Vizion me rreze X/ Ekspertët prezantojnë teknologjinë e re për automjetet

2 Nëntor 2021, 09:07, Tech CNA
Vizion me rreze X/ Ekspertët prezantojnë teknologjinë e re

Teknologjia e re po u jep automjeteve autonome vizionin me rreze X për t’i ndihmuar ata të gjurmojnë këmbësorët, çiklistët dhe automjetet e tjera që mund të errësohen.

Ekspertët në Australi tani po komercializojnë teknologjinë, e cila quhet perceptim bashkëpunues ose kolektiv (CP).

Ai përfshin instalimin e njësive të shkëmbimit të informacionit në anë të rrugës (‘stacionet ITS’) të pajisura me sensorë të tillë si kamera dhe lidar.

Në një kryqëzim të ngarkuar, për shembull, automjetet do t’i përdorin këto njësi për të ndarë atë që ‘shikojnë’ me automjetet e tjera. Në këtë kontekst kjpo teknologji e re do të ndihmojë shumë drejtues makinash do do të shmangë shumë aksidente.

Sipas Daily Mail, kjo i jep çdo automjeti një vizion të stilit me rreze X që sheh përmes autobusëve për të vërejtur këmbësorët, ose një furgon me lëvizje të shpejtë rreth një qoshe që do të marrë një dritë të kuqe.

Automjetet autonome fuqizohen nga inteligjenca artificiale (AI) që është trajnuar për të zbuluar këmbësorët në mënyrë që të dinë se kur duhet të ndalojnë dhe të shmangin një përplasje.

Por ato mund të miratohen gjerësisht vetëm pasi t’u besohet se ngasin makinën më të sigurt se shoferët njerëzorë.

Prandaj, mësimi i tyre se si t’i përgjigjen situatave unike me të njëjtën aftësi si një njeri do të jetë vendimtar për përhapjen e plotë të tyre.

Projekti australian po ndërmerret nga iMOVE, një qendër kërkimore e financuar nga qeveria, me mbështetjen e firmës së softuerit të transportit Cohda Ëireless dhe Universitetit të Sidneit.

Ata kanë publikuar gjetjet e tyre në një raport përfundimtar pas tre vitesh kërkimi dhe zhvillimi.

Aplikimet e teknologjisë tani po komercializohen nga Cohda, pas punës së R&D, e cila përfshinte prova në rrugët publike në Sydney.

Ky është një ndryshim i lojës si për automjetet e drejtuara nga njeriu ashtu edhe për automjetet autonome, të cilat shpresojmë se do të përmirësojnë ndjeshëm efikasitetin dhe sigurinë e transportit rrugor,” tha profesor Eduardo Nebot në Qendrën Australiane për Robotikën në Fushë të Universitetit të Sidneit.

?CP” u mundëson automjeteve inteligjente të thyejnë kufizimet fizike dhe praktike të sensorëve të perceptimit në bord.’

Në një provë, një automjet i pajisur me teknologjinë ishte në gjendje të gjurmonte një këmbësor të penguar vizualisht nga një ndërtesë. Pritet që ky vision i ri të jetë plotësisht i suksesshmëm./CNA.al

Lajmet e fundit nga