“Do parandalojmë krizën klimatike”/ Anija kozmike e NASA me mision të ri

9 Nëntor 2021, 10:09, Kuriozitete CNA
“Do parandalojmë krizën klimatike”/ Anija kozmike e NASA

Anija e fundit kozmike ?Landsat? nga NASA, e cila është me mision eksplorimin e tokës, ka gati  imazhet e saj të para, të tokës në ndryshim që kur u nis në hapësirë ??dy muaj më parë.

Anija kozmike Landsat 9, e drejtuar nga NASA dhe Shërbimi Gjeologjik i SHBA (USGS), u nis më 27 shtator nga Baza e Forcave Hapësinore Vandenberg në Kaliforni.

Ky është sateliti i nëntë Landsat, duke vazhduar një program i cili filloi në 1972 dhe do të punojë së bashku me Landsat 8 për të imazhuar të gjithë planetin çdo tetë ditë.

Sipas NASA-s, imazhet e sapo përvetësuara ofrojnë një “parashikim se si misioni do t’i ndihmojë njerëzit të menaxhojnë burimet natyrore jetike dhe të kuptojnë ndikimet e ndryshimeve klimatike“.

?Imazhet e para të Landsat 9 kapin vëzhgime kritike rreth planetit tonë në ndryshim?, tha administratori i NASA-s, Bill Nelson.

?NASA do të vazhdojë të punojë me USGS për të forcuar dhe përmirësuar aksesin në të dhënat e Landsat në mënyrë që vendimmarrësit në Amerikë ? dhe në mbarë botën ? të kuptojnë më mirë shkatërrimin e krizës klimatike?, shtoi ai.

Shpjegimi i tij do t’i lejojë udhëheqësit dhe ekspertët të ‘menaxhojnë praktikat bujqësore, të ruajnë burimet e çmuara dhe të përgjigjen në mënyrë më efektive ndaj fatkeqësive natyrore.’

Këto imazhe të para me dritë tregojnë një gamë të gjerë mjedisesh.

Ata do të shtojnë pasurinë e të dhënave duke ndihmuar USGS dhe ekspertë të tjerë të monitorojnë shëndetin e të korrave dhe të menaxhojnë ujin e ujitjes.

Imazhet e reja gjithashtu siguruan të dhëna për ndryshimin e peizazheve të Himalajeve në Azinë Malore të Lartë dhe ishujt bregdetar dhe brigjet e Australisë Veriore.

Landsat 9 është i ngjashëm në dizajn me paraardhësin e tij, Landsat 8, i cili u lançua në vitin 2013 dhe mbetet në orbitë, por ka disa përmirësime./CNA.al

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-10177567/New-Earth-observing-spacecraft-sends-images-planet.html#v-2840486687001

Lajmet e fundit nga