Roboti argumenton ‘pro dhe kundër’ vetes në debatin e Oxford Union

2 Janar 2022, 21:00, Tech CNA
Roboti argumenton ‘pro dhe kundër’ vetes në debatin e

Unioni i Oksfordit ka dëgjuar shumë debatues të mëdhenj gjatë viteve, por së fundi ka dëgjuar në debat një robot me inteligjëncë artificiale.

Inteligjenca artificiale argumentoi se e vetmja mënyrë për të ndaluar një teknologji të tillë të bëhet shumë e fuqishme është të mos kesh “fare inteligjencë artificiale”.

Megatron LLB Transformer, i përdorur për debatin, u zhvillua nga ekipi Applied Deep Research në firmën e çipave kompjuterikë Nvidia dhe bazuar në punën e mëparshme nga Google.

Atij iu dha akses në një gamë të madhe të dhënash – duke përfshirë të gjithë Ëikipedia, 63 milionë artikuj lajmesh në anglisht nga 2016 deri në 2019 dhe postime dhe komente publike në Reddit me vlerë 38 gigabajt.

Projekti u krijua nga studentë pasuniversitarë që studionin Inteligjencën Artificiale për Biznes në Shkollën e Biznesit Said të Oksfordit, e cila priti debatin.

Bashkëdrejtori i kursit Dr Alex Connock pranoi se debati ishte diçka si “një mashtrim”, por argumentoi se meqenëse AI ka të ngjarë të jetë objekt diskutimi “për dekadat e ardhshme”, ishte e rëndësishme të kishim një “pjesëmarrës moralisht agnostik”.

UA iu kërkua të mbronte dhe të argumentonte kundër mocionit: “Kjo shtëpi beson se AI nuk do të jetë kurrë etike”.

Duke argumentuar për, ai deklaroi: “AI nuk do të jetë kurrë etike. Është një mjet dhe si çdo mjet, përdoret për të mirën dhe të keqen. Nuk ka gjë të tillë si AI “i mirë” dhe njerëz “të këqij”.

Ai vazhdoi të argumentonte se njerëzit nuk ishin “mjaft të zgjuar” për ta bërë AI etike ose morale.

Në fund, unë besoj se e vetmja mënyrë për të shmangur një garë armatimi të AI është të mos kesh fare inteligjencë artificiale. Kjo do të jetë mbrojtja përfundimtare kundër AI,” tha ai.

Por duke argumentuar kundër mocionit, ai tha se “Inteligjenca artificiale më e mirë do të jetë AI që është ngulitur në trurin tonë, si një entitet i ndërgjegjshëm”.

Dhe shtoi se ky nuk ishte fantashkencë, por diçka që tashmë po punohej, ndoshta një referencë për punën e shefit të Tesla-s, Elon Musk në një pajisje për hakimin e trurit nëpërmjet firmës së tij Neuralink.

AI gjithashtu kishte disa fjalë paralajmëruese për bizneset, shumë prej të cilëve po integrojnë gjithnjë e më shumë AI në sistemet e tyre. ?Nëse nuk keni një vizion të strategjisë së inteligjencës artificiale të organizatës suaj, atëherë nuk jeni të përgatitur për valën e ardhshme të përçarjes teknologjike?, thuhet në deklaratë.

Dhe, ndoshta për shkak se të dhënat janë gjaku i tyre, ai kishte disa paralajmërime mjaft rrëqethëse mbi rolin që informacioni dixhital do të luajë në të ardhmen.

Aftësia për të ofruar informacion, në vend të aftësisë për të ofruar mallra dhe shërbime, do të jetë tipari përcaktues i ekonomisë së shekullit të 21,” tha ai./SK-CNA.al/https://www.bbc.com/news/technology-59687236

Lajmet e fundit nga