LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

How do remittances affect the development of a country?

2023-03-24 08:13:00, Ekonomi CNA
How do remittances affect the development of a country?
Illustrative photo

According to data from the World Bank, immigrants in 2022 sent home nearly 800 billion dollars. About 80 percent of these remittances were sent to low- and middle-income countries. India received $100 billion; while Mexico 60 billion dollars.

Just last year, remittances were the largest source of capital inflows for low- and middle-income countries, surpassing investment and foreign direct aid. And their importance is growing. This year, global remittances are expected to rise to $815 billion.

Por a mund të ndihmojnë këto para në nxitjen e rritjes ekonomike në vendet përfituese? Në teori po. Në shumë vende, paratë e gatshme nga jashtë janë një pjesë e rëndësishme e Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB). Për shembull Tonga mori vitin e kaluar remitanca me vlerë sa 50 për qind e PBB-së së saj.

Hyrja e sasive të mëdha të parave në një ekonomi mund të nxisë konsumin, duke i lejuar familjet të shpenzojnë më shumë për gjëra të tilla si ushqimi, arsimi dhe transporti, dhe që të gjitha këto mund ta ndihmojnë rritjen. Po ashtu ato mund të nxisin edhe investimet.

Në vendet e varfra me sektorë të gjerë informalë dhe me një qasje të kufizuar tek kreditë bankare, remitancat mund të ofrojnë kapitalin fillestar të nevojshëm për të nxitur sipërmarrjen private. Por remitancat mund të kenë edhe efekte të këqija. Njëri prej tyre është rreziku i “sëmundjes holandeze” .

Koncepti, i shpikur nga “The Economist” në vitin 1977, përshkruante se si fluksi i valutës së huaj në Holandë pas zbulimit të depozitave të mëdha të gazit natyror e rriti vlerën e monedhës vendase, duke i bërë eksportet më pak konkurruese dhe i duke dëmtuar tregjet.

Edhe dërgesat monetare të emigrantëve mund të kenë një efekt të ngjashëm. Për këtë arsye, vlerësimi i efekteve të përgjithshme të remitancave në rritje është jo pak i ndërlikuar. Sipas një analize të 95 studimeve të publikuara në revistën World Development në vitin 2020, ato kanë një efekt të vogël por pozitiv në rritjen ekonomike. Por kjo fsheh Edhe disa ndryshime të rëndësishme. Sipas një studimi të botuar në Economic Modeling në vitin 2022, një rritje prej 1 për qind e remitancave e rriti PBB-në reale me 0.6 për qind në Republikën Domenikane, por e uli atë me 0.5 për qind në Bosnje Hercegovinë.

Megjithëse ndikimi i remitancave në një ekonomi është i paqartë, efekti tek varfëria është disi më i qartë. Remitancat i lejojnë marrësit të shpenzojnë më shumë për ushqime apo për edukimin e fëmijëve. Një përfitim tjetër i rëndësishëm është mundësia që njerëzit të krijojnë kursime.

Për shembull, gjatë pandemisë së Covid-19, remitancat siguruan para shtesë që ndihmuan në zbutjen e ndikimit të ngadalësimeve ekonomike të shkaktuara nga bllokimet. Disa studime kanë zbuluar se rritja e remitancave është e lidhur me uljen e varfërisë. Këto efekte mund të bëhen akoma më të fuqishme.

Së pari, vëllimi i remitancave mund të rritet nëse vendet lejojnë më shumë emigrantë (megjithëse pak vende të pasura duket se dëshirojnë të lehtësojnë rregullat e imigracionit). Dhe reformat mund të ndihmojnë marrësit e remitancave që të kursejnë më shumë nga paratë që dërgojnë të afërmit e tyre.

Sipas Bankës Botërore, në vitin 2022 kostoja mesatare e dërgimit të 200 dollarëve në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme ishte 12 dollarë, ose 6 për qind. Për transfertat në Afrikën Sub-Sahariane, kjo shifër është 8 për qind. Zhvillimet në teknologjitë e pagesave duhet të ulin kostot.

M-Pesa, a Kenyan mobile payment platform that offers low-cost transfers, has spawned imitators and is expanding globally, targeting the remittance market. India has similar ambitions with Unified Payments Interface (UPI), its national payments platform.

From March 31, Indian expats in Singapore will be able to send money home using UPI. If such plans succeed, they will bring transfer costs closer to the UN's 3 percent target. If this had happened in 2022, remittance recipients would have had $24 billion more in their hands./ Adapted from CNA.al

Lajmet e fundit nga