FOTO- Kamera me përmasat e një kokrre kripe/ Kap imazhe të qarta dhe me ngjyra të plota

30 Nëntor 2021, 16:46, Tech CNA
FOTO- Kamera me përmasat e një kokrre kripe/ Kap imazhe të qarta

Pavarësisht se është në madhësinë e një kokrre kripe, një kamerë e re mikroskopike mund të kapë imazhe të qarta, me ngjyra të plota në të njëjtin nivel me lentet normale që janë 500,000 herë më të mëdha.

Pajisja optike ultra kompakte u zhvillua nga një ekip studiuesish nga Universiteti Princeton dhe Universiteti i Uashingtonit.

Kapërcen problemet me dizajnet e mëparshme të kamerës me madhësi mikro, të cilat kanë tendencë të marrin imazhe të shtrembëruara dhe të paqarta me fusha shikimi shumë të kufizuara.

Kamera e re mund të lejojë robotët super të vegjël të ndiejnë mjedisin e tyre, apo edhe të ndihmojë mjekët të shohin problemet brenda trupit të njeriut.

Brenda një aparati fotografik tradicional me përmasa të plota, një seri lentesh të lakuar qelqi ose plastike përdoren për të përkulur rrezet e dritës hyrëse në fokus në një copë filmi ose një sensor dixhital.

Në të kundërt, kamera e vogël e zhvilluar nga shkencëtari kompjuterik Ethan Tseng dhe kolegët e tij mbështetet në një ‘metasipërfaqe’ të veçantë të mbushur me 1.6 milionë shtylla cilindrike secila me madhësinë e një virusi të vetëm HIV që mund të modulojë sjelljen e dritës.

Secili prej shtyllave në sipërfaqen 0,5 milimetra të gjerë ka një formë unike që e lejon atë të funksionojë si një antenë.

Më pas, algoritmet e mësimit të makinës interpretojnë ndërveprimin e çdo postimi me dritën, duke e shndërruar atë në një imazh.

Fotografitë që merr pajisja e vogël ofrojnë imazhet me cilësi më të lartë me fushën më të gjerë të shikimit për çdo aparat fotografik metasipërfaqe me ngjyra të plota të zhvilluar deri më sot.

Modelet e mëparshme kanë prirje të kenë shtrembërime të mëdha imazhi, fusha të kufizuara të shikimit dhe probleme me kapjen e spektrit të plotë të dritës së dukshme të njohur si  imazhe “RGB”, sepse mbështetet në përzierjen e ngjyrave kryesore të së kuqes, jeshiles dhe blusë për të krijuar të tjera ngjyrat, ashtu si përzierja e bojrave të kuqe, të verdhë dhe blu në shkollën fillore./ CNA.al

Lajmet e fundit nga