Connect with Us

REPORTAZH-Kryevepra e natyrës së Kelmendit/ Lepusha, Zvicra e vogël shqiptare

Në QYTETIN tim

REPORTAZH-Kryevepra e natyrës së Kelmendit/ Lepusha, Zvicra e vogël shqiptare

Publikuar

-

Emri i këtij fshati rrjedh nga një bimë barishtore me lule që quhet Lepushtra.  Fshati ka marrë pikërisht këte emër duke u pagëzuar si “Lepushë”.

Lëpusha është një fshat i vogël malor  dhe vlerësohet si kryevepra e natyrës së Kelmendit dhe si perlë e Alpeve Shqiptare.

Fshati Lepushë është vendosur në një fushë, që nga njëra anë rrethohet me kodra ndërsa në anën tjetër me majat të larta, pikërisht aty ku ndahet Mali i Zi me Shqipërinë.

Të ngjan me fshatrat e Zvicrës, por që tashmë është kthyer në një destinacion turistik, duke pritur çdo vit turistë të shumtë. Janë rreth 10 bujtina që tashmë janë të njohura në këtë zonë.

Lepusha dallon për nga peisazhi natyror si dhe nga investimet e bëra në fushën e turizmit.

Janë disa shtëpi pritjeje (bujtina) që bëjnë të mundur strehimin e vizitorëve.. Shquhet për kullotat e gjelbra dhe pyje e dendur që harbojnë gjatë stinës së verës.

Dega kryesore e ekonomisë është blegtoria dhe pak bujqësi me kulturë pataten. Përpunimi artizanal i drurit është një tjetër burim ndihmës për ekonominë e banorëve.

Së fundmi si ekonomi ndihmëse ka filluar edhe turizmi sidomos në stinën e verës. Lepusha është një vend i mrekullueshëm me potenciale për  turizmin e natyrës dhe atë të aventurës.

Lepusha e Kelmendit,bukurinë e saj përrallore e ka tani në stinën e verës. Aty ndodhën disa bujtina që kane përshtatur komoditetin e saj për një turizëm gjithëvjetor.

 Fundjavat janë gjithmonë të rezervuara thonë pronarët e saj duke përmendur se agjenci të ndryshme nga shumë qytete të vendit i bëjnë pronotimet disa ditë para.

Një ndër këto bujtina mban emrin e fshatit “Bujtina Lepushë”. Është në qendër , ndër më të preferuarat. Gjatë vitit i ka të shumtë vizitorët si shqiptar ashtu edhe të huaj

LEXO EDHE:  Italia fiton Eurovizion 2021/ Ja ku renditet Shqipëria

Aty shërbehen gatimet tradicionale të zonës, byrekët me barishte, mishi i pjekur i kecit, djathi i zier etj. Ushqime të cilat kultivohën nga vetë banorët e zonës.

Ndërsa gratë ndihmojnë edhe ne kuzhinë, pasi për to gatimet janë specialitet që kanë nisur herët në fëmijërine e tyre.

Shija e ushqimeve të zonës është e papërsëritshme, duke e kthyer Lepushën, jo vetëm në vënd përrallor sa i takon bukurive të natyrës, por edhe në aspektin gastronomik

 Turistët e huaj vitet e fundit po vijnë jo vetëm nga vëmdë të bashkimit europian por edhe nga vëndet nordike. Disa prej tyre kanë ngritur në oborret e bujtinave kamping.

Shtigjet në male janë të preferuarat e tyre. Lepushë-Vermosh-Plavë-Guci janë destinacione malore që s’duhen lënë pa parë. Mund të eksplorohen fare lehtë për shkak të aksesimit që kanë.

Nëse ju pëlqejnë histori epike si Eposi i Kreshnikëve, do të përjetoni një rrugëtim magjik në këtë kalim të Malësisë së Madhe.

Vizita në Lëpushë nuk duhet humbur, konsiderohet një kryevepër natyrore, e pranë saj janë Bjeshkët e Namuna. Tamara e Vermoshi rezervojnë po ashtu natyrë të virgjër dhe një pauzë nga zhurma e qytetit.

Përgjatë viteve të fundit Lepusha është emri i cili po lakohet gjërësisht si në promovime kombëtare ashtu edhe media te huaja. Si një Zvicër e vogël, Lepusha ka vënd për të gjithë.

Në Lepushë turistët mund të vizitojnë disa bukuri natyrore si: Ujëvarën e Lepushës, majën e Vajushës, majën e Trojanit, Bjeshkët e Namuna, majën e Berishdolit, majën e Gerbenit si dhe shëtitje brenda fshatit.

Vendasit e cilësojnë Lëpushën si Zvicra e Shqipërisë, ndërsa turistët mbesin gjithnjë të kënaqur me ajrin e pastër, bukuritë natyrore të zonës dhe ushqimet tradicionale bio./CNA.al

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania

Komentoni

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *

Në QYTETIN tim

Lakeland Residence, vendi ideal për familjen tuaj

Publikuar

-

Nga

cna lajm aktualitet

Lakeland Residence, e pozicionuar pranë liqenit të mrekullueshëm të Farkës, ofron mundësinë e një jetese komode dhe luksoze në Tiranë.

Në Lakeland Residence ju do të gjeni gjithçka ju nevojitet, larg zhurmave të qytetit, hapësirë për aktivitete sportive, supermarket, pariking për çdo godinë dhe shkollë fillore.

Residenca ofron 28 godina te organizuara ne 4 kate banim me apartamente 1+1, 2+1 dhe 3+1, 1 kat me ambiente tregetare si dhe 1-2 kate parkim nëntokesor.

Brenda kompleksit ofrohen dhe ambiente të cilat janë të përfshira në çmimin për m2 të apartamentit si:

LEXO EDHE:  Italia fiton Eurovizion 2021/ Ja ku renditet Shqipëria

LEXO EDHE:  REPORTAZHI/Njihuni me 90 vjeçarët durrsakë që "refuzojnë" të plaken



– 2 pishina – Palester 600m2 -Fusha sporti ( futboll, basketboll, tenis/volejboll)- Bar – Restorantorant – Supermarket – Kopësht – Shkollë fillore.

Zgjidhni apartamentet e mrekullueshme të LakeLand Residence për të shijuar si duhet, kohën më familjen tuaj .

Për më shumë informacion mund të telefononi në nr. 0698000500 ose dërgoni një numer kontakti per ta vizituar residencën nga afër./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Në QYTETIN tim

REPORTAZH-Si mund të lësh cigaren/ “iVape”në Korçë, zgjidhje për duhanpirësit

Publikuar

-

Nga

cna lajme reportazh

Të gjithë kemi dëgjuar dhe parë postime të ndryshme lidhur me cigaret elektronike por shumë pak mund të kenë informacione të detajuara lidhur me to.

CNA.al do të sjellë për ju dyqanin më të ri në qytetin e Korçës, të veçantë në llojin e tij dhe i vetmi që mund ta gjejmë në qytet. Bëhet fjalë për dyqanin iVape, një markë e krijuar në vitin 2019 dhe sot po bëhet çdo ditë e më e njohur për duhanpirësit.

“iVape” ka nisur si pasion duke eksploruar të mirat materiale të teknologjisë dhe shkencës dhe më tej duke testuar miliona aroma në cigaret elektronike për të siguruar shëndetin e mirë të klientëve.

Jorgo Tona është i riu që ka hapur këtë lloj dyqani në Korçë, e vlen për t’u përmendur se është biznesi i dytë i iVape në Shqipëri në këtë lloj veprimtarie. Jorgo tregon rëndësinë e madhe që ka për duhanpirësit një cigare elektronike, pasi sipas tij duhani shkakton probleme në shëndetin e njerëzve dhe duhet gjetur mënyra më e mirë për t’i larguar këto probleme nga çdo konsumues duhani.

“Varësia ndaj duhanit është në përmasa të mëdha pasi, sipas gjykimit tim, duhani konsumohet për të marrë nikotinën por bashkë me të, merren edhe 6999 kimikate të tjera shumë të rrezikshme për shëndetin. Çdo dite kemi interesime të reja pasi klientët shqetësohen për problemet e shkaktuara të duhanit dhe kërkojnë një rrugë shpëtimi. Ka dhe nga ata klientë që i përdorin pajisjet tona për hobi, duke pëlqyer aromat e mira e të ëmbla që ofrojmë,” – thotë Jorgo.

Para se të pyesim Jorgon për llojet e aromave dhe të pajisjeve, duhet të kuptojmë se pse këto lloj pajisjesh janë më pak të dëmshme për shëndetin e duhanpirësve.

Avullimi është 95% më pak i dëmshëm se duhani dhe po u tregoj arsyen pse. Cigaret elektronike në lëngjet që përdoren për to, përmbajnë vetëm 4 kimikate të cilat janë aroma e cila gjendet në formën e koncentratit, Glicerina Vegjetale e cila krijon dendësinë e avullit, Propilen Glycoli cili është përforcues shije që e kemi në jetën e përditshme në çokollata, pije, ëmbëltore etj dhe nikotina e cila edhe mund të mënjanohet nga lista totalisht nëse preferohet të mos konsumohet. Të gjitha kimikatet e sipërpërmendura  janë tërësisht të testuara dhe të shëndetshme për konsum nga Ministritë e Shëndetësive të shumë vendeve të botës.” – shpjegon ai.

LEXO EDHE:  REPORTAZH-Nga Kulla e Ngujimit tek Ujvara e Grunasit/ Thethi, mrekullia e Alpeve shqiptare

LEXO EDHE:  REPORTAZH-Serenatat korçare/ Si u trashëguan brez pas brezi në familjen Sulioti



Çfarë mund të gjejmë brenda këtij dyqani? Një shumëllojshmëri pajisjesh dhe aromash për të gjithë duhanpirësit dhe për ata që pëlqejnë të eksperimentojnë.

Cigaret elektronike i ndajmë në disa kategori, në MOD (thjesht aparat i cili me një bateri kryen funksionin). KOKE (ndryshe e gjejmë në format RTA që do të thotë e rindërtueshme, ku klienti e bën sipas dëshirës së tij).

POD, mini aparatura të gatshme që simulojnë më së miri eksperiencën e të pirit të duhanit. Veçantia e këtyre produkteve është në përdorimin e tyre, kanë lloje të integruara që çdo ditë na mahnisin me të mirat materiale të teknologjisë së sotme.

Lëngu përgatitet sipas preferencave të klientëve në kontekstin për nivelin e nikotinës (e cila kërkohet si nevojë) dhe dendësisë së tymit në varësi të aparateve që klienti përdor.  Brezave te rinj u sugjeroj disa modele që të jenë komode për ta dhe për të mos e ndjerë të vështirë ndryshimin deri në heqjen dorë prej duhanit. Më kryesorja është se ofrohen mbi 300 lloje shijesh dhe aromash, pra ka shumëllojshmëri zgjedhjesh,” – tregon Jorgo.

Jorgo Tona nuk humb rastin për të drejtuar një thirrje për të gjithë të rinjtë që s’mund të heqin dorë nga duhani, duke theksuar se çdo 3 sekonda në rruzullin tokësor, një njeri vdes nga duhani.

“Bëni ndryshimin sa jeni në kohë. iVape me përkushtimin më të madh do të jetë me ju në çdo moment apo fazë vështirësie për të lënë duhanin duke rekomanduar produktin adapt që ju të hiqni dorë nga vesi botëror që po merr shumë jetë.”

CNA.al sjell më poshtë një galeri me foto të produkteve që mund të gjeni në këtë dyqan. Dyqani gjendet lehtësisht në qytet, në adresën Bulevard Republika, pranë Bankës Intesa San Paolo. Numër kontakti 0686094288/CNA.al

LEXO TE PLOTE

Në QYTETIN tim

REPORTAZH-“Benvenuti in Calabria”/ Erion Lame sjell shijen e kuzhinës italiane në Korçë

Publikuar

-

Nga

Kulinaria korçare prej vitesh ka tërhequr vëmendjen e turistëve vendas e të huaj. Ky qytet i kulturës, traditës dhe mikpritjes, ka në tërësi një numër të madh baresh dhe restorantesh por javën e fundit, qytetit i është shtuar një tjetër restorant tepër i veçantë dhe që përcjell një risi për të gjithë qytetarët korçarë dhe vizitorët.

“Benvenuti in Calabria” është restoranti më i ri në qytet, të cilit sapo i dëgjojmë emrin menjëherë mendojmë për Italinë. E ju do të pyesnit çfarë lidhje ka Italia me Korçën? Pikërisht, gatimin! Atë gatim të shumëllojshëm, me receta krejtësisht italiane, e me produkte italiane. Me pak fjalë, në këtë restorant do të gjeni shijen italiane që mungon në qytetin e Korçës.

Restoranti është tepër i lehtë për t’u gjetur, mjafton të kërkojmë në maps emrin e tij dhe menjëherë del vendndodhja e saktë. Mikpritësit tanë ishin çifti i bashkëshortëve, Edvina dhe Erion Lame, të cilët janë pronarët e restorantit.

Gjatë bisedës me ta, mësuam risitë e të veçantat e këtij vendi, që do të donim ti ndanim me lexuesit e CNA.al.  Ndryshe nga restorantet e tjera, “Benvenuti in Calabria” në mënyrën e arredimit, ka ndërthurrje të tradicionales me modernen, me ngjyrat e ngrohta që të bëjnë të ndihesh i qetësuar, një projekt ky i cili u realizua nga një arkitekt grek.

“Vendosëm që për projektin të merrej një arkitekt grek i cili jeton në Korçë, dhe padyshim që ambjenti ka dalë shumë i bukur dhe i ngrohtë. Jo vetëm për mënyrën e arredimit por edhe me ngjyrat e lehta që nuk të “lodhin” syrin. Në restorant janë gjithsej 12 tavolina, dhe kapaciteti i klientëve shkon deri në 70 persona. Të gjitha tavolinat janë të bëra vetë, me dru arre dhe karriget që kemi zgjedhur janë mjaft të rehatshme për klientin. Gjithashtu, ajo çka bie në sy në ambjentin e restorantit është druri i bamboo-së që kemi vendosur ta bëjmë pjesë të arredimit.” – shprehet Erioni.

LEXO EDHE:  Eufori e dirigjuar në Luginën e Preshevës

LEXO EDHE:  Reportazh- Art në mur/ Njihuni me të riun korçar që po frymëzon të rinjtë me pikturat 3D



Edvina, bashkëshortja e tij është pjesë mjaft e rëndësishme e kuzhinës së restorantit, për vetë faktin se ajo përgatit pizzat për klientët.

“Kuzhina është pasioni im, prej vitesh jam munduar që të mësoj receta të ndryshme, por si specialitet i imi mbeten picat. Në menunë tonë kemi 16 lloje picash, të gjitha napolitane, dhe jemi restoranti i vetëm me këto lloje. Ajo çka e bën të veçantë picën, është përgatitja me dorë, pra në mënyrë artizanale, me salca të ndryshme nga të cilat janë emëruar edhe picat. Ne përdorim vetëm mozzarella, jo djathin guda që përdoret zakonisht në pica, po ashtu salcat i përgatisim vetë, ndërsa proshutat janë të gjitha italiane. Disa nga picat më të veçanta janë Sos Pesta, Sos Pikante, Burata, Sos Crema Rosa etj. Krahas picave, primare mbetet edhe përgatitja e pastave në mënyrë artizanale, po ashtu edhe gatimet e kafshëve të egra dhe peshkut.” – tregon Edvina.

Inagurimi i restorantit u bë pak ditë më parë në qytetin e Korçës, ku të ftuar në fundjavë ishin këngëtarët e mirënjohur korçarë Endri dhe Stefi Prifti, të cilët krijuan një atmosferë tepër festive. Klientët kanë ngelur tepër të kënaqur nga mbrëmja fantastike, pjesë e tyre kanë qenë edhe turistë nga Tirana e Shkodra,  dhe më kryesorja është se organizimet do të vazhdojnë edhe gjatë fundjavave pasardhëse. Çdo fundjave në këtë restorant do të ketë organizim të muzikës live me këngëtarë të ndryshëm, dhe me dhjetra lloje verërash italiane që do t’iu shoqërojnë gjatë mbrëmjeve. Ndër të tjera, ky restorant do të ofrojë edhe shërbim delivery për të gjithë banorët e Korçës.

Adresa : Lagjia 7, Rr. “Don Gjon Buzuku” (pallati I Xhengove)

Nr tel 082211070 / 0695515020.

LEXO TE PLOTE
Lajme të Rekomanduara: