Connect with Us

Dënoi deputetin socialist për shpifje/ Gjyqtarja që u sulmua me thikë drejt Vettingut

Vetingu

Dënoi deputetin socialist për shpifje/ Gjyqtarja që u sulmua me thikë drejt Vettingut

Publikuar

-

/

Komisionit të Vettingut, shkalla e parë, i janë dashur dy vite për të bërë hetime të thelluara për gjyqtaren e Tiranës Vjosa Zaimi.

Nesër Zaimi do të dalë para KPK, trupa e  së cilës përbëhet nga Etleda Çifja, Pamela Qirko dhe Roland Ilia.

Zaimi e ka nisur karrierën në Elbasan, më pas në Kolonjë dhe më tej në Tiranë në Gjykatën e Faktit.

Emri i gjyqtares Zaimi është lakuar në vitin 2014, kur një 17 vjeçare, palë në një çështje gjyqësore e ka sulmuar me thikë.

Ka qenë ndërhyrja e një polici që i ka shpëtuar jetën gjyqtares.

Ndërsa në vitin 2013, gjyqtarja Zaimi, është lakuar në media, pasi sfidoi politikën, tregoi pavarësi me vendimin për dënimin me 10 milion lekë gjobë për deputetin socialist, Taulant Balla. Ky i fundit akuzohej për shpifje nga Jamarbër Malltezi.

Ndërsa të ardhurat e gjyqtares Zaimi, burojnë nga paga e saj dhe bashkëshorti inspektor në KLD.

Patundshmëri ajo deklaron një shtëpi banimi 2+1 me vlerë 1 500 000 lekë dhe një apartament me sipërfaqe 98.3 m2 në Tiranë, me vlerë 89 000 euro.

Këtë prone ajo se thotë se e ka blerë me hua në vitin 2013.

Shuma e borxhit që deklaron 4 700 000 lekë.

Ndërsa pasuri të luajtshme ajo deklaron një automjet Peugeot, të blerë në vitin 2010 e që ka kushtuar 8 575 euro.

Gjithashtu tre depozita bankare, si bono thesari, në 2016 gjyqtarja ka marrë hua shumat 150 700 00 lekë për blerjen e një lavatriçeje dhe 162 000 00 lekë për blerjen e një sobe.

Pasuria e gjyqtares në 15 vite

Viti 2003

Shtëpi banimi 2+1 me vlerë 1 500 000 lekë.
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare në Elbasan dhe Kolonjë, 458 000 lekë dhe 136 095 lekë.
Të ardhura nga puna e nënës, 138 528 lekë.

Viti 2004
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare 869 594 lekë.
Të ardhura nga puna pensioni i nënës, 1 475 lekë dhe 1 428 lekë.
Të ardhura nga pensioni i invaliditetit të babait, 1 440 lekë.

Viti 2005
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare 879 523 lekë.
Të ardhura nga puna e nënës, 138 000 lekë.
Të ardhura nga pensioni i të babait, 159 600 lekë.
Kursime 500 000 lekë.

Viti 2006
Kursime, 578 225 lekë.
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare 866 199 lekë.
Të ardhura nga interesi I bonove të thesarit, 41 763 lekë.

Viti 2007
Kursime 370 000 lekë.
Bono thesari 1 000 000 lekë.
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare 820 000 lekë.
Të ardhura nga interesat e depozitave, 6 300 lekë, 19 500 lekë dhe 156 035 lekë.

 

Viti 2008
Kursime, 1 230 000 lekë.
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare 785 664 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit si inspector në KLD, 1 230 000 lekë.
Të ardhura nga interesi I depozitave bankare, 32 348 lekë dhe 288 073 lekë.

Viti 2009
Bono thesari në emër të bashkëshortit, 800 000 lekë dhe 300 000 lekë.
LLogari rrjedhëse e bashkëshortit, 100 000 lekë.
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare 820 594 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit si inspector në KLD, 1 371 212 lekë.
Të ardhura nga interesi I bonove të thesarit, 67 591 lekë,281 880 lekë dhe 24 053 lekë.

LEXO EDHE:  Zhdukja e dosjeve në Prokurorinë e Elbasanit/ Si i doli kundër Gent Ibrahimi prokurores

Viti 2010
Automjet Peugeot, 8 575 euro.
Shtuar llogaria me 210 000 lekë.
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare 870 666 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit si inspector në KLD, 1 298 518 lekë.
Të ardhura nga interesi I bonove të thesarit, 49 442 lekë, 251 298 lekë dhe 39 147 lekë.

Viti 2011
Shtuar llogaria rrjedhëse e bashkëshortit, 1 000 000 lekë.
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare 870 000 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit si inspector në KLD, 1 254 948 lekë.
Të ardhura nga interesi I bonove të thesarit, 56 835 lekë, 246 620 lekë, 33 062 lekëdhe 62 894 lekë.

Viti 2012
Shtuar llogaria rrjedhëse e bashkëshortit, 900 000 lekë.
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare 993 546 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit si inspector në KLD, 1 146 000 lekë.
Të ardhura nga interesi I bonove të thesarit, 49 677 lekë, 194 150 lekë, 26 210 lekë dhe 52 274 lekë.

Viti 2013
Ap me sip 98.3 m2 në Tiranë, me vlerë 89 000 euro.
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare 953 300 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit si inspector në KLD, 1 242 616 lekë.
Hua 4 700 000 për blerjen e ap.

Viti 2014
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare 1 157 161 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit si inspector në KLD, 1 241 300 lekë.
Hua 4 700 000 për blerjen e ap. Shlyer.

Viti 2015
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare dhe nga leja e lindjes 807 684 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit si inspector në KLD, 1 331 177 lekë.
Kredi bankare 4 700 000 lekë. Pa shlyer 3 797 894 70 lekë.

Viti 2016
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare 1 209 566 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit si inspector në KLD, 1 354 601 lekë.
Të ardhura të subjektit deklarues nga pjesëmarrja në një aktivitet dhe nga shkolla e magjistraturës, 12 750 00 lekë dhe 72 140 00 lekë.
Kredi bankare 4 700 000 lekë. Pa shlyer 2 704 086 72 lekë.
Hua 150 700 00 lekë për blerjen e një lavatriçe. Shlyer.
Hua për blerjen e një sobe, 162 000 00 lekë.

Viti 2017
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare 1 209 566 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit si inspector në KLD, 1 354 601 lekë.
Të ardhura të subjektit deklarues nga pjesëmarrja në një aktivitet dhe nga shkolla e magjistraturës, 12 750 00 lekë dhe 72 140 00 lekë.

Viti 2018
Të ardhura të subjektit deklarues si gjyqtare 1 256 246 lekë.
Të ardhura të bashkëshortit si inspector në KLD, 1 321 027 lekë.
Të ardhura të subjekitit deklarues nga Save the Children dhe shkolla a Magjistraturës 200 euro.
Të ardhura nga urdhëri I psikologut, 36 720 lekë, 5 000 lekë
Kredi bankare 4 700 000 lekë. Pa shlyer 2 119 540 93 lekë.
Hua për blerjen e një sobe, 162 000 00 lekë. Shlyer. E.S-CNA.al

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vetingu

“Përplasja” mes komisioneve të Vettingut/ KPK: Kemi hetuar në mënyrë të paanshme

Publikuar

-

Nga

cna lajme vetting

Kolegji i posaçëm i Apelimit ka rrëzuar disa nga vendimet që KPK  ka marrë për subjekte të caktuara.

Të paktën në 18 vendime, 1 që i përket vitit 2018, 8 vendime që i përkasin vitit 2019, 5 vendime të vitit 2020 dhe 4 vendime të viti 2021, KPA ka rrëzuar vendimin e KPK-së, duke vendosur për shkarkimin e subjekteve të rivlerësimit.

Lidhur me këto raste CNA.al ka pyetur KPK-në, se çfarë ka ndodhur?

KPK nuk ka pasur informacionet e duhura, nuk janë bërë hetime të thelluara, që KPA, ka ndryshuar vendime të KPK-së?

Por, sipas Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, këto nuk kanë ndodhur nga neglizhenca e tyre, apo mungesa e një hetimi të detajuar.

“Ju sigurojmë se Komisioni kryen hetim të thelluar, të gjithanshëm dhe të paanshëm për çdo subjekt rivlerësimi, duke garantuar një proces të rregullt ligjor.

 Vendimet e Komisionit nuk janë të formës së prerë dhe mund të ankimohen nga Institucioni i Komisionerit Publik (IKP) apo subjektet e rivlerësimit.Shkaqet për të cilat bëhet ankim, si dhe vendimmarrja e Komisionit shqyrtohen dhe janë në kompetencë të Kolegjit të Posaçëm të Apelimit (KPA).

 Si një nga Kolegjet e Gjykatës Kushtetuese, KPA-ja po, ashtu, orienton KPK-në përmes jurisprudencës së saj lidhur me zgjidhjen e rasteve të njëjta apo të ngjashme me objekt rivlerësimi.

Për këtë arsye, ligjvënësi është kujdesur të zbatojë parimin e kontrollit gjyqésor duke parashikuar dy shkallë gjykimi, si shkallë të parë rivlerësimi KPK-në dhe si shkallë të dytë rivlerësimi KPA-në.

 Vendimet e Kolegjit janë përfundimtare, megjithatë subjektet gëzojnë të drejtën e ankimimit edhe në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ) dhe, kjo, në mënyrë që atyre t’u garantohet një proces sa më i drejtë”, thuhet në përgjigjen e KPK, fimosur nga sekretari i përgjithshëm Edmond Verçani për CNA.al

Nga ana tjetër KPK, teksa evidenton sfidat me të cilat janë prballur, shprehet se nëse do t;ju zgjatet mandati do të vijojnë punën me të njëjtin angazhim dhe seriozitet.

“Vettingu i gjyqtarëve dhe prokurorëve në Republikën e Shqipërisë është një proces kompleks dhe i vështirë, për pasojë, Komisioni është përballur me sfida nga më të ndryshmet, por zbatimi i ligjit, përkushtimi dhe përvoja e këtyre viteve ka bërë që ato të tejkalohen me sukses.

Aktualisht, Komisioni është në pritje të vendimit të Kuvendit të Republikës së Shqipërisë për zgjatjen ose jo të mandatit kushtetues. Nëse ky mandat do të zgjatet, Komisioni do të vijojë punën me të njëjtin angazhim dhe seriozitet për të rivlerësuar sipas ligjit të gjithë subjektet”, thuhet në përgjigjen e KPK-së./E.S-CNA.al

LEXO TE PLOTE

Vetingu

Të shkarkuarit e drejtësisë nuk i shpëton dot më Strasburgu/ Ish gjyqtarja e Kushtetueses, legjitimoi Vettingun

Publikuar

-

Nga

Në Shkurt të këtij viti, Gjykata e Strasburgut ka dhënë vendimin e parë për Vettingun në Shqipëri duke i dhënë të drejtë procesit.
Trupa në Strasburg ka rrëzuar me shumicë votash padinë e ish-gjyqtares të Gjykatës Kushtetuese, Altina Xhoxhaj e cila u shkarkua në vitin 2018. Ajo ngriti padi në Gjykatën e Të Drejtave të Njeriut në Strasburg duke e cilësuar vendimin nga trupa e Vettingut në Shqipëri si të papajtueshëm.
Ndërkohë prej vendimit të 2018 ajo është përjashtuar nga sistemi i drejtësisë për 15 vite për shkak të problemeve me pasurinë dhe aftësive profesionale. Por, si e komenton Kolegji i Posaçëm i Apelimit këtë rast, ndërsa është pyetur nga CNA.al edhe për sfidat me të cilat përballet?
Për KPA-në, rasti Xhoxhaj, do të thotë legjitim i procesit të Vettingut dhe se të shkarkuarit e drejtësisë nuk mund t’i shpëtojë më as Strasburgu.
“Që nga fillimi i funksionimit të institucionit në korrik 2017, Kolegji i Posaçëm i Apelimit ka ushtruar funksionin e tij, duke u fokusuar në garantimin e zbatimit të parimit të procesit të rregullt ligjor dhe konsolidimin e jurisprudencës së tij lidhur me specifika në interpretimin e Kushtetutës dhe ligjit.
Sipas raporteve të ekspertëve që kanë analizuar vendimet e KPA-së, Kolegji ia ka dalë “të ndihmojë në orientimin më të mirë të praktikës së vettingut, duke kontribuuar në konsolidimin dhe qartësimin e çështjeve të diskutueshme,
si psh sa i takon zbatimit parimit të proporcionalitetit në drejtim të vlerësimit tre kritereve dhe veçanërisht të pasurisë”. Me vendimin e Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut në çështjen “Xhoxhaj kundër Shqipërisë” rrëzohen pretendimet e ngritura kundër procesit të rivlerësimit dhe legjitimohet procesi i vettingut i zhvilluar nga KPA”, nënvizon KPA. Ndërsa sfidë kryesore e Kolegjit të Posaçëm të Apelimit, si gjykata e procesit, mbetet zhvillimi i gjykimeve bazuar në parimin për një proces të rregullt ligjor, duke garantuar standarde të qëndrueshme sipas Kushtetutës dhe ligjit për të gjithë subjektet e rivlerësimit, si dhe duke përshpejtuar ritmet e gjykimit për një përfundim të çështjeve brenda mandatit kushtetues të Kolegjit.
“Në përgjigje edhe të rekomandimeve të Opinionit të Venecias, si dhe rekomandimeve të Komisionit Europian për gjykime të shpejta, Kolegji ka përmirësuar rregullat procedurale të funksionimit të tij, sidomos sa i përket përgatitjes së çështjeve dhe gjykimit të atyre që zhvillohen në seancë publike.
Gjithashtu, Kolegji është përpjekur të gjejë modalitetet e duhura në aspektin organizativ nëpërmjet harmonizimit më të mirë të proceseve që kryhen brenda strukturave të tij, duke përzgjedhur si pjesë të personelit më të mirët profesionalisht, si dhe duke kërkuar shtimin e personelit të Njësisë së Shërbimit Ligjor dhe stafit administrativ mbështetës për gjykimet.
Sikurse ka arritur të konsolidojë jurisprudencën e tij sa i përket juridiksionit të rivlerësimit, mbetet sfidë për Kolegjin konsolidimi i praktikave gjyqësore edhe në çështjet e juridiksionit disiplinor”, thekson më tej KPA.
Më tej KPA, njofton se po punon për miratimin e rregullave te brendshme dhe bazuar në legjislacionin në fuqi për shkeljet dhe procedimet disiplinore, si dhe jurisprudencën e GJEDNJ-së.
“Kolegji i Apelimit ka juridiksion të shqyrtojë shkeljet disiplinore të anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese, të Këshillit të Lartë Gjyqësor, Këshillit të Lartë të Prokurorisë, Prokurorit të Përgjithshëm dhe Inspektorit të Lartë të Drejtësisë, si dhe shqyrton ankimet kundër vendimeve të Këshillit të Lartë Gjyqësor, Këshillit të Lartë të Prokurorisë dhe Inspektoratit të Lartë të Drejtësisë për vendosjen e masave disiplinore ndaj gjyqtarëve, prokurorëve dhe inspektorëve të tjerë. Në kuadër të këtij juridiksioni, po punohet për miratimin e rregullave te brendshme dhe bazuar në legjislacionin në fuqi për shkeljet dhe procedimet disiplinore, si dhe jurisprudencën e GJEDNJ-së”, evideon më tej KPA, në një përgjigje për CNA.al./E.S-CNA.al
LEXO TE PLOTE

Vetingu

Gjyqtarët dhe prokurorët “mbysin” Kolegjin e Apelimit/ 225 ankimime për KPK-në

Publikuar

-

Nga

cna lajme vetting

Kolegji i Posaçëm i Apelimit ka zbardhur për CNA.al, numrin e rasteve dhe vendimet që ka marrë përgjatë tre viteve që nga viti 2018 deri në vitin 2021.

Deri më 31.10.2021, në Kolegjin e Posaçëm të Apelimit janë regjistruar 225 çështje të juridiksionit të rivlerësimit.

Sipas KPA 40 çështje janë regjistruar gjatë vitit 2018, 62 çështje gjatë vitit 2019, 63 çështje gjatë vitit 2020 dhe 60 çështje deri më datë 31.10.2021. Nga 40 çështje gjatë vitit 2018, 16 janë ankimuar nga Komisioneri Publik dhe 24 nga subjektet e rivlerësimit.

Nga 62 çështjet e regjistruara gjatë vitit 2019, 11 janë ankimuar nga Komisoneri Publik, 50 nga subjektet e rivlerësimit dhe një çështje është ankimuar edhe nga subjekti i rivlerësimit, edhe nga Komisioneri Publik.

Nga 63 çështjet e regjistruara gjatë vitit 2020, 16 janë ankimuar nga Komisioneri Publik dhe 47 nga subjektet e rivlerësimit; Nga 60 çështjet e regjistruara deri më datë 31.10.2021, 13 janë ankimuar nga Komisioneri Publik, 46 nga subjektet e rivlerësimit dhe një çështje është ankimuar edhe nga subjekti i rivlerësimit, edhe nga Komisioneri Publik.

Sipas KPA, aktualisht, janë duke u shqyrtuar 105 çështje, nga të cilat 5 çështje janë nën gjykim (3 seanca publike dhe 2 dhoma këshillimi), ndërsa 100 çështje janë me status përgatitje për gjykim.

Deri në datën 31.10.2021, Kolegji i Posaçëm i Apelimit ka shpallur 120 vendime të Juridiksionit të Rivlerësimit, nga të cilat, 12 janë shpallur në vitin 2018, 34 janë shpallur gjatë vitit 2019, 42 janë shpallur gjatë vitit 2020 dhe 32 vendime janë shpallur deri në datën 31.11,002”, saktëson KPA për CNA.al.Vendimet e KPA

Nga 120 çështje të cilat kanë përfunduar, Kolegji i Posaçëm i Apelimit ka vendosur, lënien në fuqi të Vendimit të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, në 88 vendime (8 janë të vitit 2018) dhe (23 janë të vitit 2019) dhe (32 vendime i përkasin vitit 2020) dhe (25 vendime i përkasin vitit 2021).

Ndryshimin e vendimit të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, lidhur me përmbajtjen në dispozitiv për, ndalimin e subjekteve të rivlerësimit të emërohen gjyqtarë apo prokurorë të çdo niveli, anëtar i KLGJ ose KLP, Inspektor i Lartë i Drejtësisë ose Prokuror i Përgjithshëm për një periudhë 15-vjeçare në 3 vendime (2 janë të vitit 2018) dhe (1 është i vitit 2019).

Ndryshimin e vendimit të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, ndërprerjen e procesit të ri verësimit dhe ndalimin e subjekteve të rivlerësimit të emërohen gjyqtarë apo prokurorë të çdo niveli, anëtar i KLGJ ose KLP, Inspektor i Lartë i Drejtësisë ose Prokuror i Përgjithshëm për një periudhë 15-vjeçare, në 1 vendim (vendimi është i vitit 2021).

LEXO EDHE:  Këtë javë në serialin “Lule të vetmuara”/ Nazan i tregon Xhemresë për pasurinë

LEXO EDHE:  Zhdukja e dosjeve në Prokurorinë e Elbasanit/ Si i doli kundër Gent Ibrahimi prokurores

Ndryshimin e vendimit të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, duke vendosur shkarkimin nga detyra të subjektit të rivlerësimit në 18 vendime (1 vendim është i vitit 2018), (8 vendime janë të vitit 2019), (5 vendime janë të vitit 2020) dhe (4 vendime janë të vitit 2021). Ndryshimin e vendimit të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, duke vendosur konfirmimin në detyrë të subjektit të rivlerësimit – 3 vendime (vendimet janë të vitit 2020).

Prishjen e vendimit të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit dhe shkarkimin nga detyra – në 1 vendim (1 vendim i përket vitit 2019), prishjen e vendimit të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, ndërprerjen e procesit të rivlerësimit dhe ndalimin e subjekteve të rivlerësimit të emërohen gjyqtarë apo prokurorë të çdo niveli, anëtar i KLGJ ose KLP, Inspektor i Lartë i Drejtësisë ose Prokuror i Përgjithshëm për një periudhë 15-vjeçare , 1 vendim ( vendimi i përket vitit 2020).

Prishjen e vendimit të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, duke urdhëruar Komisionin e Pavarur të Kualifikimit të vazhdojë kryerjen e procesit të rivlerësimit, 1 vendim (vendimi i përket vitit 2021), prishje e vendimit të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, 1 vendim (vendimi i përket vitit 2021).

Pushimin e shqyrtimit të çështjes për shkak të tërheqjes së ankimit nga ankuesi – në 3 vendime (1 vendim i përket vitit 2018), (1 vendim i përket vitit 2019) dhe (1 vendim i përket vitit 2020)/ E.S-CNA.al

LEXO TE PLOTE
Lajme të Rekomanduara: