Afera KESH-NOA/ Skandali që “fundos” të besuarin e Ramës?

2 Janar 2022, 09:00, Denoncim CNA

CNA.al gjatë vitit 2021, ka qënë pranë lexuesve, duke publikuar dosje, afera, gjithmonë në interes të qytetarëve, dhe në interes të transparencës.

Një ndër dosjet, e cila duket se do rëndojë direkt në xhepin e qytetarëve, e denoncuar nga CNA.al me dokumente ekskluzive, nëpërmjet disa shkrimeve, është ajo e aferës KESH-NOA.

Sot, po risjellim edhe një herë për lexuesit këtë dosje, ky dyshohet se janë përfshirë më shumë se një institucion.

Bëhet fjalë për një çështje korruptive e prodhuar në sektorin energjitik. Faktet dhe dokumentat ngrenë dyshime se në këtë aferë të KESH, janë përfshirë ish-drejtori Benet Beci, apo edhe Autoriteti i Konkurencës.

Skandali ka nisur me  firmosjen e një kontrate mes KESH dhe kompaninë NOA-Energy.

Afera KESH-NOA, ka nisur 14 orë para, se sa Benet Beci, ish-kreu i KESH-it, të largohej nga detyra me dorëheqje.

Me datë datë 4 Mars 2021, një ditë para dorëheqjes së Benet Becit, është realizuar një aferë korruptive që prek drejtpërdrejt xhepat e konsumatorëve.

Ky është fakti i parë që NOA i kërkoi KESH dhe ky institucion me vrap nën drejtimin në hije të Benet Becit, krijoi një situatë për të sjellë më pas një kontratë skandaloze deri dhe kriminale.

Me datën 4 mars 2021, një kompani private NOA Energy i kërkoi KESH-it, një marrëveshje, e cila ka të bëjë me depozitimin e energjisë.

Kur energjia blihet me çmim të shtrenjtë, në kohën e pikut dhe kërkesës më të lartë të kësaj energjie KESH e nxjerr jashtë dhe e merr gjatë natës, kur çmimi është shumë i lirë dhe askush nuk ka nevojë për energji.

Një shkëmbim energjie, apo një sasi që KESH duhet t?ia japë kompanisë private NOA Energy, e cila këtë sasi do t?ia kthejë sërish Korporatës, brenda të njëjtës kohë. Pra, brenda të njëjtës ditë, por duke mos përcaktuar oraret.

Skandali, fillon tek oraret e shkëmbimit të energjisë, sidomos gjatë javëve të fundit, kur çmimi i energjisë elektrike në treg, për megavat, thuajse është ?çmendur?. Ka pasur orë piku të energjisë, mbrëmje, pra nga ora 17:00 deri në orën 21:00, që çmimi i energjisë ka shkuar deri në 400 euro megavati.

Dhe kompania NOA Energy merr energji nga KESH dhe e shet. Dhe në rast se bëjmë një llogari të thjeshtë me një mijë megavat energji, një moment me një çmim tregu nga 300-400 euro për megavat, merr si të ardhura në bazë të çmimit në bursë nga 300 mijë-400 mijë euro.

Këtë energji ia kthen KESH-it, në orët e para të mëngjesit. Pra, në orën 4 apo 5 të mëngjesit, kur çmimi në treg është diku më pak se 50 euro.

Çka tregon qartazi se sa më i lartë të jetë çmimi i energjisë në orën e pikut, aq më shumë fiton kompania private që merr energji nga KESH-i.

Pjesë e skandalit edhe Autoriteti i Konkurencës

Në këtë skandal është përfshirë edhe Autoriteti i Konkurencës, i cili ka miratuar kontratën në fjalë.

CNA.al ka siguruar ka siguruar dokumentet që tregojnë sesi Autoriteti i Konkurencës i ka dhënë avantazh një kompanie që fiton miliona euro. Pra, kjo kompani, NOA Energy, është e vetmja që Autoriteti i Konkurencës i ka dhënë të drejtë të marrë energji nga KESH. Duke krijuar kështu një monopol.

ERE paralajmëron skandalin

Një ndër dokumentat që shton dyshimet, për këtë kontratë, është pikërisht përgjigja e ardhur nga Enti Rregullator i Energjisë.

Ashtu sikurse e cilësuam edhe më lart. Në datën në datën 9 mars, KESH i ka dërguar kërkesën për shprehje interesi, Entit Rregullator të Energjisë dhe Autoritetit të Konkurencës.

Por, ndërsa përgjigja e Autoritetit të Konkurencës ka ardhur me datë 12 mars, Entit Rregullator të Energjisë i është dashur një muaj për të kthyer përgjigje.

Në dokumentin që ka siguruar CNA.al, përgjigja e ERE është kthyer me datën 9 prill 2021. Pra, përgjigja e këtij institucioni nuk vjen tre ditë pas, por gati një muaj më vonë.(Lexo këtu)

Ndërsa me KESH dhe Autoritetin e Konkurencës gjithçka zgjidhet me ?çelësin e artë?. Përgjigja vjen menjëherë dhe gjithçka është gati./CNA.al

Nga inceneratorët tek matësit e ujit, afera KESH-NOA dhe plehrat kimike/ Skandalet e denoncuara nga CNA.al

Afera KESH-NOA/ Drejtësia palë me korrupsion, SPAK trembet nga të paprekshmit?

Afera KESH-NOA dhe heshtja e të gjithëve

Pse Basha nuk flet për aferën KESH-NOA?!

Lajmet e fundit nga