LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

“Braktisen” universitetet në Shqipëri/ Studentët ikin jashtë vendit, zbardhen shifrat

20 Shtator 2021, 06:44, Sociale CNA
“Braktisen” universitetet në Shqipëri/ Studentët ikin

Arsimi shihet si një mënyrë për të ndryshuar të ardhmen. Në Shqipëri e drejta e arsimimit është e garantuar me Kushtetutë, për të gjithë shtetasit pa asnjë lloj dallimi.

Në fillim të vitit shkollor 2020-21, 82,8 % e të gjithë fëmijëve dhe studentëve të moshës shkollore u regjistruan në arsim.

Sipas INSTAT, nxënësit e arsimit parauniversitar kanë një ulje të vazhdueshme në numër në të gjithë programet, ulje e cila vitin e fundit arrin 13,0 %, krahasuar me nxënësit e arsimit parauniversitarit 2016-17.

Ulje në numrin e studentëve vihen re edhe në arsimin e lartë, me 12,5 % më pak, krahasuar me vitin 2016-17.

Struktura e nxënësve në arsimin e mesëm nuk ka pësuar ndryshime të ndjeshme ndër vite.

 

Një tregues i rëndësishëm në arsim, është raporti i nxënësve ose studentëve për 1000 banorë.

Këto raporte paraqiten në rënie për disa arsye. Një arsye kryesore është që studentët por edhe nxënësit shqiptarë preferojnë të studiojnë jashtë vendit, por ndikon gjithashtu edhe plakja e popullsisë së vendit.

Arsimi luan një rol shumë të rëndësishëm në krijimin e kapitalit njerëzor dhe është një nga premisat për zhvillimin ekonomik dhe social të një vendi. Në universitetet shqiptare aplikohen programet e Bolonjës, standard i BE-së për arsimin e lartë. Nga krahasimi i të diplomuarve në arsimin e lartë për katër vitet e fundit, midis fushave të gjera të studimit, rezulton se numri më i madh i tyre i përket fushës së ?Biznesit, administrimit dhe ligjit?. Vendin e dytë e zë fusha ?Shëndet dhe mirëqenie?, megjithëse numri i të diplomuarve në këtë fushë është afërsisht sa ngjysma e atyre të vendit të parë.

Në vitin 2020, u diplomuan në arsimin e lartë 32.889 studentë, ku 65,3 % e studentëve të diplomuar janë femra.

Fushat në të cilat janë diplomuar më shumë femrat janë ?Arsim? me 82,9 %, ndjekur nga ?Arte dhe shkenca humane? me 77,8 % dhe ?Shkenca sociale, gazetari dhe  informacion? me 77,1 %.

Fushat në të cilat janë diplomuar më shumë meshkujt janë ?Shërbime? me 66,9 %, ?Inxhinieri, prodhim dhe ndërtim? me 63,9 % , dhe ?Teknologjia e informacionit dhe komunikimit? me 59,1 %./CNA.al

Lajmet e fundit nga