Pesë metoda natyrale për të përmirësuar kujtesën tuaj

15 Janar 2022, 09:05, Blog CNA
Pesë metoda natyrale për të përmirësuar kujtesën

Kujtesa është procesi i ruajtjes dhe marrjes së informacionit në trurin tonë. Në cilësinë e saj ndikojnë shumë faktorë, duke përfshirë moshën, dëmtimet e ndryshme, dhimbjen, gjumin dhe stresin. Angazhimi i trurit tonë, është një pjesë përbërëse e funksionit të kujtesës, dhe për ta bërë këtë ka shumë mënyra.

Të mësuarit e një gjuhe apo e një aftësie të re, të mësuarit e një instrumenti muzikor, apo zgjerimi i fjalorin tuaj mund të forcojnë kujtesën. Në këtë mënyrë mund të rritet edhe ndërveprimi juaj social. Edhe më e thjeshtë është ulja e sasisë së sheqerit që konsumoni çdo ditë, dhe ngrënia e më pak ushqimeve që shkaktojnë pasoja inflamatore në trup. Ja cilat janë 5 metodat natyrale për përmirësimin e kujtesës tuaj.

Konsumimi i ushqimeve të shëndetshme, është i mrekullueshëm si për trupin ashtu edhe mendjen tuaj. Përveçse na ndihmojnë në gjendjen tonë shpirtërore, por edhe tek përqendrimi mendor, ushqimet e shëndetshme janë jetike edhe për kujtesën tonë.

Për shembull është vërtetuar se boronicat e shtojnë fluksin e gjakut në zonat e trurit që lidhen me kujtesën. Një studim krahasoi rezultatet në testet e kujtesës të kryer mbi fëmijët që pinin rregullisht lëngje me manaferra, krahasuar me ata që nuk i pinin ato.

Pas disa muajsh, studiuesit zbuluan se ata që pinin lëngje me manaferra. kishin rezultate më të larta në teste sesa pjesëtarët e eksperiment në një grup placebo. Studime shtesë me fëmijët që pinin lëngje manaferrash, treguan një përmirësim në testet e kujtesës, në krahasim me ata që pinin lëngje pa përmbajtje manaferre.

Përveç kësaj, peshqit yndyrorë – si salmoni, sardelet dhe harenga – kanë nivele të larta të acideve yndyrore omega-3, duke përfshirë DHA, që dihet tashmë se çon në përmirësimin e kujtesës. Arrat e përmirësojnë funksionin njohës, duke përfshirë kujtesën, për shkak të përmbajtjes së tyre të acidit Alfa Linolenik.

Dhe një lajm i mirë për njerëzit që e duan kafenë e mëngjesit:Studiuesit zbuluan se kafeina e forcon kujtesën, kur pjesëmarrësit u testuan me nivele kafeine prej 200 miligramë, pra sa  ekuivalenti i kafeinës që gjendet në rreth 2 filxhanë kafe.

Kur të rriturit në moshë madhore përfshihen rregullisht në zgjidhjen e fjalëkryqeve apo enigmave me fjalë dhe numra, si për shembull loja e Sudokut, ata dalin më mirë në një sërë testesh të funksionit të trurit, përfshirë edhe ato që bazohen tek kujtesa.

Studiuesit llogaritin se në mesin e njerëzve që merren rregullisht me zgjidhjen e këtyre lloj lojërash, funksioni i trurit në lidhje me kujtesën afatshkurtër. llogaritet të jetë të paktën 8 vjet më i ri sesa mosha e tyre aktuale.

Nuk jeni shumë të aftë në enigmat e fjalëve apo numrave? Atëherë provoni mozaikët që formohen nga bashkimi i pjesëve të figurave. Këto lloj lojërash prekin proceset njohëse vizualo-hapësinore, përfshirë kujtesën episodike dhe kujtesën e punës.

Kjo ndodh sepse kur zgjidhim një enigmë me bashkim të pjesëve të figurës, ne përdorim kujtesën tonë për të kujtuar aspekte të tilla si madhësitë dhe format, dhe të imagjinojmë se ku përshtaten ato. Kjo ndihmon në përmirësimin e kujtesës afatshkurtër.

Por lojërat me mozaikë kanë edhe përfitime të tjera, përfshirë reduktimin e stresit, përmirësimin e humorit, përmirësimin e aftësive për zgjidhjen e problemeve, dhe rritjen e Koeficientit të Inteligjencës (IQ).

Funksioni i kujtesës përbëhet nga 3 pjesë:Përvetësimi, përjetimi ose mësimi i diçkaje të re; konsolidimi, procesi i integrimit të atij informacioni të ri në tru, pra i ruajtjes së kujtesës; dhe rikujtesa, pra qasja tek informacioni i ruajtur.

Të dhënat shkencore, sugjerojnë se një sërë fazash të gjumit ndikojnë në aspektin e konsolidimit të kujtesës. Dhe privimi nga gjumi ndikon negativisht tek ajo. Kur njerëzit

nuk flenë mjaftueshëm, truri nuk ka mundësi të mjaftueshme për të krijuar shtigje me synim konsolidimin e informacionit të ri që keni mësuar.

Shpesh cilësia e gjumit bie gjatë procesit të plakjes, për shkak të një kohe më të paktë të gjumit me valë të ngadalta (i njohur edhe si gjumë i thellë). Ndërsa korteksi medial paraballor përkeqësohet me kalimin e kohës, dhe është më e vështirë të arrihet tek gjumi i thellë. Kjo bën që të moshuarit të kenë shpesh probleme me përpunimin e kujtesës.

Ne e dimë se stërvitja fizike sjell shumë përfitime për trupin tonë, përfshirë rritjen e energjisë, rënien në peshë, rritjen e kolesterolit të mirë (HDL) dhe uljen e triglicerideve. Por me ushtrimet fizike, lidhen edhe përfitimet në aspektin e kujtesës.

Kështu është vërtetuar se stërvitja fizike e redukton inflamacionin dhe rezistencën ndaj insulinës, ndërsa çliron kimikate që mbështesin shëndetin e qelizave të trurit. Korteksi i përkohshëm paraballor dhe ai medial, që kontrollojnë kujtesën, kanë vëllim më të madh

tek ata që ushtrohen rregullisht.

Një studim nga Qendra Mjekësor e Univërsitetit Jugperëndimor të Teksasit, zbuloi se njerëzit që stërviten kanë një fluks më të madh të gjakut në tru, gjë që e përmirëson ndjeshëm kujtesën.

Pas një viti, pjesëmarrësit në studim që ushtroheshin fizikisht, patën një përmirësim 47 për qind në rezultatet e kujtesës, krahasuar me ata që praktikonin vetëm shtriqjen e muskujve. Edhe skaneri i trurit zbuloi rritje të fluksit të gjakut në hipokampus dhe korteksin cingulat anterior. Që të dyja këto rajonet, janë pjesë përbërëse e funksionit të kujtesës.

Kujtesa afatshkurtër ndikohet negativisht nga ndërhyrja pro-aktive, pra procesi kur kujtimet më të vjetra ndërhyjnë në aftësinë tuaj për të kujtuar kujtimet e kohëve më të fundit. Rezultatet nga një studim ku u përdor meditimi për një muaj, zbuloi se pjesëmarrësit që e praktikuan teknikën kishin më pak ndërhyrje pro-aktive, duke treguar një kujtesë afatshkurtër më të mirë.

Një tjetër studim mbi njerëzit me probleme të kujtesës, u kërkoi pjesëmarrësve ose të meditonin, ose të dëgjonin një koncert të Mozartit për 12 minuta në ditë. Në fund të 2 muajve, ata zbuluan se grupi i meditimit e kishte rritur fluksin e gjakut në lobet cerebral frontale dhe parietale, të cilat lidhen me rikthimin e kujtimeve. Ndërsa grupi që dëgjoi muzikë, nuk arriti të njëjtin nivel përmirësimi.

Përkthyer dhe përshtatur nga CNA.al

Lajmet e fundit nga