Connect with Us

Valë Covidi në vjeshtë?/ Alban Ylli: Tirana s’ka risk të lartë, problem jugu

Shëndeti

Valë Covidi në vjeshtë?/ Alban Ylli: Tirana s’ka risk të lartë, problem jugu

Publikuar

-

Valë Covidi në vjeshtë?/ Alban Ylli: Tirana s’ka risk të Lartë, problem jugu

Pavarësisht se në disa shtete, ashtu si edhe në Shqipëri ka filluar vaksinimi masiv, ekspertët kanë paralajmëruar një valë të tretë infektimesh nga Covid-19 në fillim të vjeshtës.

Epidemiologu Alban Ylli deklaron se vala e tretë mund të vijë pasi më shumë se gjysma e popullsisë është e pavaksinuar.

“Më shumë se gjysma e popullsisë është ende e pa vaksinuar”, u shpreh ai.

LEXO EDHE:  Ndoqi nga mbrapa për 2 javë rresht vajzën nga Tirana/ E pëson keq 30-vjeçari

Mjeku deklaroi në Top Channel se Tirana nuk konsiderohet me risk të lartë, por sipas tij problem është jugu, ku ka më shumë grumbullime.

“Tirana ka shumë, por nuk gjen terren virusi për të infektuar, ndërsa po të shikosh Gjirokastrën ata që janë aktivë infektojnë ende të tjerë”, theksoi Ylli./ CNA.al

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shëndeti

Shqipëria mundi pandeminë/ Epidemiologu Fabian Cenko flet për imunizim të popullatës

Publikuar

-

Nga

“Shifrat e ulëta të pandemisë vijnë si pasojë se popullata në Shqipëri është imunizuar”.

Kështu ka deklaruar epidemiologu Fabian Cenko i ftuar në “ABC e Mëngjesit”.

Tashmë prej 2 muajsh duke parë këtë trend dhe duke parë të dhënat kemi një qarkullim shumë të ulët të virusit.

Problemi është i thjeshtë qarkullimi i ulët i virusit ose se virusi nuk ka hyrë akoma që kjo bie, ose virusi qarkullon njerëzit e mundësojnë këtë qarkullim, por janë imunë ose sepse je infektuar dhe e ke kaluar, ose je vaksinuar.

Mendoja që aktiviteti zgjedhor në fund të prillit do të jepte pasoja, ose do mbushte ca xhepa të zonave që ishin prekur më pak. Por nuk ndodhi dhe kjo tregon që kemi një proces imunizimi të popullatës kokëfortë që është aty ”, është shprehur ai./CNA.al

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

Mos e hiqni nga dieta juaj/ Ky produkt zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Publikuar

-

Nga

Mos e hiqni nga dieta juaj/ Ky produkt zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Ju e dini që një zemër e shëndetshme përfshin më shumë sesa thjesht ushtrime të shumta. Por kur bëhet fjalë për krijimin e një diete që mund të ndihmojë në rritjen e shëndetit tuaj kardiovaskular, ju mund të anashkaloni një artikull të rëndësishëm ushqimor. Në fakt, nmund të zvogëloni ndjeshëm rrezikun e sëmundjes së zemrës duke ngrënë një ushqim në veçanti dy herë në javë.

Të konsumosh kos më shumë se dy herë në javë zvogëlon rrezikun e sëmundjes së zemrës. Marrja e racioneve të rekomanduara mund të ulë rrezikun e sëmundjes koronare të zemrës me 20 përqind.

Studiuesit nga Universiteti i Bostonit dhe Shkolla Mjekësore e Harvardit ekzaminuan të dhënat shëndetësore të më shumë se 55,000 grave me presion të lartë të gjakut midis moshave 30 dhe 55 dhe 18,000 burrave midis moshave 40 dhe 55. Secili pjesëmarrës mbajti një regjistër të dietës së tyre ditore dhe çdo diagnozë mjekësore, përfshirë sulmin në zemër, goditjen në tru ose gjendje të tjera.

LEXO EDHE:  Rëndohet bilanci i viktimave nga Covid-19/ Ndërrojnë jetë katër pacientë

LEXO EDHE:  Nga Kastriot DERVISHI/Lajme komunale nga Tirana

Studimi tregoi se pasi konsumuan dy herë në javë kos, 19 përqind e burrave kishin më pak të ngjarë të pësonin një sulm në zemër sesa ata që nuk konsumuan produktin e qumështit. Gratë panë një rënie edhe më të madhe, duke qenë 30 përqind më pak të ngjarë të përjetojnë urgjencën kardiake. Por si burrat ashtu edhe gratë që hanin kos rregullisht panë rrezikun e zhvillimit të sëmundjes koronare të zemrës për 20 për qind.

Një studim i fundit gjithashtu zbuloi se pirja e qumështit rregullisht mund të jetë e mirë për zemrën tuaj. Kërkime të reja zbuluan se qumështi është një tjetër produkt shumë i mirë për shëndetin kardiovaskular./ CNA.al

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

Asnjëherë mos pini më shumë se 28 filxhanë kafe në javë/ Ja çfarë thotë studimi

Publikuar

-

Nga

Asnjëherë mos pini më shumë se 28 filxhanë kafe në javë/ Ja çfarë thotë studimi

Shumë prej nesh nuk mund ta kalojnë ditën pa një filxhan kafe. Ka një arsye për këtë, natyrisht. Kafeina është një stimulues natyral që mund t’ju ​​ndihmojë të qëndroni vigjilent dhe të parandaloni shfaqjen e lodhjes, siç vë në dukje Healthline.

Por mbështetja te kafeja nganjëherë do të thotë të pish disa filxhanë çdo ditë dhe ndërsa kjo mund të jetë mirë deri në një pikë, konsumimi i tepërt i kafesë mund të ketë pasoja të rënda shëndetësore. Një studim ka përcaktuar sasinë maksimale të kafesë që duhet të pini brenda një jave.

Njerëzit nën 55 vjeç nuk duhet të pinë më shumë se 28 filxhanë kafe në javë. Një studim i vitit 2013 i botuar në revistën Mayo Clinic Proceedings analizoi sesi konsumi i kafesë ndikon në shëndetin e njerëzve, në varësi të sasisë që ata konsumojnë. Studiuesit vëzhguan më shumë se 43,700 individë përgjithësisht të shëndetshëm që do të thotë se ata nuk kishin një histori paraprake të sulmit në zemër, goditje në tru ose kancer për një mesatare prej 17 vjetësh.

Gjatë periudhës së studimit, ndodhën 2.512 vdekje. Bazuar në këto rezultate, burrat dhe gratë nën moshën 55 vjeç që pinë më shumë se 28 filxhanë kafe çdo javë kishin një rrezik dukshëm më të lartë të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet sesa ata që nuk pinë kafe, me një rrezik më shumë se 50 për qind.

LEXO EDHE:  Ndarja nga jeta e Bashkim Finos/ Patozi: Ka vlera të mëdha, u përpoq të shuajë zjarret politike

LEXO EDHE:  Rëndohet bilanci i viktimave nga Covid-19/ Ndërrojnë jetë katër pacientë

Sipas studimit, nuk kishte rezultate anësore me konsum më të lartë të kafesë për gratë 55 vjeç e lart, por kishte për burrat. Studiuesit zbuluan se burrat e të gjitha moshave kishin një rrezik prej 21 përqind të rritur të vdekshmërisë së të gjitha shkaqeve kur pinin më shumë se 28 filxhanë kafe çdo javë. Studiuesit kanë debatuar nëse kafeja është e mirë për të rriturit.

Kafeina është shpallur për përfitimet e saj shëndetësore në të kaluarën, por konsumi i tepërt ka qartë rreziqet e tij. Sipas studimit, kafeja ka efekte të mundshme anësore për shkak të aftësisë së kafeinës për të stimuluar çlirimin e hormonit epinefrin, për të frenuar aktivitetin e insulinës dhe për të rritur presionin e gjakut dhe nivelet e homocisteinës.

Studiuesit për studimin e vitit 2013 thonë se gjenetika mund të luajë gjithashtu një rol pse kafja mund të jetë e dëmshme gjë që mund të shpjegojë pse preken burrat e të gjitha moshave, por jo gratë./ CNA.al

LEXO TE PLOTE