Foto/ 20 rrugë për 20 gra të vrara në vit

14 Janar 2022, 14:19, Sociale CNA

Mbrëmjen e djeshme, aktivistet e Kolektivit Feminist në Tiranë, ndërmorën një aksion simbolik dhe ndërgjegjësues, si reagim për gratë e vrara nga dhuna patriarkale në Shqipëri.

Hapësira publike, kryesisht monopol patriarkal, është zaptuar përmes zëvendësimit të 20 emrave të rrugëve të kryeqytetit, me emrat e 20 viktimave të femicidit përgjatë gjithë vitit të shkuar, përfshirë rastin më të fundit, atë të Gjyle Topallit, disa ditë më parë, në Vaun e Dejës.

Në një shoqëri ku dhuna strukturore dhe patriarkale i shndërron gratë në viktima dhe burrat në kriminelë e ku krimi justifikohet e për të cilin vazhdimisht fajësohet viktima, reagimi masiv për një transformim rrënjësor është domosdoshmëri.

Mbi të gjitha, vrasja e grave dhe dhuna me bazë gjininë, nuk janë çështje private por shoqërore dhe politike. Për pasojë, adresimi i tyre meriton vëmendje gjithpërfshirëse dhe akte konkrete institucionale që garantojnë drejtësi për viktimat; mbrojtje, siguri e mirëqenie për të mbijetuarat dhe politika sociale që parandalojnë dhunën dhe hapin rrugën për barazi e drejtësi shoqërore.

Në kujtim të secilës që u nda dhunshëm, bashkohemi në përpjekjen e vazhdueshme për një jetë me dinjitet dhe në liri!

Lumturie Bici, 50 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Librazhd, 2021

Klarita Ismalaja, 45 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Krujë, 2021

Diana Vuka, 59 vjeç, vrarë nga i vëllai, Shkodër, 2021

Zhaneta Metani, përdhunuar, shfrytëzuar për prostitucion dhe vrarë nga Përparim Tela, Tiranë, 2021

Kristina Bardhi, shfrytëzuar për prostitucion dhe vrarë nga Përparim Tela, Tiranë 2021

Liljana Buzo, 54 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Elbasan, 2021

Dorina Alla, 39 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, në prani të fëmijëve, Itali, 2021

Fëllënza Shirja, 45 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Kavajë, 2021

Irvana Hyka, 28 vjeç, vrarë nga bashkëshorti në prani të fëmijëve teksa ishte shtatzënë, Fier, 2021

Luljeta Heshta, 47 vjeç, vrarë nga partneri, Itali, 2021

Sanije Bandula, 83 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Shkodër, 2021

Anisa Shehu, 31 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Greqi, 2021

Joana Peca, 27 vjeç, qëlluar nga bashkëshorti në prani të fëmijëve, Florida, SHBA, 2021

Sabrina Bengaj, 23 vjeç, vrarë nga ish-bashkëshorti, Fier, 2021

Violeta Gurraj, 47 vjeç, vrarë në shtëpinë e saj nga bashkëshorti, Shkodër

Fëllënxë Rrasa, 45 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Divjakë, 2021

Jaësackie Jaboah, 31 vjeç, vrarë nga bashkëshorti shqiptar, Tiranë, 2021

Elinda Topalli, 50 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Austri, 2021

Elona Ibrushi, 36 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Greqi, 2021

Gjyle Topalli, 40 vjeç, vrarë nga ish-bashkëshorti, Vau i Dejës, 2022/ CNA.al

Lajmet e fundit nga