LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Nga Miron Çako/ "Mos vrit"

16 Qershor 2021, 16:14, Opinione CNA
Nga Miron Çako/ "Mos vrit"

Kjo porosi, e shkruajtur me gishtin e Perëndisë në pllaka guri (Eksodi 32:16) , që iu dha Moisiut dhe popullit të Izraelit dhe po ashtu është e shkruar për të gjithë besimtarët e krishterë në Bibël (Eksodi 20:13), gjithashtu e shkruar në zemrën dhe ndërgjegjen e çdo njeriu të krijuar sipas ikonës së Perëndisë, duhet zbatuar nga të gjithë njerëzit që jetojnë mbi faqen e tokës.

Porosia “Mos vrit” do të thotë të mos marrësh jetën e tjetrit, që vetëm Zoti ka të drejtë ta marrë. As për hakmarrje, as për interesa dhe për kënaqësi keqdashëse. Vrasja e tjetrit tolerohet vetëm në rast vetmbrojtjeje, mbrojtje të tjetrit dhe vendit.

“Mos vrit” nuk do të thotë vetëm të vrasësh tjetrin nëpërmjet armës ose dhe çdo forme tjetër dhune, që merr jetën biologjike, por edhe me forma të tjera më të kamufluara vrasjeje, si psh, njëra ndër to është edhe tregtia e ushqimeve të kontaminuara me lëndë kimike, që marrin jetë gradualisht me shkatërrimin e shëndetit nga semundjet dhe çojnë në vdekje të parakohshme.

Duhet të dimë se: Përmes ushqimit të kontaminuar mund të fitohen më shumë se 200 semundje të ndryshme. Semundjet që burojnë nga ushqimi shkaktohen nga përmbajtja brenda tyre e mikroorganizmave (baktere, viruse, kërpudha, parazitë) ose nga radioaktiviteti dhe agjentë të tjerë fizikë, siç janë kimikatet që ndodhen ose futen me dëshirën e prodhuesit brenda ushqimeve dhe pijeve të gatuara dhe të pagatuara (uji, perimet, frutat, mishi dhe qumshti dhe nënproduktet e tyre).

Semundjet që burojnë nga ushqimi dhe uji, të shoqëruara me diarre, shkaktojnë vdekjen e rreth 2 milion njerëzve në vit, nga të cilët, një numër i madh janë fëmijë. Është vlerësuar se 3% e semundjeve të shkaktuara nga ushqimi, shkaktojnë pasoja afatgjate ndaj shëndetit dhe organeve e indeve jetike si veshka, zemra, mëlçia, gjaku, truri dhe si pasojë kanë vdekjen e parakohshme.

Ke?to semundje vijne?, sepse blerësi dhe konsumatori, ne? besueshme?ri ndaj prodhuesit ose tregtarit te? pape?rgjegjshe?m, blen dhe konsumon ushqime jo te? she?ndete?shme, madje te? de?mshme pe?r she?ndetin, sidomos kur ne? treg nuk ka nde?rgjegje tregtare dhe nje? kontroll nga shteti, me ane? të organeve kompetente si AKU.

Prof. Dr. Kristaq Sini, pedagogu i Bioteknologjisë, thotë në shkrimin e tij “Kimikatet në ushqime dhe kanceri, si mund të mbrohemi”, ndër të tjera na thote?: ?Blejme? djathe? e gjize? dhe ngopemi me niseshte e vaj palme. Vaji i palme?s mund te? ndodhet edhe tek majoneza, produktet e pastic?erise? apo vaji i etiketuar ?vaj vegjetal?. Blejme? kos dhe ai nuk thartohet, sepse e?shte? me konservante? apo/dhe antibiotike?. Blejme? fruta dhe perime dhe ato jane? plot kimikate (hormone, pesticide, nxite?s artificial te? pjekjes etj.) dhe disa here? me ngjyrues. Blejme? mish dhe e?shte? me hormone. Blejme? pula dhe mishi i tyre e?shte? me antibiotike?. Blejme? sallam dhe ai e?shte? me konservante?, hormone, nitrit, ngjyrues etj. etj. Si pe?rfundim, ne? ushqime kemi shtim te? pe?rdorimit te? kimikateve organike dhe fallsifikim te? tyre ne?pe?rmjet ze?vende?simit te? pe?rbe?re?sve natyrale me komponime organike dhe kimike, shpesh te? huaj pe?r organizmin dhe te? de?mshme pe?r te?”.

Jo vetëm shkenctarët e ndershëm por edhe shenjtorët janë preokupuar për kequshqyerjen e sotme për shkak të ushqimeve të modifikura gjenetikisht dhe të kontaminura, me rrezatim radioaktiv dhe kimikate.

Shën Pais Agjoriti, kur i bënin pyetjen: “Jerond, përse u shumua kaq shumë kanceri?”, përgjigjej kështu:

– Çernobili dhe të tjerat çfarë bënë? Nga aty vijnë. Këto bëjnë njerëzit. Sa njerëz të sakatuar ka sot në botë. Në cilën epokë ka pasur kaq shumë të semurë? Më parë njerëzit nuk qenë kështu. Tani në çdo letër që hap, shoh kancer, psikopati, hemorragji cerebrale, familje të shpërbëra, vetëm këto shikoj. Atëherë kanceri ishte shumë i rrallë. Ishte një jetë e natyrshme. Tjetër gjë, çfarë lejonte Perëndia. Atëherë haje ushqime natyrale dhe ishin të shëndetshme. Frutat, perimet, domatet, qepët ishin te gjitha të pastra. Tani këto ushqime të natyrshme e sakatojnë njeriun. Ata që hanë vetëm ushqime të tilla pësojnë dëm më të madh, sepse janë ndotur të gjitha. Po të ishte më parë kështu, unë do të vdisja i ri, sepse kam ngrënë gjithmonë zarzavate të kopshtit, presh, sallatë, qepë, lakër etj. Tani të gjitha kanë spërkatje dhe plehra. Çfarë gjërash hanë sot njerëzit? Ankthi, ushqimet jo natyrale sjellin vetëm semundje. Bota bëhet e pavlerë, kur përdor pa maturi shkencën.

-Jerond, më parë njerëzit si duronin që bënin më shumë asketizëm dhe ishin më të shëndetshëm? Ndihmonin ushqimet?

– Po, sepse ushqimet atëherë ishin të pastra. Kjo gjë nuk ka nevojë për t’u shpjeguar. Të gjitha i hanin të arrira mirë. Tani i këputin të gjitha të papjekura. I mbledhin jeshile dhe i lenë të piqen. Ndërsa më parë, fruti piqej e binte poshtë pemës, ose sapo e kapte dikush binte vetë. Por megjithëse hanin ushqime të mira e të shëndetshme, – buka, gjalpi ose qumështi ishin për fëmijën ushqime të forta, – njerëzit punonin edhe me mendjen e tyre e kuptonin se po të pësonin diçka, ishte prej ushqimeve. Tani edhe ushqimet janë të skaduara edhe mendjen nuk e venë në punë njerëzit”.

E gjithe? kjo gjë antihumane bëhet për fitim te? shpejte?, pe?r te? kapur tregun duke pe?rdorur kimikate me? tepe?r se norma e lejuar sipas standarteve, qe? prodhimi te? dalë sa me? shpejt ne? treg ose ushqime te? prodhuara me kosto te? ulët, pe?r t?i shitur me? shtrenjte?.

Ve?rtet kjo formë tregtie te? sjell te? ardhura te? shpejta, por duhet ta dime? se ato para jane? të mallkuara sepse janë ?para gjaku? dhe njerëzit që veprojnë kështu janë të pushtuar nga lakmia, që sipas apostull Pavlit është burimi i gjithë të këqijave sa edhe besimtarin e rrëzon në mëkate të vdekshme: ” Sepse lakmia për para është rrënja e gjithë të këqijave dhe, duke e lakmuar atë fort, disa u larguan nga besimi dhe e depërtuan veten e tyre në shumë dhimbje” (1 Timotheut 6:10).

Ato para të fituara në këtë mënyrë antihumane kane? de?nimin e Zotit dhe mallkimin e njere?zve, sepse kane? se?murur dhe kane? marre? jete?n e shume? kliente?ve fatkeq, fe?mije?ve dhe prinde?rve.

Ajo që të çudit është se shume? njere?z madje edhe besimtarë në Zot, të cilët merren me ke?te? tregti te? paligjshme edhe c?njere?zore, nuk duan ta kuptojne? se ke?shtu be?jne? krim dhe shkelin urdhe?rese?n Hyjnore “Mos vrit”.

Pe?r ta kuptuar ke?te? le te? japim nje? paralelize?m. Ne si shoqe?ri njere?zore ne? shume? vende te? bote?s e de?nojme? me ligj prodhimin dhe tregtimin e narkotike?ve, sepse droga shkatërron jo vete?m ekonomikisht, por fizikisht jete?n e pe?rdoruesve dhe i c?on ata ne? degradim,semundje dhe në nje? vdekje te? parakohshme, por e nje?jta gje? e?shte? edhe me tregtrimin e ushqimimeve me kimikate dhe te? prishura.

Madje droga e?shte? gje? qejfi që nuk e marrin te? gjithe?, kurse ushqimi e?shte? jetik dhe jane? te? detyruar ta marrin te? gjithe?, ke?shtu mallkimi dhe nde?shkimi pe?r fitimin te? pandershe?m, duke abuzuar me ushqimin, e?shte? me? i madh për këtë njeri sesa për atë që kultivon dhe tregton drogë. Prandaj, ashtu siç ata qe? kanë fitim të shpejtë me droge? e me c?do forme tjete?r mashtrimi dhe abuzimi ndaj tjetrit, nuk be?jne? prokopi asnje?herë, po ashtu edhe ata qe? mashtrojne? me ushqimin në treg, kurre? nuk do be?jne? pe?rpara, sepse kurre? nuk mund te? nde?rtojnë lumturine? e tyre mbi fatkeqe?sine? dhe jete?n e te? tjere?ve.

Edhe nëse nuk i de?non njeriu, shoqe?ria dhe shteti i korruptuar, i de?non Pere?ndia, që i shikon dhe i gjykon me drejtësi :”të gjitha çfarë ndodhin nën diell”.(Kishtari 1- 14)

Drejte?sia hyjnore nuk do të vonojë te? vijë mbi ata individë, familje, biznese me këtë formë tregtie c?njere?zore, sepse Zoti thote?: ?Mos vrit? dhe ai qe? vret dhe i merr jete?n tjetrit drejtpe?rdrejt ose indirekte, do të de?nohet si vrase?s.

Pe?r vrase?sit e papenduar nuk ka me?shire? në gjykatoren e Zotit. Ne? ke?te? kategori futen edhe ata qe? vrasin ne?përmjet tregtimit te? ushqimit te? de?mshe?m. Zoti e thote? qarte?: ?Dhe vrase?sit do te? kene? pjese? ne? liqenin qe? digjet me zjarr dhe squfur, qe? e?shte? vdekja e dyte?? (Zbulesa 21:8).

Pe?r ata qe? kane? sy pe?r te? pare? dhe veshe? pe?r te? de?gjuar ky ndëshkim hyjnor fillon që këtu në këtë jet?.

Ka shume? raste sesi ata qe? i be?jne? ke?to veprime kriminale me prodhimin dhe tregtimin e ke?tyre ushqimive të dëmshme, e kane? pe?suar vetë ne? shëndetin dhe ekonominë e tyre.

Për shembull, vini re me kujdes dhe do të kostatoni se ai qe? shet qumështin me ujë ose shet vic?in me hormone, i ngordh lopa. Ai që prodhon dhe tregton perime me pesticide, kimikate pe?rtej norme?s se? lejuar, i prishet prodhimi ne? are? nga agjente?t atmosferikë, si breshe?ri ose faktorë te? tjere?, ose nuk gjen treg pe?r ta shitur dhe detyrohet ta hedhë ose ta groposë prodhimin duke humbur fitimin .

Por nuk ndalon këtu, sado te? ruhet ai për mos e dëmtuar shëndetin, do te? vije? dita kur ai do ta paguajë edhe ne? she?ndetin e tij, madje edhe te? fe?mije?ve të tij. Patjete?r do t’i ndodhë nje? aksident, nje? fatkeqe?si, nje? se?mundje ashtu i’u shkatoj të tjerëve me madhin e helmuar me lëndë kimike.

Konkretisht, personalisht mua me? kane? treguar për një rast të tillë, se si u shfaq nje? ditë ne? spitalin e djegies nje? person, qe? kishte pe?suar djegie te? le?kure?s te? nje? shkalle te? larte?, por nuk po i gjenin me c?fare? ishte djegur. Atij i ishte djegur dhe skuqur le?kura nga koka tek ke?mbe?t.

Pacienti, edhe pse mjeke?t e nxisnin nuk tregonte me çfarë ishte djegur, por me? ne? fund nga frika se mos vdiste, sepse mjeke?t nuk po dinin si ta kuronin, tregoi se ishte djegur me nje? kimikat, qe? e pe?rdorte pe?r te? skuqur qershitë jeshile, qe? t?i nxirrte shpejt ne? treg. Atij i kishte shkare? ke?mba ne? grope?n e mbushur me kimikat dhe bashke? me qershitë ishte skuqur dhe ai vete?.

Raste të tilla ka shumë, por mbeten në heshtje për opinionin publik por fatkeqësisht, edhe pse njerëz të papëgjejshëm si këta, i vuajnë vetë ose tek fëmijët e tyre pasojat e tregtisë së tyre çnjerëzore, prapë janë pak ata që pendohen dhe heqin dorë.

Shumica vazhdojnë në të keqen e tyre pa kthim deri sa t`ju vijë gjoba e fundit, vdekja, gjykimi dhe dënimi i përjetshëm si vrasës në “Gehenën e zjarrit, atje ku krimbi i tyre nuk vdes dhe zjarri nuk fiket” (Marku 9:48 ), dhe ” atje ku do të jetë qarje dhe kërcëllim dhëmbësh” (Llukai 13:28).

Jo vete?m si individë, por edhe si shoqe?ri ne de?mtohemi kur nuk jemi te? pape?rgjegjshe?m pe?r mallin qe? tregtojme?, duke ia hedhur nje?ri-tjetrit.

Për shembull, bujku që nuk ha nga prodhimet qe? tregton ne? sera pe?r vete dhe famijljen, ngaqë ka mbjellë një parcel për vete pa kimikate, është i detyruar të blejë bulmet tek baxhoxhiu ose tek tregtari në ushqimore, te? cile?t gjithashtu, ashtu si ai, kane? abuzur me prodhimin qe? shesin.

Kështu të gjithë semuren dhe përfundojnë tek mjeku i cili duke qënë edhe ai i prekur në këtë shoqëri pa moral dhe abuziviste kundër njëri-tjetrit, abuzon me paratë e atyre që i fituan padrejtësisht duke semurur të tjerët.

Prandaj ke?saj i thone?: ?Ti ruhesh nga shiu dhe bie vetë ne? breshe?r?.

Ke?shtu te? gjithe?, duke mashtruar masivisht, kontribuojme? në semundjen dhe në vdekjen para kohe, duke u be?re? e keqja dhe vrase?s te? nje?ri-tjetrit dhe në dëm të të gjithë shoqërisë.

Sot ështe? alarmant shtimi i numrit me se?mundje kanceroze ne? vend. Sipas te? dhe?nave zyrtare ne? nivel kombe?tar, te? gjeneruara nga regjistri i She?rbimit te? Onkologjise? ne? Qendre?n Spitalore Universitare ?Ne?ne? Tereza?, ne? Tirane? dhe pjese?risht nga regjistrat e spitaleve dhe she?rbimet e patologjise? ne? rrethe, ne? Shqipe?ri hasen afe?rsisht 3.500-3.600 raste te? reja me kancer ne? vit.

Nje? nde?r shkaqet pare?sore e?shte? ndotja e mjedisit dhe tregtia e konsumimi i ushqimeve jo te? she?ndete?shme.

Kjo situatë nuk erdhi nga rastësia apo armiku i jashtëm “shkjau”, por nga armiku i brendshëm që bëhemi të gjithë ne sa herë kontribuojmë në ndotjen e mjedisit dhe prodhojmë dhe tregtojmë ushqime të kontaminuara me kimikate të dëmshme për shëndetin e njëri-tjetrit.

Urdhe?resa ?Mos vrit?, siç thame? ne? fillim, ndodhet tek te? gjithe? njere?zit, ne? ligjin natyral te? shkruar ne? zemrat e tyre: ?Mos i be?j tjetrit ate? qe? nuk duan te? ta be?jne? ty?, prandaj ata qe? e shkelin këtë urdhëresë edhe pse nuk besojne?, do të de?nohen nga Zoti, por aq me? shume? do dënohet besimtari, sidomos ai i krishterë, sepse kjo e?shte? urdhe?rese? Hyjnore e shkruar në Shkrimin e Shenjtë( Eksodi 20-13), po ashtu Krishti urdhëron të krishterët, jo vetë mos bësh keq tjetrit por ti bësh mirë : ” Gjithshka që dëshironi tua bëjnë njerëzit, ua bëni dhe ju atyre,sepse ky është ligji dhe profetët” ( Mateu 7 -12) .

Prandaj, ata qe? kane? eme?r dhe tradite? te? krishtere? ose dhe pretendojne? se jane? te? krishtere?, por shkelin porosinë ?Mos vrit?, duke prodhuar dhe tregtuar ushqime me kimikate, te? skaduara, te? prishura, duke rrezikuar jete?n e konsumatorit, do te? kene? gjykim me? te? madh se të tjerët që bëjnë këto punë antihumane, sepse Zoti Jisu Krisht e tha: ?She?rbe?tori qe? e dinte vullnetin e zote?rise? se? tij dhe nuk u be? gati e nuk e kreu vullnetin e tij, do te? rrihet shume?. Por ai qe? nuk e dinte, po te? be?je? gje?ra qe? meritojne? te? rrahura, do te? rrihet me? pak? (Llukai 12:47-48)./CNA.al

17:56 Opinione

Për kopjacet e QSHA

Testi i matematikës është i kopjuar- ky ishte pretendimi më ...

07:11 Opinione

Mbi rolin e Soros

Nga Jamarbër MallteziThënë shkurt, Soros ka pasur (i) moment...

Lajmet e fundit nga