LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Study: Electronic cigarettes more harmful to the lungs than traditional tobacco

2023-03-19 08:56:00, Shëndeti CNA
Study: Electronic cigarettes more harmful to the lungs than traditional tobacco
Illustrative photo

In Italy, the government is debating a draft law that aims to extend the smoking ban even outside closed premises, in cases where there is no smoking area in a bar. If passed, the bill would strengthen bans on smoking, including e-cigarettes.

Ndërsa dëmet e duhanit njihen prej vitesh (konsumimi i vazhdueshëm mund të jetë shkaku i të paktën 27 sëmundjeve, përfshirë sëmundjet e zemrës dhe disa lloje kanceri), njerëzit kanë vitet e fundit një pasion të zjarrtë për cigaren elektronike. Madje ka nga ata që konsiderojnë atë si një ”mjet për të lënë duhanin”.

Por të tjerë i konsiderojnë edhe më të dëmshëm se sa duhani tradicional. Këtë të fundit e mbështesin studime gjithnjë e më të thelluara. Siç rezulton nga një studim i kryer së fundi nga Universiteti i Kalifornisë Jugore, duket se përdorimi kronik i cigares elektronike nxit edhe dëmtime serioze në sistemin kardiovaskular si hipertensioni dhe trashja e mureve të arterieve (faktor rreziku për infarkt miokardi dhe goditje në tru).

Duhet pasur parasysh se përdorimi i cigareve elektronike është rritur jashtëzakonisht shumë në dekadën e fundit, sidomos në mesin e shumë të rinjve (sipas një sondazhi të Institutit të Lartë të Shëndetësisë në Itali, 41.5 për qind e nxënësve të moshës 14-17 vjeç i përdorin ato).

Një tjetër studim i udhëhequr nga Shkolla e Mjekësisë Perelman e Universitetit të Pensilvanisë në SHBA, krahasoi mushkëritë e duhanpirësve tradicionalë me ato të përdoruesve të cigareve elektronike, duke zbuluar se këta të fundit kanë nivele shumë më të larta të inflamacionit të mushkërive se të parët.

Rezultatet e studimit u publikuan në “Journal of Nuclear Medicine”. Studiuesit në Universitetin e Pensilvanisë ekzaminuan dhe krahasuan mushkëritë e 5 duhanpirësve të cigareve elektronike, 5 duhanpirësve të cigareve dhe 5 jo-duhanpirësve duke përdorur tomografinë me emetimin e  pozitroneve (PET).

Kjo teknologji, e përdorur zakonisht për diagnostikimin e kancerit, zhvillohet me anë të një radio-ilaçi që administrohet në mënyrë intravenoze në parakrah, që përmban një molekulë (ose gjurmues) që harton procesin patologjik që synohet të analizohet.

Në këtë rast, gjurmuesi lidhet me një enzimë të quajtur “sintazë e induktueshme e oksidit nitrik” ( iNOS), e cila është e përfshirë në prodhimin e trupit të oksidit nitrik (një gaz që shkakton inflamacion). Njerëzit me astmë dhe sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD) kanë zakonisht nivele të larta të inflamacionit dhe iNOS.

Në këtë mënyrë, enzima u zbulua nga marrësi i radioaktivitetit dhe imazhet u krahasuan më

Pas, për të përcaktuar se sa gjurmuesi ishte lidhur me enzimën në mushkëritë e duhanpirësve, përdoruesve të cigareve elektronike dhe jo duhanpirësve.

Studimi zbuloi se përdoruesit e cigareve elektronike, kanë nivele dukshëm më të larta të iNOS sesa jo duhanpirësit dhe përdoruesit e cigareve të zakonshme. Studiuesit analizuan edhe shënuesit e inflamacionit në gjak, por nuk gjetën dallime midis tre grupeve.

“Megjithatë pirja e cigareve elektronike, ka më shumë të ngjarë të dëmtojë mushkëritë në një periudhë afatgjatë, bazuar në sinjalet e rrezikut afatshkurtër që u shfaqën në këtë studim”- theksohet në studim. Është e vërtetë, që bëhet fjalë për një studim i vogël.

Ndaj kërkohen kërkime më të gjera për të verifikuar këto gjetje, dhe madje për të siguruar statistika më të qëndrueshme. Megjithatë, është gjithnjë e më e qartë se cigarja elekronike është po aq e dëmshme sa tymi i duhanit të zakonshëm, në mos më shumë.

Pse duhet ta lini duhanin

Siç nënvizohet edhe nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, lënia e duhanit sjell një sërë përfitimesh të menjëhershme dhe afatgjata për trupin për të gjithë duhanpirësit:

- Brenda 20 minutave ngadalësohen rrahjet e zemrës dhe bie presioni i gjakut;

- After 12 hours, the level of carbon monoxide in the blood returns to normal levels;

- From 2-12 weeks after quitting smoking, blood circulation improves and lung function increases;

- From 1 to 9 months after quitting smoking, cough and shortness of breath are reduced;

- After 1 year, the risk of coronary disease is halved, compared to that of a smoker;

- After 5-15 years after quitting smoking, the risk of stroke is reduced to the same level as that of a non-smoker;

- After 10 years, the risk of lung cancer becomes half that of a smoker, while the risk of cancer of the mouth, throat, esophagus, bladder, cervix and pancreas decreases;

- After 15 years, the risk of coronary heart disease is similar to someone who has never smoked./ Adapted from CNA.al

Lajmet e fundit nga