja e mandatit është mashtrim

Publikuar

-

Nga

Në fund të vitit 2015, Parlamenti i Shqipërisë, që në atë kohë po shqyrtonte paketën e reformës në drejtësi, ju drejtua Komisionit të Venecias për Opinion mbi draft-ligjin më të rëndësishëm, atë të rivlerësimit kalimtar të gjyqtarëve dhe prokurorëve (Veting). Në Mars 2016, ekspertët e Komisionit të Venecias i përgjigjen Kuvendit.

Venecia  në atë përgjigje shpreh dakordësinë për miratimin e ligjit të Vetingut për gjyqtarët e prokurorët, por e konsideron atë si “një masë e jashtëzakonshme për situatë të jashtëzakonshme” me korrupsionin.

Por, megjithë dakordësinë “Venecia” ishte e qartë, kur analizoi se “masat e jashtëzakonshme nuk mund të vazhdojnë gjatë”. Venecia shprehet e qartë për një mandat të kufizuar i anëtarëve të trupave të Vetingut.

Në pikën 54 të Opinionit të Venecias, ekspertët e Venezias theksojnë: “Sipas Projekt -Amendamenteve të rishikuara, mandati i anëtarëve të Komisioneve të Pavarura të Kualifikimit (KPK) dhe gjyqtarëve të Dhomës së Kualifikimit të Specializuar (KPA), përgjegjës për procesin e verifikimit do të jetë 9 vjet,pa të drejta e riemërimit…

Kjo kohëzgjatje është shumë e gjatë. …

Strukturat e verifikimit nuk duhet të zëvendësojnë organet e zakonshme kushtetuese, të tilla si KLGJ ose KLP; ato mund të bashkëjetojnë me ta për ca kohë, por nuk duhet të kthehen në mekanizma paralel kuazi-permanent”.

Më tej, në pikën 56 të Opinionit të Marsit 2016, Komisioni i Venecias shprehet: “Do të ishte e pranueshme që të vendoset një afat kohor fiks prej 3-5 vite për ekzistencën e KPK-së dhe Komisionerëve Publikë. …Pas përfundimit të mandatit të organeve të verifikimit, institucionet e zakonshme dhe gjykatat mund të marrin përsipër çdo funksion të mbetur për të vendosur mbi procedurat e verifikimit, të cilat nuk do të jenë përfunduar”.

LEXO EDHE:  A do t’ia justifikojë dot Mona këtë fakt SPAK-ut?!

LEXO EDHE:  Deklarata e ONM/ Reagon KLP: Nuk pranojmë të vihet në dyshim integriteti i prokurorëve të SPAK

Ky qëndrim riktheksohet edhe në Konkluzionet përfubdimtare të Opinionit të Komisionit të Venecias: “Mandati i organeve të verifikimit (KPK dhe Komisionerët Publikë) duhet të reduktohet ndjeshëm në kohë..”, thuhet në një prej pikave kyçe të Opinionit të miratuar në Mars 2016. Meqë KLGJ dhe KLP janë organe të dala nga e njëjta reformë atëherë është e pakuptueshme se pse Rama-Basha hezitojne që të dorëzojnë procesin e rivlerësimit tek KLGJ dhe KLP.

Në teori këto struktura kanë në përbërje magjistratë që kanë kaluar vetingun, pra janë të përbëra nga profesionistët më të kualifikuar të fushës së drejtësisë, më të kualifikuar sigurisht nga anëtarët e KPK. Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, në 4 vitet e ekzistencës së tij, ka shqyrtuar më pak se gjysmën e trupës prej 800 gjyqtarë/prokurorë, që ishin në detyrë në fillim të procesit të rivlerësimit.

A mos po na thonë që duhet dyfishuar mandati i anëtarëve aktualë të KPK?

Por nëse Kushtetuta ndalon ripërsëritjen e mandatit, zgjatja çfarë është? Nëse për 4 vjet u vetuan vetëm gjysma, kjo do të thotë që KPK i duhen të paktën edhe 4 vjet të tjera që të përmbyllë procesin.

Kur Kushtetuta ndalon shprehimisht riemërimin, ka ndaluar sigurisht edhe çdo zgjatje mandati. Ndryshe me të njwjtën logjikë mund të zgjatet mandati i çdo trupe afati i të cilës buron nga Kushtetuta. Edhe i Kuvendit. Pyeteni Venecian nëse doni edhe për këtë./CNA.al

LEXO TE PLOTE
Lajme të Rekomanduara: