Connect with Us

Rekurset në Gjykatën e Lartë”/ Zbardhet projekt-udhëzimi i qeverisë që kushtëzon institucionet publike

Aktualitet

Rekurset në Gjykatën e Lartë”/ Zbardhet projekt-udhëzimi i qeverisë që kushtëzon institucionet publike

Publikuar

-

/
Nis shqyrtimi i çështjeve në Gjykatën e Lartë/ Proceset civile dhe administrative do gjykohen nga 3 anëtarët

Këshilli i Ministrave ka nxjerrë një projekt udhëzim drejtuar ministrive të linjës dhe institucioneve në varësi të tyre që mos bëjnë më rekurset për ankimimin e vendimeve të gjykatave të apelit dhe të Gjykatës Administrative të Apelit për çështjet që kanë lidhje me ndërprerjen e marrëdhënieve të punës apo  njohjen e vjetërsisë në punë etj.

Ky urdhër i Qeverisë, ka ardhur pas kërkesës së Gjykatës së Lartë që institucionet publike të mos bëjnë rekurse e për çështje të cilat nuk kanë aktualitetin apo interesin publik

Bëhet fjalë për çështje të humbura në të dyja shkallët e gjykimit dhe kur vlera e padisë është më e vogël se dyzetfishi i pagës minimale, si dhe kur vendimet e dëmshpërblimit janë ekzekutuar.

PROJEKT UDHËZIMI I PLOTË KËSHILLI I MINISTRAVE

PROJEKTUDHËZIM Nr. , datë / / 2021 “PËR

PËRCAKTIMIN E RREGULLAVE MBI HEQJEN DORË NGA REKURSET E DEPOZITUARA NGA MINISTRITË E LINJËS DHE INSTITUCIONET NË VARËSI TË TYRE, TË PASHQYRTUARA NGA GJYKATA E LARTË, PËR DISA ÇËSHTJE ME NATYRË CIVILE DHE
ADMINISTRATIVE, SI DHE PËR PARAQITJEN E REKURSEVE”

Në mbështetje të nenit 100 të Kushtetutës, të Kodit të Procedurës Civile, të nenit 56 të ligjit Nr. 49/2012 “Për gjykatat administrative dhe gjykimin e mosmarrëveshjeve administrative” të ndryshuar, ligjit nr. 9936, datë 26.6.2008, “Për menaxhimin e sistemit buxhetor në Republikën e Shqipërisë”, i ndryshuar, duke mbajtur në konsideratë stokun e çështjeve gjyqësore të prapambetura dhe numrin e lartë të çështjeve të reja që regjistrohen në Gjykatën e Lartë, ngarkesën e krijuar për shkak të numrit të vogël të gjyqtarëve efektivë në Gjykatën e Lartë, si dhe rëndësinë jetike të rritjes së efiçencës në sistemin e drejtësisë dhe zbatimin e plotë të Reformës në Drejtësi, si një nga objektivat dhe prioritetet madhorë të Këshillit të Ministrave, me propozimin e Ministrit të Drejtësisë, Këshilli i Ministrave,

UDHËZON:

 1. Ministritë e linjës dhe institucionet në varësi të tyre marrin masat e nevojshme për heqjen dorë nga rekurset e paraqitur nga përfaqësuesit ligjorë të tyre, përpara hyrjes në fuqi të këtij udhëzimi, për ankimimin e vendimeve të gjykatave të apelit dhe të Gjykatës Administrative të Apelit për çështjet me natyrë civile dhe administrative me objekt:
 2. a) zgjidhjen e mosmarrëveshjeve që lindin nga marrëdhëniet e punës, në të cilat ministritë e linjës apo institucionet në varësi të tyre shfaqen në cilësinë e punëdhënësit, kur vlera e padisë është më e vogël se dyzetfishi pagës minimale, në shkallë vendi.;
 3. b) njohje/vërtetim i vjetërsisë në punë, si dhe vërtetësi/pavërtetësi/njohje e të dhënave të dokumentit (librezë pune, regjistër themeltar, listëpagesa, libër pagash, vërtetim e të tjerë);
 4. c) shpërblimin për dëmet pasurore apo jopasurore, kontraktore ose jashtëkontraktore ndaj personave fizikë a juridikë, privatë, vendas a të huaj, kur vlera e padisë është më e vogël se dyzetfishi pagës minimale, në shkallë vendi.

ç) korrigjimin, ndryshimin, shfuqizimin, anulimin, apo konstatimin e pavlefshmërisë absolute të aktit administrativ, të nxjerë nga organi publik, kur
plotësohet një nga këto kushte :

 1. këto kërkime nuk janë të shoqëruara me kërkimin për shpërblimin e dëmit, apo për shlyerjen e detyrimeve të tjera financiare, si dhe nuk dëmtojnë interesat
  pasurore të shtetit; ose
 2. kërkimi për shpërblimin e dëmit, për shlyerjen e detyrimeve të tjera financiare, apo dëmtimi i interesave pasurore të shtetit është në vlerë më të vogël se
LEXO EDHE:  Ku mund ti gjejë lekët qeveria për të ndihmuar biznesin?!

dyzetfishi pagës minimale, në shkallë vendi ;

 1. d) detyrimin e organit publik për të nxjerrë aktin administrativ, për të kryer veprimin adiminstrativ, ose një veprim tjetër administrativ, kur plotësohet një nga
  këto kushte:
 2. këto kërkime nuk janë të shoqëruara me kërkimin për shpërblimin e dëmit, apo për shlyerjen e detyrimeve të tjera financiare, si dhe nuk dëmtojnë interesat
  pasurore të shtetit; ose
 3. kërkimi për shpërblimin e dëmit, për shlyerjen e detyrimeve të tjera financiare, apo dëmtimi i interesave pasurore të shtetit është në vlerë më të vogël se
  dyzetfishi pagës minimale, në shkallë vendi ;
 4. Përvec cështjeve me objekt të cilësuar sipas pikës 1 të këtij udhëzimi, Ministritë e linjës dhe institucionet në varësi të tyre marrin masat e nevojshme për heqjen dorë nga rekurset e pashqyrtuara nga Gjykata e Lartë edhe për:
 5. a) paditë e tjera, pavarësisht llojit të kërkimeve në objekt, të depozituara prej tyre për të gjitha çështjet administrative dhe civile me vlerë më të vogël se dyzetfishi i pagës minimale, në shkallë vendi, për të cilat gjykatat e apelit ose Gjykata Administrative e Apelit kanë vendosur lënien në fuqi të vendimit të gjykatës së
  shkallës së parë për rrëzimin e padisë.
 6. b) paditë që, pavarësisht llojit të kërkimeve në objekt dhe vlerës së tyre, rezultojnë të kenë mbetur pa objekt, për shkak të shuarjes apo ndryshimit të
  rrethanave të çështjes;
 7. c) paditë, pavarësisht llojit të kërkimeve në objekt dhe vlerës së tyre, detyrimet e të cilave janë ekzekutuar plotësisht, sipas vendimeve të gjykatave të apelit dhe Gjykatës Administrative të Apelit, me kusht që Gjykata e Lartë të mos ketë vendosur pezullimin e ekzekutimit të vendimit të formës së prerë dhe që njëkohësisht të jetë
  prezente të paktën një nga këto rrethana:
 8. çështja është humbur nga organi publik në të dy shkallët e para të gjykimit;
 9. çështja vlerësohet si e pafitueshme nisur nga Vendimet unifikuese/njësuese të Kolegjeve të bashkuara, ose të Kolegjeve të veçanta,
 10. Heqja dorë nga rekursi bëhet me shkrim sipas rregullave të përcaktuar në legjislacionin procedural civil dhe administrativ, pasi organi administrativ ta ketë
  arsyetuar atë në bazë të një prej rasteve të parashikuara në dispozitat e këtij udhëzimi.

Në rastet kur organi administrativ përfaqësohet nga Avokatura e Shtetit, kjo e fundit shqyrton kërkesën e organit administrativ ndërgjyqës për heqjen dorë nga rekursi, përpara se ajo të dorëzohet pranë Gjykatës së Lartë. Në rast se edhe Avokatura e Shtetit konstaton rrethanat e heqjes dorë sipas përcaktimeve të këtij udhëzimi, ajo vijon me paraqitjen e kërkesës për heqjen dorë nga rekursi pranë Gjykatës së Lartë.

 1. Për vendimet gjyqësore të parekursuara deri në datën e hyrjes në fuqi të këtij udhëzimi, si dhe për vendimet e formës së prerë që do të miratohen pas hyrjes së tij në fuqi, organet administrative në varësi të Këshillit të Ministrave, do të ushtrojnë të drejtën e rekursit nëse nuk janë të pranishme rastet e parashikuara në këtë udhëzim, apo në dispozitat urdhëruese legjislacionit procedural civil dhe administrativ.

Ky udhëzim hyn në fuqi pas botimit në Fletoren Zyrtare.
KRYEMINISTRI
EDI RAMA

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kronika

Adoleshenti lëvizte i armatosur ma kallash/ 17 vjeçari bie në “kurthin” e Policisë

Publikuar

-

Nga

Shërbimet e Komisariatit të Policisë Kukës, si rezultat i kontrolleve blic për kapjen e personave në kërkim dhe atyre që qarkullojnë me armë zjarri pa leje, bazuar dhe në informacionet e siguruara nga qytetarët, se një adoleshent qarkullonte me armë zjarri, kanë organizuar punën për lokalizimin dhe kapjen e tij.

Në drejtim të fshatit Shishtavec, shërbimet e Policisë kanë konstatuar duke ecur shtetasin e mitur B. P.

LEXO EDHE:  “Qeveria rrëmben edhe shezlongët”/ Ish-deputeti: Ky është abuzim i pastër me pushtetin

LEXO EDHE:  Borxhi i qeverisë po vuan nga oferta ne lekë/Interesi i obligacionit 7 vjeçar u rrit 1 pike%Pas ndërhyrjes profesionale për të mos krijuar reagime apo dëmtime të palëve, është bërë kapja dhe arrestimi i 17-vjeçarit, i cili mbante me vete një armë zjarri kallashnikov me karikator me fishekë./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Sociale

I ftohti polar “pushton” vendin/ Ngricat shkaktojnë probleme në verilindje

Publikuar

-

Nga

cna lajme aktualitet

I ftohti i acartë “ka pushtuar” vendin prej disa ditësh.

Temperaturat kanë zbritur nën 7 gradë. Për pasojë prania e ngricave dhe akullit ka krijuar probleme në akset rrugore në verilindje të vendit.

Sipas ABC Neës, kompanitë sipërmarrëse po i trajtojnë me kripe për të shmangur shtresat e akullit.Sakaq,mjegulla vështirëson qarkullimin e mjeteve për shkak të pamjes së kufizuar nga Morina deri në Fushë-Dukagjin.

LEXO EDHE:  “Qeveria rrëmben edhe shezlongët”/ Ish-deputeti: Ky është abuzim i pastër me pushtetin

LEXO EDHE:  “500 mijë lekë për jetën e një fëmije”/ Paloka “masakron” Ramën: Je mësuar të blesh shpirtrat e shqiptarëve si në pazar

Policia këshillon drejtuesit e mjeteve për kujdes të shtuar dhe kufizim shpejtësie gjatë lëvizjes në kushtet e pamjes së kufizuar, raporton ABC.

Aktualisht te gjitha rrugët nacionale janë të kalueshme.

LEXO TE PLOTE

Aktualitet

Urdhërohet mbyllja e “Portës së Ferrit”/ Zbulohen arsyet

Publikuar

-

Nga

“Porta e Ferrit” është një atraksion i njohur turistik në Azinë Qendrore. Por presidenti Berdymukhamedov tha në televizionin shtetëror se ka urdhëruar zyrtarët qeveritarë të shuajnë zjarrin, duke përmendur dëmet ekologjike dhe shqetësimet ekonomike.

Ai tha se zjarri i gazit natyror “ndikon negativisht si mjedisin ashtu edhe shëndetin e njerëzve që jetojnë përreth”.

Berdymukhamedov tha në televizionin vendas “Ne po humbasim burime të vlefshme natyrore për të cilat mund të marrim fitime të konsiderueshme dhe t’i përdorim ato për të përmirësuar mirëqenien e njerëzve tanë.”

“Porta e Ferrit” ndodhet afërsisht 260 kilometra në veri të kryeqytetit turkmen, Ashgabat. Krateri është 60 metra i gjerë dhe 20 metra i thellë.“Porta e Ferrit” u krijua për herë të parë në vitin 1971 kur gjeologët sovjetikë goditën një shpellë gazi natyror në shkretëtirën e madhe Karakum, duke shkaktuar aksidentalisht shembjen e saj.

LEXO EDHE:  Blushi kunder qeverise/ Kritika projketligjit per arsimin

LEXO EDHE:  Ku mund ti gjejë lekët qeveria për të ndihmuar biznesin?!

Berdymukhamedov tha në televizionin vendas “Ne po humbasim burime të vlefshme natyrore për të cilat mund të marrim fitime të konsiderueshme dhe t’i përdorim ato për të përmirësuar mirëqenien e njerëzve tanë.”

“Porta e Ferrit” ndodhet afërsisht 260 kilometra në veri të kryeqytetit turkmen, Ashgabat. Krateri është 60 metra i gjerë dhe 20 metra i thellë.

“Porta e Ferrit” u krijua për herë të parë në vitin 1971 kur gjeologët sovjetikë goditën një shpellë gazi natyror në shkretëtirën e madhe Karakum, duke shkaktuar aksidentalisht shembjen e saj./DW

LEXO TE PLOTE