Covid-19/ 7 pyetje të bëra shpesh për njerëzit e vaksinuar me dy vaksinat e ARN-së!

18 Maj 2021, 13:48, Lifestyle CNA
Covid-19/ 7 pyetje të bëra shpesh për njerëzit e vaksinuar

Nga Dr.Blerta Brati, mjeke mikrobiologe prane ISHP

Kur konsiderohem plotësisht i vaksinuar kundër Covid-19?

Një person është vaksinuar plotësisht eshtë dy javë pasi ka marrë injeksionin e dytë të vaksinës ARNm. Në këtë kohë, efektiviteti i vaksinës është 90% deri 95% . Siç mund ta shihni, duhen disa javë pas dozës së parë që sistemi imunitar të aktivizohet plotësisht.

Në disa vende të tilla si Zvicra, njerëzit që kanë pasur natyrshëm Covid-19 në të kaluarën duhet të marrin një dozë të vetme dhe jo dy doza, në këtë rast specifik një person konsiderohet  plotësisht i mbrojtur dy javë pas dozës së parë. Infeksioni i vjetër natyral konsiderohet të jetë doza e parë e vaksinës.

Sa zgjat mbrojtja e vaksinës kundër Covid-19?

Të dhënat e reja tregojnë një kohëzgjatje prej të paktën gjashtë muajsh për të dy vaksinat e ARN-së, por mjekët janë optimistë se kohëzgjatja e mbrojtjes do të zgjatet shumë më tepër se kaq.

A do të ketë një përforcues, pra një dozë të 3-të?

Aktualisht (12 maj 2021), Pfizer / BioNTech dhe Moderna po hetojnë nëse një injeksion përforcues mund të jetë i dobishëm në ruajtjen e mbrojtjes kundër Covid-19 pas dy dozave të para, veçanërisht kur bëhet fjalë për variante të reja problematike.

Sa kohë duhet që antitrupat të zhvillohen pas vaksinës?

Pasi të keni marrë vaksinën, përfshirë dozën e parë, trupi juaj do të fillojë të zhvillojë antitrupa ndaj SARS-CoV-2 (virusi që shkakton Covid-19) mjaft shpejt. Sinteza e antitrupave është një proces linear. Antitrupat luajnë një rol kryesor në mbrojtjen kundër virusit, por përfshihen mekanizma të tjerë kompleksë (përfshirë qelizat T ose limfocitet).

Sa e efektshme është vaksina?

Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, këtu duhet të ndajmë vaksinën Pfizer / BioNTech nga ajo e Moderna.

– Efikasiteti i Pfizer / BioNtech, sipas një studimi të madh të botuar në revistën The Lancet (DOI: 10.1016 / S0140-6736 (21) 00947-8) më 5 maj 2021, tregoi se në moshën mbi 16 vjeç, shtatë ditë pas dozës së dytë, vaksina Pfizer / BioNTech mbron 95.3% nga infeksionet, 97.2% nga shtrimet në spital dhe 96.7% nga vdekja. Pothuajse 95% e mostrave të testuara në këtë studim ishin të variantit anglisht (i quajtur edhe B.1.1.7).

– Për vaksinën Moderna, informacioni në dispozicion flet për një efikasitet prej 93% kundër formave të rënda dhe 90% kundër infeksioneve.

Për momentin, ne shohim që vaksina Pfizer / BioNTech është pak më efektive se vaksina Moderna.

Pasi të vaksinohen plotësisht , çfarë mund të bëj? A mund ta heq maskën?

Kjo pyetje ndryshon shumë në varësi të vendit ose rajonit tuaj ku jetoni ose udhëtoni. Për shembull në Shtetet e Bashkuara, njerëzit plotësisht të vaksinuar nuk kanë më nevojë të mbajnë maskën jashtë dhe brenda (me disa përjashtime) që nga 13 maj 2021, siç komunikoi CDC të SHBA. “Nëse jeni të vaksinuar plotësisht, nuk keni nevojë të vishni një maskë më!” Tha Presidenti i SHBA Joe Biden të Enjten, 13 maj 2021.

Përjashtimi i vetëm në Shtetet e Bashkuara është që autoritetet shëndetësore gjithmonë rekomandojnë që njerëzit e vaksinuar plotësisht të vazhdojnë të mbajnë maskë në transport (aeroplanë, autobusë, trena, etj.) si dhe në aeroporte dhe stacione treni.

A mund ta transmetojmë Covid-19 pasi kemi marrë vaksinën?

Përgjigja është komplekse dhe duhet të jetë e kualifikuar. Ne e dimë që një dozë e parë e vaksinës tashmë kufizon rrezikun e transmetimit të virusit, sipas një raporti nga një studim të madh britanik të kryer mbi 57,000 njerëz. Ky studim tregoi se dy deri në tre javë pas dozës së parë, transmetimi në vatra u zvogëlua me rreth 40% në 50%. Meqenëse të dy vaksinat e ARN-së kanë efikasitet të lartë kundër sëmundjes (rreth 90%, për krahasim, vaksina Coronavac në Brazil mbron nga sëmundja vetëm me rreth 50%) transmetimi besohet të jetë relativisht i ulët për njerëzit plotësisht të vaksinuar. Besohet gjithashtu se ka më pak raste asimptomatike mes njerëzve të vaksinuar sesa të pavaksinuar.

Në Zvicër psh.,  njerëzit e infektuar me SARS-CoV-2 me konfirmim laboratorik (simptomatik ose jo) mund të vaksinohen vetëm 6 muaj pas datës së konfirmimit të testit. Kjo periudhë reduktohet në 3 muaj për njerëzit në rrezik ose të imunosupresuar.

Lajmet e fundit nga